Ono što bih ja voleo da vidim u Linuxu iz Windowsa nije nešto što samostalno bilo koja distra može napraviti a to je DE koji je modularan u zavisnosti od form factora, ali ne samo DE već i aplikacije koje se prilagođavaju, mnogo bolji notifikacioni centar, i što da ne, voice asistent, mislim da bi mogao biti od pomoći ako nikome onda makar slabovidim ljudima.
I još jedna stvar a to je sinhronizacija između računara, to je po meni nešto što će sve više nedostajati linux distrama u budućnosti.
Kao što rekoh ranije KDE ima pokušaja i jako finih projekata ali tu ima mnogo neiskorišćenog potencijala.
Nklst je napisao/la:Ono što bih ja voleo da vidim u Linuxu iz Windowsa nije nešto što samostalno bilo koja distra može napraviti a to je DE koji je modularan u zavisnosti od form factora, ali ne samo DE već i aplikacije koje se prilagođavaju, mnogo bolji notifikacioni centar, i što da ne, voice asistent, mislim da bi mogao biti od pomoći ako nikome onda makar slabovidim ljudima.
I još jedna stvar a to je sinhronizacija između računara, to je po meni nešto što će sve više nedostajati linux distrama u budućnosti.
Kao što rekoh ranije KDE ima pokušaja i jako finih projekata ali tu ima mnogo neiskorišćenog potencijala.
Ubuntu to razvija, Unity 8 koji će se mijenjati ovisno o tome da li ga koristiš na mobitelu, tabletu ili desktopu, razvijaju i aplikacije koje će raditi istu stvar ovisno na čemu ih koristiš.
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]
ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Nklst je napisao/la:Ono što bih ja voleo da vidim u Linuxu iz Windowsa nije nešto što samostalno bilo koja distra može napraviti a to je DE koji je modularan u zavisnosti od form factora, ali ne samo DE već i aplikacije koje se prilagođavaju, mnogo bolji notifikacioni centar, i što da ne, voice asistent, mislim da bi mogao biti od pomoći ako nikome onda makar slabovidim ljudima.
Ubuntu to razvija, Unity 8 koji će se mijenjati ovisno o tome da li ga koristiš na mobitelu, tabletu ili desktopu, razvijaju i aplikacije koje će raditi istu stvar ovisno na čemu ih koristiš.
Razvija je ključna reč, razvija ga jako dugo, ko zna da li će i u 2016 Uniti 8 postati default DE makar na Ubuntu. Nisam isprobavao u skorije vrijeme njihove modularne aplikacije ali zadnji put kad sam probao, delovale su mi nedovoljno optimizovane za miš i tastaturu, takođe ne znam da li predivđa promenu on the fly kako primeti da je uključen miš ili da je 2u1 vraćen u dock.
Pa znam ja da postoje specijalizovani softveri, no oni nisu virtuelni asistenti, znam da mnoge to ne zanima ali ja bih voleo to da imam i na laptopu i desktopu.
Nklst je napisao/la:
Razvija je ključna reč, razvija ga jako dugo, ko zna da li će i u 2016 Uniti 8 postati default DE makar na Ubuntu. Nisam isprobavao u skorije vrijeme njihove modularne aplikacije ali zadnji put kad sam probao, delovale su mi nedovoljno optimizovane za miš i tastaturu, takođe ne znam da li predivđa promenu on the fly kako primeti da je uključen miš ili da je 2u1 vraćen u dock.
Unity 8 dobro napreduje i mislim da ga do slijedeće godine mogu dovršiti, sada rade bolje sa tipkovnicom i mišem, ne znam kako će prepoznavati ali vjerovatno će postojati nekakav dock pa kada je spojen mobitel ili tablet u dock će se na desktop monitoru prikazivati desktop verzija OSa, a kada se isključi mobitel ili tablet iz docka vraća se na mobilnu verziju.
Rasprave na temu MS Win vs GNU/Linux nisu izolirane na našem forumu. Mislim da su pomalo jalove, jer ne mogu ponuditi konkretna rješenja za probleme koji muče obje zajednice korisnika (pri čemu mnogi, naravno, pripadaju jednom i drugom jatu). Ova me rasprava ipak privukla zbog činjenice da se ne raspravlja toliko o prošlosti, ni o trenutnom stanju ovih operativnih sustava, nego o njihovom odnosu u budućnosti i najavljenim promjenama koje donosi MS Win 10 i kako će to posredno utjecati na GNU/Linux.
Proteklo je par godina otkako sam ovdje s vama, a GNU/Linux koristim koju godinu duže. Prethodno sam stekao dvadesetak godina iskustva kao mali kućni korisnik Win 95, pa Win 98, pa Win 98 SE, pa Win XP (service pack 2, service pack 3), onda Win 7 Home i čak Win 7 Professional Edition. Ne mogu reći da sam imao problema s MS Win. Jednom-dvaput se pojavio crvić, jednom-dvaput trojanac i ništa više. Očistio sam relativno lako sam. Tema Aero mi se čak i sviđa. Međutim, GNU/Linux moj je definitivan izbor kao OS.
Prvo, fantastična je mogućnost izbora. Da li itko razmišlja u Microsoftu da ponudi korisnicima desetine tisuća provjerenih programa, uz to detaljno opisanih, koji se bez skakanja po webu, odmah iz repozitorija instaliraju po želji? Da li itko razmišlja u Microsoftu da ponudi desetak različitih radnih okruženja? Uz to imamo i barem stotinjak stabilnih, dobro održavanih distri, koje odgovaraju potrebama zaista široke lepeze korisnika. Slažem se s primjedbama da neki sofisticirani, usko specijalizirani programi i namjene nemaju pravu inačicu u slobodnom svijetu GNU/Linuxa (osobno sam imao nevolja s banalnim bilješkama u LO Writer, dok mi Abzeenth nije riješila osnovni problem). Ali, uvjeren sam da za to treba okriviti odgovorne koji zatvaraju kod, a ne linuksaše i ostale članove zajednice koji se zalažu za otvoreni kod.
Drugo, bogatstvo ove naše zajednice jest u različitosti mišljenja. Odatle i potječe bogatstvo radnih okruženja, brojnost distri i drugih sadržaja koji nas vezuju uz GNU/Linux. Ovu misao mnogi su već izrekli, ja je ponavljam jer je apsolutno podupirem i, štoviše, ona me svakodnevno potiče. Neću kalup! Ideja da se svi ovdje spoje u jedno ili barem uhvate za jedan kraj već je ostvarena kroz rad na kernelu: također stara je misao da je Linux jedan i Linux je kernel. To je to; Linux zajednica jest iznutra čvrsto povezana razvijajući kernel.
Treće zašto apsolutno podržavam GNU/Linux: on je jednostavan. Vrlo jednostavan za instalaciju i za održavanje; desetak distri sam isprobao iz vica i svaku sam uspio instalirati i održavati (Ubuntu, Mint, Sabayon, OpenSuse, Debian, Manjaro, Solus, Semplice, Bodhi), dok se konačno nisam odlučio za dvije distre kojima sam već dugo odan. Ne stidim se pritom priznati da sam polupismen korisnik; u terminalu poznajem desetak naredaba, ali više mi i ne treba. Važno mi je znati gdje mogu naučiti nove, kad zatreba.
Uz određeno znanje engleskog i elementarno istraživanje o particijama na disku, zaista nema problema i sve je gotovo posve automatski. Meni je žao, istina, što ne znam više, jer bih tako mogao više doprinijeti zajednici, no i ovako sam zadnjih pet godina sretan korisnik i uživam u sadržajima i radu s računalima uz osjećaj koji nikad nisam imao s MS Win. Od osposobljavanja starih kanti, do veselja kad sam pogodio pravi driver za bežičnu na netom kupljenom laptopu. Kakav god da bude MS Win 10, 20 ili 100, vjerujem da će jako zaostajati za GNU/Linuxom i to sve dok ne otvori kod. Možda se onda jednom pojavi neki zajednički kernel, ali MS Win tek treba zaslužiti povjerenje zajednice otvorenog koda.
rudar je napisao/la:Kakav god da bude MS Win 10, 20 ili 100, vjerujem da će jako zaostajati za GNU/Linuxom i to sve dok ne otvori kod. Možda se onda jednom pojavi neki zajednički kernel, ali MS Win tek treba zaslužiti povjerenje zajednice otvorenog koda.
Slažem se s ovim, dobro si pogodio riječi i mislim da puno nas linuxaša razmišlja tako! Svaka čast!
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"