Libreoffice

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

nalogodavac
Spol: m

Libreoffice

Post Postao/la nalogodavac »

koje su postavke (font) libraoffice da tekst pisan WinOffice mogu pročitati. ubija me ovaj office :nee
Hvala!
jjj

Re: Libreoffice

Post Postao/la jjj »

Morat ćeš objasniti problem malo bolje od toga. Što točno pokušavaš, želiš, itd.
nalogodavac
Spol: m

Post Postao/la nalogodavac »

Nažalost problem je jednostavan bilo koji tekst bilo pisan u Wordu ili PDF Libre ga otvara u "hijeroglifima"
sumski
Moderator
Spol: M

Post Postao/la sumski »

Vidi dal ovo rješava problem:

Kod: Označi sve

sudo apt-get install ttf-dejavu  ttf-mscorefonts-installer
i
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1799722
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
primavera
Spol: Ž

Post Postao/la primavera »

Da ne otvaram novu temu. Ovako, postavila sam pitanje na Ubuntuovom forumu pa kako nitko nije znao odgovor, kopirat ću ga još jednom ovdje. Trebala bih pomoć oko podešavanja provjere pravopisa u LibreOfficeu. Instalirala sam libreoffice-l10n-hr iz repozitorija. Hyphen za hrvatski nisam našla. U postavkama sam pod Language Settings > Languages > Locale Settings stavila Croatian, a u Writing Aids mi je podešena kvačica pored Check spelling as you type i pored Check grammar as you type. Na dnu stranice novog dokumenta mi je označen Croatian, međutim kad tipkam neke pravopisno neispravne riječi, on ih ne podcrtava, dok kad prebacim na engleski, ne samo da ih podcrtava već i automatski zamjenjuje neke riječi pravilnim oblikom.
sudo wizard
Suko
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la Suko »

Trebas instalirati hrvatski jezicni paket.
Skini OpenOfficeov hrvatski paket. Ima na internetu na OpenOfficeovom wikiju.
Kad ga skines ima u Libre Office negdje opcija za instalaciju ekstenzija.
Odaberi tu opciju i instaliraj jezicni paket.
Restartaj Libre i to bi trebalo biti to.
primavera

Skinula sam s http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Dictionaries hr_Hr-pack.zip, otvorila LibreOffice i pod Tools u Estension Manageru kliknula add na paket. I i zipu i raspakirani. LibreOffice ih je samo uvrstio na popis ekstenzija, ali ne vidim da su se instalirali. Kad odem u Writing Aids, pod Available Language Modules mi nije izlistan Croatian. :zbunjen
sudo wizard
jjj

Post Postao/la jjj »

primavera je napisao/la:Skinula sam s http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Dictionaries hr_Hr-pack.zip, otvorila LibreOffice i pod Tools u Estension Manageru kliknula add na paket. I i zipu i raspakirani. LibreOffice ih je samo uvrstio na popis ekstenzija, ali ne vidim da su se instalirali. Kad odem u Writing Aids, pod Available Language Modules mi nije izlistan Croatian. :zbunjen
Pod Available Lang. Modules imam Hunspell Spellchecker i Libhypen Hypenator - tek kada kliknem Edit vidim opciju za jezik.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Pa za Ubuntu ti ne treba posebno skidati HR pack za LO.

Prvo u Ubuntu doinstaliraj Hrvatski jezični paket preko System Settings - Language Support, pa stisni Install/Remove languages. kad se otvori prozor checkiraj Hrvatski.

Nakon što Ubuntu nadopuni sebe sa hrvatskim jezičnim paketom, odeš na LO i tamo pod Tools - Language Settings - Language podesiš na Hrvatski sve što želiš (menije, spellchecking...)

Ne treba u LO instaliravati nikakve jezične ekstenzije... ;)
primavera

@Grof
Weeeee! :hepihepi Uspjelo je iz prve i radi kao urica! HVALA, HVALA i naklon! :bravo

I'm on a roll! Nakon nekoliko dana testiranja mojeg strpljenja i sposobnosti primjenjivanja u djelo uputa forumaša, napokon su se zaredali uspjesi.

Ja 3 (Gnome Shell, EHtip, LO pravopis) : Ubuntu 1 (Clementine)

Još mi samo ostaje namjestiti Clementine kao default player ako ikako bude moguće!

@jjj

Ovako sam bila dodala HR pack.

slika

Zatim Hunspell Checker > Edit i tamo sam iznad u izborniku imala ponuđen češki, danski, nizozemski, finski, grčki, slovački, nekoliko varijanti engleskog..., ali hrvatskog nije bilo. Sad nakon Grofove upute se i on našao među njima. Hvala ti na komentaru! :)
sudo wizard
Odgovori