AMD i linux kompatibilnost

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

oldman
Spol: M

Re: AMD i linux kompatibilnost

Post Postao/la oldman »

Nadam se da sam našao u čemu je problem.
Terminal.png
(229.38 KiB) Nije preuzeto niti jednom.
oldman

Post Postao/la oldman »

Idem kopat dalje za riješenjem !
Probao sam ovim putem. Nadam se da se više neće restartat !
https://www.google.com/search?q=Linux+m ... s-wiz-serp
oldman

Post Postao/la oldman »

Lažna nada, opet se maloprije restartao.
rudar

Post Postao/la rudar »

Oprosti, ali ponavljam: zašto njima ne pišeš? Viđao sam tu i tamo po forumima žalbe zbog slabijeg napajanja, pa su se korisnici izravno obraćali tvrtki i u pravilu rješavali problem. Eto, meni su vratili iznos carine, bez problema.

Imam adresu

service@gmktec.com

i piši im izravno (na engleskome).
oldman

Post Postao/la oldman »

@ rudar, napajanje nije problem jer je adapter 120w a nemam programe kojim bi ga opteretio do limita. Ionako troši cca 30 do 50w u nekom lakšem radu, a 80w troši u intenzivnijem radu. Pisam sam prodavaću i Amazonu još prije ali nisu odgovorili. Uz to nije nigdje detektirao grešku u napajanju. Kako sam picajzla , hoću detektirati šta uzrokuje restart. Da ne vraćam ispravan aparat bez potrebe. Zato sam izvadio ssd i stavio drugi te instalirao LM 22.2. Za sada radi bez restarta. Vratio sam LMDE disk na drugu poziciju i probao. Ponovno se restartao i to 2 puta u istom danu, te sam ga izvadio i LM Zara radi bez problema od tada. Pretpostavljam da originalni ssd ili instalacija LMDE6 radi smetnju. Ostavit ću tako do daljnjeg pa ću vidjeti hoće ostati tako.
Na tvornički ssd (512GB) sam u međuvremenu instalirao LMDE7 pa jednom kasnije probam njega ubaciti.
Hvala ti na trudu ! :thmb-up
rudar

Post Postao/la rudar »

U redu. Svakako pratim dalji tijek ove zanimljive priče!
oldman

Post Postao/la oldman »

:-D Za sada , od instalacije do sada nije bilo problema ! Nadam se da će tako i ostati. LMDE7 sam probao s drugog (originalnog) diska i nije bilo problema. Pičimo dalje a svima koji nalete sve najbolje u Novoj ! :thmbs-up
rudar

Post Postao/la rudar »

Unatoč svim nestabilnim vremenima koja potresaju cijeli svijet već dulje vrijeme, ipak me zapanjila činjenica da je cijena mini-računala kupljenoga krajem kolovoza prošle, 2025. godine, danas dvostruko veća (559€ - 1030€). I to je cijena proizvođača, u Kini, bez trgovačkih posrednika (Amazon, Temu, Alibaba...)

Konfiguracija je Ryzen 7H 255, 64 GB RAM, 1 TB SSD, grafika integrirana Radeon 780M. Računalo je GMKtec NucBox K12.

Čitao sam drugdje o vrtoglavom rastu cijena RAM-a, ali ovo me baš prenerazilo. Zar je rudarenje opet popularno, zašto je RAM toliko poskupio (ako je samo do RAM-a)?

Uglavnom, ma koliko da sam se ranije protivio toj kupovini, u ovom svjetlu sad mi izgleda dobro i ne prigovaram više.
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Koliko sam razumio, proizvođači RAM-a su se okrenuli AI-u, gotovo sav RAM ide za LLM-ove, obični potrošači su zanemareni, pa samim time je RAM-u cijena otišla u nebo. No, čujem da se kineski proizvođači planiraju okrenuti korisnicima, pa tako vrlo skoro možemo očekivati pad cijene RAM-a, vjerojatno ne na razinu prije poskupljenja, ali svakako niža i prihvatljivija cijena od dosadašnje.
Arch Linux Install Script (BIG update, BETA verzija)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
rudar

Post Postao/la rudar »

Hvala, @Cooleech, nisam za to znao. Zanimljivo.
Odgovori