Grof je napisao/la: Prevelika fragmentacija je direktni proizvod slobode softvera, a ta fragmentacija je glavni ubojica kvalitetnog i stabilnog OS-a) iako bih iz sveg srca želio da griješim.....
Tako je , kolega. Ja to trubim desetak godina a zauzvrat dobijem paljbenu kanonadu o tome kako je sloboda izbora najveća vrednota i bitnija od svega ostaloga.. Čak i u tom djeliću se iscrtava navedeno obilježje linux zajednice koja je sklona osobnom napadu bez obzira na argumentiranost. Da sam tvoje argumente ja iznio, vidio bi dosada povampirene sektaše žedne krvi, a tema bi dosegla desetke stranica u dan dva i odavno bi bila zaključana po demokratskom načelu kada nebi bilo adekvatnog odgovora na iznesene argumente. No vidiš, tebi na te iste argumente uzvraćaju mlako i malobrojno ( čime se potkrepljuje činjenica opisa foss zajednice , egotripije, osobnosti, bla bla bla.. )... Ta linux situacija u desktop segmentu pomalo podsjeća na balkansku političko-društvenu scenu gdje su svi stručnjaci za sve, nitko neželi popustiti niti milimetra a generalno polako ali sigurno tonemo...
jurastublic je napisao/la: Ma jašta, treba zatući FOSS, dijeljenje i suradnju i prepustiti se blagodetima vlasničkih licenci, krvopija i bezobraznih ograničenja samo zato da se pod svaku cijenu opravdaju nekakve poslovne odluke našeg blaženog sveca Marka Ubuntaša.
Oooooo, pozdrav dragi kompaaaaaaaaaa !!!! Pa šta ima dobroga kod tebe ?? Svaki poznati uspješan svjetski proizvod ( brend ) slijedi manje-više identičan obrazac , od ideje, preko svladavanja početnih problema, financirana, prodaje, marketinga , podrške, naplate pa do ostvarivanja krajnjeg cilja bogaćenja pokretača i ostvarivanje velikih profita naknadnim ulagačima i dioničarima u projektu, te lobiranju i integraciji sa svjetskim političko-gospodarskim magnatima radi ublažavanja eventualne štete ili suzbijanja negativnih posljedica ako do njih dođe. Govorili o nekom automobilu, sladoledu, lopti, pušci , igračci , operativnom sistemu , obrazac je sličan i dok su na planeti ovakvi društveno politički odnosi ( uvažava se tvoje mišljenje samo ako imaš nuklearni arsenal i nosače zrakoplova te gospodarstvo koje bi mogli istrpiti desetljetni rat.. ) dotad će i obrazac uspjeha biti nepromijenjen. To je realnost , nije idealna , treba ju mijenjati , i bez obzira kakve joj epitete pripisali ( krvopije , bezobrazna ograničenja... ) onaj tko sada živi i misli preživjeti i uspjeti ( u poslovnom smislu ) mora se tome prilagoditi.
jurastublic je napisao/la:... Nemam nikakvih argumenata, samo neki stečeni osjećaj da to polako ali sigurno ide u pravom smjeru. Pratim računalstvo još od vremena spektruma i svašta sam dosad vidio, tako da nekako vjerujem tom osjećaju.

Mišljenja sam da je jako bitno u cjeloj toj priči uopće definirati kome je što cilj.
Linux kao linux ima svoje mjesto u današnjici , prisutan je oko nas u gomili uređaja , svaki od tih uređaja ima točno definiranu cijenu u dolarima , i svi koji su u lancu tu imaju svoju računicu ( od developera, hardveraša, do trgovinice koja ti je prodala modem, kameru, ručni sat , ili tvog teleoperatera.. ) I sa njihove pozicije je sve ok, oni su uložili pare, maloprodaja i veleprodaja ostvaruju zacrtane planove i što se njih tiče stvar funkcionira i oni nemaju potrebe za promjenom. I taj tvoj osjećaj je u skladu sa njihovim ciljevima...
No, kada govorimo o desktop segmentu, tu linux tapka već godinama, malih pomaka ima, no niti konkurencija nespava, i bez nekog generalnog zaokreta znatnijih pomaka neće niti biti. Ako je nekome cilj točno ovakvo stanje kakvo je sada , onda je tvoj osjećaj ispravan i usklađen sa takvima. No , oni čiji je cilj da linux kao os dosegne bar 25-35 % tržnog udjela, ovakvim sadašnjim stanjem nikako nemogu biti zadovoljni.
Osobno spadam u tu kategoriju koja bi željela čim veći linuxov tržni udio. Zašto to želim ? Pa primarno jer kvalitetnija i brojnija konkurencija potiče i ostale takmace na poboljšanje,pojeftinjenje i unapređenje svojih uradaka. A sekundarno jer mi linux donese nekakve "mjerljive doprinose" , pa čim veća zastupljenost bit će i veća "mjerljiva dobrobit" ... Jednostavno da nemre jednostavnije. No za takvu tržnu zastupljenost linux kao desktop os će morati zaokrenuti u smjeru kojeg opisuju Grof i JH-IM . Mnogi egotripovi bi zbog toga morali nestati sa scene, mnoge od tih "sloboda izbora" bi morale biti marginalizirane , fragmentacija bi morala nestati ili biti svedena na nebitni minimum, morat će se pojaviti centralni gazda ( ne u smislu todorica već u smislu adidasa, mercedesa, coca cole .. intela ...) , kvaliteta-stabilnost-predvidljivost-podrška će morati biti dovedene na neke poslovnom i home segmentu prihvatljive razine, pojavili bi se rokovi i kazne za neispunjavanje tih rokova. Dok je to ovako da nitko ne snosi nikakvu odgovornost za svoj rad , da se nitko nije obvezan pridržavati nekakvih predvidljivih rokova , i dok nitko sa sigurnošću nemože garantirati razvoj i podršku svih segmenata , dotada nemože se niti pomišljati naplatiti takav os ( kao os, ne uslugu instalacije, održavanja .. ). Kad bi se to promijenilo , prvi bih bio spreman platiti takav os. No, čak i u slučaju pojave komercijalnog linuxa ( u smislu da se os kao os naplaćuje ) , vjerujem da bi se ponovio scenario microsofta u kojem je rijetko koji korisnik baš pljusnuo pare iz džepa za windowse. Ako bi netko iz biznis segmenta već dosegao linux komercijalni status, pa zasigurno bi ti isti manageri našli načina da se taj linux značajnije utrpa kao oem ( pa krajnji korisnik i neosjeti cijenu jer proporcionalno broju hardverskih komada pada i cijena oem licence i za krajnjeg korisnika je par dolara ) , ili reklame i sl... A uz dovoljno sposobnosti tih linux managera bi ta linux komercijalna distra našla načina i da na velika vrata uđe u državne jasle ( ministarstva, obrazovanje, ... ). Koliko god se činilo nelogično, u državne strukture lakše ulaze proizvodi koji imaju definiranu cijenu nego nekakve free foss zamisli ( zbog mentaliteta : a di sam tu ja , ,, nekažem da je to dobro ili pozitivno, no reala je zasada takva i ako hoćeš utrpati svoj proizvod u državu prije ćeš uspjeti ako ti artikal ima cijenu nego ako ga dijeliš besplatno... )
Eto malo štiva za nedjeljnu dosadu dok čekamo ručak ...