Gentoo i ADSL u bridge nacinu rada
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
Gentoo i ADSL u bridge nacinu rada
Evo odmah nakon uvoda postavljam pitanje, nadam se da je na pravom mjestu, nemam pojma pod koju bi distribuciju Gentoo mogao ici, pa ako ovdje ne ide, selite gdje ide. Znaci imam Gentoo Live DVD i upalim ga, ali ne mogu stvorit ADSL konekciju, upisat korisnicko ime i lozinku, kako obicno to radim u Ubuntuu. Znam da bi vjerovatno radilo ako bih bio na route nacinu rada, ali neda mi se to prebacivat, ovako imam bolju kontrolu nad potrosnjom i tako imam od pocetka pa ne bih htio mjenjat. Dali ima sansa da se to nekako upogoni?
"How come things that happen to stupid people always happen to me?" -- Homer
-
Lutherus
Re: Gentoo i ADSL u bridge nacinu rada
eh moraš mu skonfat mrežu. da vudiš koju karticu imaš ako nisi suguran.
# /sbin/ifconfig
a ispi bi trebal biti ovakav
za proxy
i dodavanje username i pass za proxy
pa testiraš
nego , reci dal se spajas bezično ili žično?ako je žično,večina router na našem tržištu je od strane gentooa podržana,pa tako dugo dok je kabel unutra stvar radi no problem je sa whireless jer realtekovi i zyadovi drajveri nisu uključeni pa ih nakon instalacije moraš skinuti i skompajlirati.a to je samo 2 minute posla.
Kod: Označi sve
lspci | grep Ethernet# /sbin/ifconfig
a ispi bi trebal biti ovakav
(...)
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:50:BA:8F:61:7A
inet addr:192.168.0.2 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::50:ba8f:617a/10 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:1498792 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1284980 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:1984 txqueuelen:100
RX bytes:485691215 (463.1 Mb) TX bytes:123951388 (118.2 Mb)
Interrupt:11 Base address:0xe800
(If the proxy filters HTTP traffic)
# export http_proxy="http://proxy.gentoo.org:8080"
(If the proxy filters FTP traffic)
# export ftp_proxy="ftp://proxy.gentoo.org:8080"
(If the proxy filters RSYNC traffic)
# export RSYNC_PROXY="proxy.gentoo.org:8080"
i dodavanje username i pass za proxy
http://username:password@proxy.gentoo.org:8080
# ping -c 3 www.gentoo.org
nego , reci dal se spajas bezično ili žično?ako je žično,večina router na našem tržištu je od strane gentooa podržana,pa tako dugo dok je kabel unutra stvar radi no problem je sa whireless jer realtekovi i zyadovi drajveri nisu uključeni pa ih nakon instalacije moraš skinuti i skompajlirati.a to je samo 2 minute posla.
Spajam se zicano, imam stari zicani DLinkov router DSL 584T. Dobro budem probao to, samo ne razumijem zasto se spajam na proxy, dal je to potrebno bas?
Razmisljam da prije nego probam Gentoo skinem neke druge distribucije, npr. openSUSE ili Debian. Cini mi se da su te sve distribucije slicne kao sto su si Mint i Ubuntu slicni, pa cu imat iste probleme. Ali probat cu ipak, da probam ostale prije nego se odlucim i stavim na hard neku distru.
Razmisljam da prije nego probam Gentoo skinem neke druge distribucije, npr. openSUSE ili Debian. Cini mi se da su te sve distribucije slicne kao sto su si Mint i Ubuntu slicni, pa cu imat iste probleme. Ali probat cu ipak, da probam ostale prije nego se odlucim i stavim na hard neku distru.
-
Lutherus
nije potrebno.naravno da nije.uf,mislim da taj router nije podrzan,bar ne više od gentooa.
suse je ok distra i ima prokleto dobro skompajliran kernel i najljepši kde.
debian je debian,čista legenda,po meni debian i slackware su najbolji.
tako da nečeš ni sa debianom ni sa gušterom pogriješiti.
suse je ok distra i ima prokleto dobro skompajliran kernel i najljepši kde.
debian je debian,čista legenda,po meni debian i slackware su najbolji.
tako da nečeš ni sa debianom ni sa gušterom pogriješiti.
evo upravo skidam openSUSE, samo ne kuzim kako to sve funkcinira, ovo sto sad skidam je .iso velicine CD-a, ima jos jedan .iso velicine 4.7 GB za skinut, dali je to isto live DVD ili sto?
isto tako nesto slicno ima i za Debian,
http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0.4/i386/iso-dvd/
koji skidam od tih, dali su to live DVDi?
ja hocu verziju sa programima osnovnim instaliranim, ko u ubunruu, open office i gimp itd. ako moze....
isto tako nesto slicno ima i za Debian,
http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0.4/i386/iso-dvd/
koji skidam od tih, dali su to live DVDi?
ja hocu verziju sa programima osnovnim instaliranim, ko u ubunruu, open office i gimp itd. ako moze....
- iv@n
- Site Admin
- Spol: M
- Kontakt:
openSUSE DVD nije live, ali na njemu dolazi GNOME i KDE, kao i dodatni paketi koji se ne nalaze na osnovnoj, LiveCD instalaciji.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Evo probao sam i Debian i openSUSE i naravno nisam se uspio spojit na net.
U openSUSEu uspijem upisat korisnicko ime i lozinku, ima slicno nesto kao i Ubuntu sto se tice toga, ali kada kreiram racun za spajanje uopce mi se ne pojavi desno kod sata u mreznom manageru, da kliknem i spojim se.
Na Debianu uopce ne uspijevam naci nesto da upisem korisnicko ime, zapravo naso sam jednu opciju gdje bih mogao, ali pise mi da trebam ukljucit Administrator Mode da editiram opcije tamo.
To znaci pokusavam sa Live CD-a, dali se uopce moze spajat sa tih distribucija sa Gentooa, Debiana i openSUSEa sa bridge-om, ako sam na Live CD-u?
U openSUSEu uspijem upisat korisnicko ime i lozinku, ima slicno nesto kao i Ubuntu sto se tice toga, ali kada kreiram racun za spajanje uopce mi se ne pojavi desno kod sata u mreznom manageru, da kliknem i spojim se.
Na Debianu uopce ne uspijevam naci nesto da upisem korisnicko ime, zapravo naso sam jednu opciju gdje bih mogao, ali pise mi da trebam ukljucit Administrator Mode da editiram opcije tamo.
To znaci pokusavam sa Live CD-a, dali se uopce moze spajat sa tih distribucija sa Gentooa, Debiana i openSUSEa sa bridge-om, ako sam na Live CD-u?
- glaskoncILLa
na debianu pokreni pppoeconf u teraminalu kao root i trebao bi se spojiti...
obzirom da si na liveu, nisam siguran da je to instalirano.
ako nije instalirano, onda je to malo problem jer ne mozes na net..
obzirom da si na liveu, nisam siguran da je to instalirano.
ako nije instalirano, onda je to malo problem jer ne mozes na net..
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Da nista bas ne uspijevam sa Live Cd-a, budem morao instalirat, za openSUSE ima onaj installer, ali u Debian Live Cd-u toga nema. Skinuo sam Debian Live Cd sa ovog linka
Dali se moze ikako sa toga Live Cd-a instalirat, ja sam trazio neki installer na Live Cd-u i nista, trazio sam neke upute, ali ne mogu se snaci sto mi tocno treba za instalaciju na hard. Inace htio bih stavit bas Debian jer mi je nekako prakticniji, sa vise opcija.
http://cdimage.debian.org/cdimage/release/current-live/i386/iso-cd/debian-live-504-i386-kde-desktop.iso"How come things that happen to stupid people always happen to me?" -- Homer