JANKO je napisao/la:Zanima me jeli bitan poredak i koji za linux putanje
(...)
Te me zanima poredak putanja ide li prvo / ili /boot te swap?
To uopće nije bitno - /home i / (root) možeš poslagati kako hoćeš. Particija koja je nabliža sredini diska (ili rubu, više ne pamtim) se najbrže pokreće, tako da tu možeš uštedjeti koju sekundu. Swap (ako ti treba) može na kraj. Uglavnom, nemoj se time opterećivati.
prilikom instalacije linux mint-a 17 na ext hdd dogadjalo mi se da se GRUB loader instalira na inetrni hdd iako sam ja prilikom instalacije oznacio da se instalira na externi
Greške se događaju, instalacija nekad štucne. I kod mene to nekad zna biti. Dvaput provjeri da si odabrao eksterni disk prije nego nastaviš.
Zanima me trebam li za svaku distribuciju napraviti /boot za svaku distru ili je dovoljno napraviti jednu ovecu koju cu moci iskoristiti kao /boot prilikom instalacije druge distre
Moj ti je savjet da ne eksperimetiraš s tim. Svaku distru instaliraj na zasebnu / (root) particiju kako bi vlastite kernele auomatski instalirala unutar sebe. To znači bez ikakve zasebne /boot.
Različite distre koriste različite kernele i različito ih krpaju, zato ih nije pametno miješati na zajedničkoj /boot particiji. Naravno da to možeš, ali treba biti ekstra oprezan. Na čitavom disku bi možda dugoročno uštedio 5-10 GB prostora jer se kerneli ne bi duplali, ali smatram da to nije vrijedno rizika.
Kod: Označi sve
ili pak jednu fat32 particiju na pocetku diska gdje ce biti GRUB loader za sve distre s tog diska?
Ništa od toga, samo pusti a sustav sam odradi svoje - GRUB ide na MBR.
Dakle: treba ti jedan veliki /home, nekoliko / za različite distre i puno vremena za istraživanje i uživanje
Detalje možeš naći na našem wikiju:
http://wiki.open.hr/wiki/Sve_%C5%A1to_t ... _diskovima