Ubuntu software Vs. Ubuntu software center

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Mateo
Spol: M

Re: Ubuntu software Vs. Ubuntu software center

Post Postao/la Mateo »

bertone je napisao/la:Išao sam se sad malo poigrati sa X220 na kojem nadogradnju nisam radio od kernela 4.4.0.128

slika

i nakon updatea i upgradea na 4.4.0.131 sam dobio ovo:

slika

... zanimljivo :hmm
Upravo to se i meni dogodilo sa US-om .. :place

... to je to (barem sam ja to tako shvatio .... a očito da je to) što se tiče tih kernela ------ pa čisto da ponovim .... na 4.4.0-131 generic US radi normalno .... na 4.15.0-29-generic, radi samo USC ....... zato nakon svega više ne nadogradjujem kernele nakon instalacije.

Razlike su osim u tim informatičkim forama programiranja bla bla ... u pokretanju Firefox pretraživača i kako mi se čini onako na oko u "video grafici" koja mi izgleda kao da joj nedostaje "oštrina" ....???

Eto ...pozdrav svima :thmb-up
Mateo

Post Postao/la Mateo »

Mateo je napisao/la:
bertone je napisao/la:Išao sam se sad malo poigrati sa X220 na kojem nadogradnju nisam radio od kernela 4.4.0.128

slika

i nakon updatea i upgradea na 4.4.0.131 sam dobio ovo:

slika

... zanimljivo :hmm
Upravo to se i meni dogodilo sa US-om .. :place

... to je to (barem sam ja to tako shvatio .... a očito da je to) što se tiče tih kernela ------ pa čisto da ponovim .... na 4.4.0-131 generic US radi normalno .... na 4.15.0-29-generic, radi samo USC ....... zato nakon svega više ne nadogradjujem kernele nakon instalacije.

Razlike su osim u tim informatičkim forama programiranja bla bla ... u pokretanju Firefox pretraživača i kako mi se čini onako na oko u "video grafici" koja mi izgleda kao da joj nedostaje "oštrina" ....???

Eto ...pozdrav svima :thmb-up

p.s. Dakle ... na žalost ... i meni je opet US "zablokirao" ... i meni izgleda kao i ovaj tvoj drugi screenshot ispod kojeg si napisao kako izgleda US nakon što si napravio update&upgrade na 4.4.0.131. Ne znam više što reći o ovome :place pface
Nadam se da će se to riješiti, a do tada; nazad na USC. Ne znam samo ponovo pronaći naredbu za instalaciju US-a kroz terminal, a znam da sam to negdje i vidio ali na žalost nisam ju zapisao :nee .

Eto .... pozz :thmb-up
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

A za što ti zapravo treba US?
Napravi frišku instalaciju pa ako ne želiš/ne znaš instalirati programe/aplikacije naredbom nemoj odmah ići na update/upgrade već prvo instaliraj sve programe koje trebaš/koristiš (može ih u vrh glave biti 10-ak) i nakon toga update/upgrade.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Ako ti se ne sviđa Ubuntu Software koristi Synaptic, isto je GUI i ima dobar pretraživač.

Kod: Označi sve

sudo apt install synaptic
Mateo

Post Postao/la Mateo »

bertone je napisao/la:A za što ti zapravo treba US?
Napravi frišku instalaciju pa ako ne želiš/ne znaš instalirati programe/aplikacije naredbom nemoj odmah ići na update/upgrade već prvo instaliraj sve programe koje trebaš/koristiš (može ih u vrh glave biti 10-ak) i nakon toga update/upgrade.

1. Jučer sam "napravio" instalacijski 16.04.1 LTS Xenial Xerus

2. Nije baš da ne znam instalirati programe, a update&upgrade i jesam radio tek nakon što bih instalirao Ubuntu pa onako po redu: prvo preko Software updater-a, a onda bih "otvorio" i US i vidio tamo "što kaže". Na kraju krajeva, niti instaliravam programe koji mi obzirom na potrebe nisu baš ni potrebni (npr., oni programi u vezi organizacija slika/fotografija). S druge strane ipak, programi kao što su Playonlinux, Wine ili Ubuntu cleaner (3rd party), Compiz i sl., su mi uvijek najnormalnije radili (neke sam instaliravao u US-u, a neke preko preko naredbi u terminalu.

3. Uglavnom, sada (ili bolje reći, do sada) US mi se otvara normalno i puno brže nego na prijašnjoj verziji 16-ice; osim što sam morao instalirati AdobeFlashPlayer (kroz terminal) jer mi nije htio učitavati video sadržaje u Firefox-u, dok je npr. na YouTube-u normalno ih otvarao i pokretao. Danas mi je jedino na jednoj stranici izbacio (onako na brzinu) da neki DRM ??? omogućim u postavkama Firefox-a, ali je ipak sadržaj otvorio.

Eto, hvala na savjetima i pozz :thmb-up
Mateo

Post Postao/la Mateo »

JH-IM je napisao/la:Ako ti se ne sviđa Ubuntu Software koristi Synaptic, isto je GUI i ima dobar pretraživač.

Kod: Označi sve

sudo apt install synaptic
Dakle, kao što rekoh .... nisam "čovjek od informatike" tako da i dalje ne znam što znače neki nazivi, a što se tiče ovog da mi se ne sviđa US; upravo suprotno ... ne sviđa mi se USC. Upravo zbog tog problema ne mogućnosti pokretanja US sam iznio svoj problem ovdje i eto, riješeno :thmbs-up
Odgovori