Mount i apt-cdrom get: jedan hoće, drugi neće

Diskusije usko vezane uz Debian distribuciju.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
liva236

Mount i apt-cdrom get: jedan hoće, drugi neće

Post Postao/la liva236 »

Super naslov, a? ;)

Nego, kad probam mountati svoj DVD-ROM, neće. Probam mount -t iso9660 /dev/hdd /cdrom i veli: mount: No medium found

A kad idem sa komandom apt-cdrom get najnormalnije mi učita sve što je na DVD-u.

A kad stavim CD, onda mounta normalno. Prvo sam mislio da iz nekog razloga neće čitati DVD-e, al vidim da nema problema.

I još jedna stvar: čitam aboutdebian.com vezano uz instalaciju i tamo se spominje apt program koji, koliko sam shvatio, radi katalog svih programa koji se nalaze na onim package-ima od Debiana (to je ono što sam išao instalirati, ili koja bi već bila riječ prikladna). Kad poželimo jedan od tih programa, utipkamo apt-get install ........(ime programa), Debian veli na kojem je DVD-u, mi ga stavimo i on instalira.

Išao sam instalirati za probu (i po uputama sa aboutdebian.com) X-window-system i Debian me uopće nije tražio DVD, nego je samo krenuo sa instalacijom i, koliko sam vidio, uspješno ju završio. Otkuda?!?! Niti je DVD bio unutra, niti je komp bio spojen na net.

Hvala!!!

P.s. Radim samo u CLI-ju, pa da znate, glede savjeta, tipkanja itd... :)
glaskoncILLa

Re: Mount i apt-cdrom get: jedan hoće, drugi neće

Post Postao/la glaskoncILLa »

mozda ti je taj dvd utf..

dakle kad radis apt-cdrom, onda ga automounta i sam se pobrine za type.

mislim, nagadjam..

ovo sa instalacijom je gotovo nemoguce ako prije nisi downloadao/prebacio na komp potrebne pakete.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
liva236

Post Postao/la liva236 »

glaskoncILLa je napisao/la: ovo sa instalacijom je gotovo nemoguce ako prije nisi downloadao/prebacio na komp potrebne pakete.
Ne znam ni da li je taj program u biti skinut ili šta je on to radio... Kako da provjerim jel instaliran?

Probao sam ga ponovno instalirati, čisto da vidim šta će biti, pa kaže: Note, selecting xorg instead of x-window-system
xorg is already the newest version.
glaskoncILLa

to znaci da je instaliran.
glaskoncILLa

inace, imas razne nacine kako pogledati u kojem je statusu paket.
jedan od njih je aptitude show ime_paketa, sto ce ti pokazati vise-manje sve sto o paketu trebas znati, pa tako i da li je instaliran ili ne.
liva236

Post Postao/la liva236 »

Hvala ti!

Kako si ti krenuo sa Linux-om, jesi odmah išao na Debian il kako? Pitam pošto sam početnik i još se mučim oko svega, ovo mi je drugi dan da se zezam s Linuxom. Cilj mi je naučiti administrirati neki server, al to je još daleka budućnost (far far away :D , pa se pitam da nisam možda uzeo preveliki zalogaj za početak. Razmišljam i o Ubuntu, pošto je "jednostavnija" verzija Debiana. Jel dobra ideja početi sa Ubuntu-om pa možda kasnije preći na Debian?

Volio bi instalirati Apache pa malo oko toga prčkati, napraviti malu mrežu i vidjeti kako to sve diše, pratiti promet, igrati se sa sigurnosnim postavkama itd itd...

Be the lord of my realm!!! (zao smijeh i gromovi, konji njište, žene vrište, krvi do koljena, znaš već ambijent...)
glaskoncILLa

prva distra koju sam instalirao je bila red hat, i to iz druge, prvi pokusaj se zavrsio sa format c:. :)
poslije sam se susreo sa debianom i nekako mi je najvise legao od ponudjenog, ali imao sam instaliran i ubuntu i to dvije verzije.

sto se tvojih planova tice, mislim da nema neke prevelike potrebe da pocinjes sa ubuntuom.
vecina stvari koje ti zelis se konfiguriraju kroz terminal ( mogu i preko nekakvog sucelja, ali generalno to ne zelis barem dok ne shvatis gdje je sto, kako radi i sto napraviti u slucaju problema, a i sucelje prvo trebas sloziti preko terminala da bi ga uopce mogao korisiti ) i komande su identicne osim onog dijela sa sudo/su ( sudo si mozes sloziti i na debianu, ali rekao bih da to takodjer ne zelis iako su misljenja zajednice podijeljena ).

ono u cemu je razlika je da je ubuntu sastavljen od paketa iz debian sid ( unstable ) repozitorija, dakle ti paketi, kao sto im i ime kaze, nisu dovoljno testirani sto znaci da bi povremeno mogao naletjeti na problem gdje nece biti tvoja greska u konfiguraciji, nego ti nesto nece raditi zbog buga u paketu.

to ti se moze dogoditi i na debianu, ali je mogucnost daleko, daleko manja.
liva236

Post Postao/la liva236 »

Zvuči dobro...

Koliko vidim, dosta je bitno pohvatati komande. Nisu baš intuitivne, pa mi tu malo treba vremena i još više prakse. Čitam onaj beginner's guide na aboutdebian.com, no svašta su tu ugurali što možda u danom trenutku i nije potrebno. Razno razne komande i to. I onda kad dobiješ tonu takvih stvari, ostaneš zblesiran:)

No, svaki novi pokušaj je novi izazov.

Da li ima neka stranica na netu gdje se mogu naći, kako bih rekao, mali zadatci za raditi, koji postaju sve teži kako napreduješ? Kao neka domaća zadaća...

Imam već tonu materijala, skinuo sam Linux Cookbook (još nisam za to), imam od CBT-a 5 CD-a o Debianu (starija verzija, al sumnjam da će škoditi) i odem na Tuxfiles, te naravno, imam VAS:)) To sam si počeo čitati i eto, u svakom pogledu sve više napredujem...

Šteta da nema Debian For Dummies, još su te knjige najbolje kad nemaš pojma o nečemu... Al ima Linux for Dummies, no tu su druge distribucije u igri, pa ne znam koliko je to dobro za početak, zbog razlika u verzijama i komandama i štatijaznamčemusvene... Jesi čitao koju od tih ..For Dummies knjiga?
glaskoncILLa

komande ( barem vecina njih ) zapravo jesu intinuitivne, samo su ti jos nove.
npr:

cd - change directory
mkdir - make directory
ls - list

takodjer vecina opcija ima isto znacenje, tipa -a u vecini slucajeva znaci "all", -h "help" itd...

komande koje cesto koristis ces brzo zapamtiti.
komande koje ne korisits tako cesto mozes zapisivati u neki file tako da ne gubis vrijeme na ponovno trazenje ako ti neka zatreba, dakle napises komadu i stavis mali opis sto ta komada radi, to je uobicajena praksa jer ne mozes sve nauciti napamet.

kad naidjes na neki tutorial, pokusaj ne samo slijepo copy/pasteati sto tamo pise jer to moze biti i opasno po zdravlje os-a ( i sam sam ponekad nekom nesto krivo rekao, pozdrav meema :), isto tako netko moze i napisati nesto krivo ), a i neces previse nauciti na taj nacin.
tako da prvo prouci sto svaka komada radi.
vecina komadi ima nesto sto se zove man ( manual ) page, dakle kad upises man komanda, dobiti ces kratki opis cemu ta komada sluzi, kao i popis opcija sa kojima ju mozes upotrijebiti.

sto se tice knjiga opcenito, imaju u vidu da je linux relativno "prljav" os, postoje neki pokusaji da se postave standardi, ali to jos nije zazivjelo.
u praksi to znaci da mozes uzeti bilo koju knjigu i citati o linuxu, ali stvari ce se razlikovati u nekim detaljima ovisno o distribuciji koju koristis, a to znaci recimo da se paketi ne instaliraju isto na debianu ili na red hatu i slicno, a ponekad ce se neke stvari razlikovati ovisno o verziji distribucije koju koristis, dakle postoje neke razlike izmedju debiana 4.0 i 5.0.

sto se tice debiana, postoje besplatne knjige koje mozes naci na netu, http://www.debian.org/doc/books, a postoje i neke komercijalne.
mozes pregledati i :

- debian dokumentaciju: http://www.debian.org/doc
- debian wiki: http://wiki.debian.org/
- za opce informacije i snalazenje na linuxu i hrvatski wiki gdje kolege sa foruma pisu nove stvari i odrzavaju ga ( vecina stvari je pisana za ubuntu, ali vecina stvari pisana za ubuntu radi i na debianu ) : http://wiki.open.hr

ali knjige su dobre, najvaznije od svega je da uhvatis "glavnu misao" cijele price jer nitko ne zna sve, vazno je da se naucis samostalno snalaziti, a za to je preduvjet da imas sliku kako stvari funkcioniraju sto ces dobiti u kombinaciji sa ucenjem ( knjigama ) i iskustvom.
dakle, mozda neka for dummyes nije losa knjiga za pocetak i uvod u tematiku, kad dodjes do ozbiljnijih stvari ces naci i ozbiljnije knjige ( cijele knjige su takodjer pisane i o web serverima, bazama podataka, dns-ovima, securityu i slicno ).

edit; e da, zadaci, zadatke si postavi sam, tipa instaliraj neki forum na svoj komp, za to moras sloziti web server, bazu i podrsku za php sto vec jesu ozbiljniji zadaci, ali opet nisu toliko komplicirani.
liva236

Post Postao/la liva236 »

Evo, samo da velim, vezano uz početni problem, da sam iz "arhive" izvadio nekakav stari DVD-ROM, prikačio ga kao slave i radi... Ronda k'o traktor, al radi. I mounta, najvažnije:)

Avantura se nastavlja... ;)

Hvala na savjetima, vidimo se uskoro ponovno:)
Odgovori