Procesor Ryzen 7 8700G, grafika Radeon 780M, matična Gigabyte B650 radi besprijekorno na Kubuntu 24.04 LTS (kernel 6.11.0-19-generic 64-bit).
Svježe osobno iskustvo.
AMD i linux kompatibilnost
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: AMD i linux kompatibilnost

Ja sam sve svoje strojeve

Najbolji primjer mi je LAPTOP
Doslovno se preporodio

Malo se igram i sa Debianom 12(KDE) ali otom-potom

Pozz
Ok i što sad?
Debian bi u ovom slučaju također mogao proći, ali više korisnika tvrdi na njihovim forumima da Stable ima zastario kernel. Ipak je ova konfiguracija "zadnji krik mode", službeno na tržištu od kraja siječnja prošle godine. Preporučili su novi kernel kroz Backports, što je riskantno rješenje. Druga je mogućnost Unstable, dakle Debian Sid ili barem Testing.
Trebalo bi raditi i s Mintom, Linux Mint 22.1 Xia također ima novi kernel. Uz ovu kombinaciju (Ryzen 7 8700 G + Radeon 780M) preporučuje se barem kernel 6.8.
Inače, za moje zadatke grafika ne igra bitnu ulogu, pa sam izabrao ovu varijantu želeći samo promjenu nakon četrnaest godina Intelovih procesora.
Trebalo bi raditi i s Mintom, Linux Mint 22.1 Xia također ima novi kernel. Uz ovu kombinaciju (Ryzen 7 8700 G + Radeon 780M) preporučuje se barem kernel 6.8.
Inače, za moje zadatke grafika ne igra bitnu ulogu, pa sam izabrao ovu varijantu želeći samo promjenu nakon četrnaest godina Intelovih procesora.
Računalo pak je Avenio ProMedia.
Iako je službeno "domaća proizvodnja", još od onih super igraćih konfiguracija Gepard otprije desetak-petnaestak godina o njima se nije baš pisalo; pamtim samo slučaj sa super-tihim računalom posebno namijenjenom skladateljima i praktičnim glazbenicima. Ako netko ima iskustva s Aveniom općenito, rado bih pročitao nešto više. Zasad sam posve zadovoljan, sve je više nego dobro.
Iako je službeno "domaća proizvodnja", još od onih super igraćih konfiguracija Gepard otprije desetak-petnaestak godina o njima se nije baš pisalo; pamtim samo slučaj sa super-tihim računalom posebno namijenjenom skladateljima i praktičnim glazbenicima. Ako netko ima iskustva s Aveniom općenito, rado bih pročitao nešto više. Zasad sam posve zadovoljan, sve je više nego dobro.
Meni je u dolasku novi komp sa Ryzen 5 7500F procesorom (nema integriranu grafiku) i AMD Radeon RX 6750 XT grafičkom pa javim kako radi sa LMDE6.
PS. nakon valjda 15+ godina sam ponovno odlučio ići na full AMD kombinaciju (ak se ne računa laptop iz spoilera) pa me valjda neće pokakati
PS. nakon valjda 15+ godina sam ponovno odlučio ići na full AMD kombinaciju (ak se ne računa laptop iz spoilera) pa me valjda neće pokakati

Dakle, nije AMD više tako isključiv... Nekada je garancija pouzdanosti bio Intel... ?bertone je napisao/la: ↑25 ožu 2025, 21:23 Meni je u dolasku novi komp sa Ryzen 5 7500F procesorom (nema integriranu grafiku) i AMD Radeon RX 6750 XT grafičkom pa javim kako radi sa LMDE6.
PS. nakon valjda 15+ godina sam ponovno odlučio ići na full AMD kombinaciju (ak se ne računa laptop iz spoilera) pa me valjda neće pokakati![]()
Od 2002. do 2011. imao sam AMD Duron s 930 Mhz i nisam imao teškoća s njime, nego s MS Windows... tada još MS Windows 98 SE. Sustav se uredno rušio, a Ubuntu je na dostupnom RAM-u bio prespor. Jedno vrijeme zabavljao sam se s MS Windows XP, ali onda sam konačno prekrižio taj PC, kupio krajem 2011. prije spomenuti HP Microtower 3400 s FreeDos, na njega instalirao Mint i od tada traje to računalo, kao i ja na ovom forumu.
Dakle, kod mene AMD od 2002. do 2011, Intel od 2011. do 2025, pa sad opet AMD. Na laptopima od 2004. do danas samo Intel, ali procesor nije bio mjerilo po kojem sam ih birao.
Dakle, kod mene AMD od 2002. do 2011, Intel od 2011. do 2025, pa sad opet AMD. Na laptopima od 2004. do danas samo Intel, ali procesor nije bio mjerilo po kojem sam ih birao.