Pitam se zašto?

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

bertone
Site Admin
Spol: M

Re: Pitam se zašto?

Post Postao/la bertone »

@stefan,

Ja sam kupio prije godinu i pol W7HP (850 kn) no ne zato što sam lud već zato što mi laptop pod Windovsima radi na bateriji više od četiri sata, a pod ni jednim Linuxom nisam uspio izvući više od dva i pol (a probao sam barem 6-7 distri i nisu sve bile ubuntoidi) .. a ponekad mi doista treba ta produžena mobilnost pa je opcija bila ili W7 ili dodatna baterija .. jbg, odluka je pala na W7. Usput, nije W7 tako loš kad ga malo podesiš :mrgreen:

Usput hvala za razbijanje teksta :thumbs

@gMajstor(e) ..

Sorry, ali ne razumijem što želiš reći, zabolio te slučajni susret s "iskusnim" linuxašom u trgovini koji je pljuvao po Linuxu, zaboli te kad netko od članova LZS-a pljuje po drugim distrama osim po onoj koju koriste, ne razumijem ni ovaj dio:
Neke distribucije su danas daleko bolje od Windowsa i OSXa. Dok je većina distribucija u ravni sa W-om i OSX-om po svojoj funkcionalnosti. Ako sagledamo stvari i postavimo stvari onakvima kakve jesu, GNU/Linux distribucije, pružaju poptuni komfor svom korisniku, minimalne glavobolje i sve na jednom mestu, a sve to besplatno, takvo nešto ne pruža ni Windows a ni OSX. )I najčešće nije problem do distribucija, nego do toga, da se od starih kanti očekuje da će raditi kao najnoviji Apple, i ako računar od 7,8,9 .. godine ne radi tako, odmah se pljuje i baca drvlje i kamenje na distribuciju. Pre nego što počnete da upoređujete operativne sisteme, prvo se zapitajte dal su kriterijumi po kojima ih ocenjujete identični, a tek nakon toga iznsite svoje misljenje.
.. u kojem sam donosiš svoj sud o kvaliteti i komforu korištenja linuxa za prosječnog korisnika i navodiš da tu kvalitetu dobiva besplatno ..

e pa linux nije besplatan, plaćen je radom i trudom ljudi koji ga razvijaju i volonterskim radom pojedinaca koji ulažu svoje slobodno vrijeme i trud da ga unaprijede ili samo pomognu manje iskusnom korisniku kad isti naiđe na problem i upravo u tome leži kvaliteta linuxa spram windowsa ili osx. Ne kažem da se i korisnici tih dvaju sistema mđusobno ne pomažu ali su kud i kamo više ograničeni jer nemaju slobodu i mogućnosti koje im daje softver otvorenog koda.

I nemoj sad misliti da si me konstatacijom da je Linux besplatan uvrijedio ili naljutio jer vjerojatno baš ne razumiješ smisao i filozofiju FLOSS-a ..

Usput svatko ima pravo na svoje mišljenje pa tako ja cijenim i tvoje no moraš i ti prihvatiti da svatko ima pravo da mu je jedna distribucija bolja od druge ili da su mu možda i Windowsi ili OSX .. da ima pravo kritizirati stvari koje mu se ne sviđaju ili hvaliti koje mu se sviđaju ..

.. i daj molim te kad pišeš dugačke postove, piši ih u pasusima .. ima nas starijih slabijeg vida :D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Što se tiče besplatnosti, već sam negdje na forumu bio napisao da je meni to ipak bitna stavka. Da ni jedna Linux distra nije (bila) besplatna, vjerojatno bih još uvijek koristio Windowse. Naravno, sada kada sam bolje upoznat s filozofijom koja prožima cijelu priču oko Linuxa i slobodnog softwarea, ni freeware mi nije opcija (besplatni, ali zatvoreni software), ali lagao bih kad bih rekao da mi besplatnost nije jednako važna kao i otvorenost i sloboda.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
PunkBastard

Post Postao/la PunkBastard »

Malo offtopic ali da kažem o popularnosti Linuxa, ako Linux postane popularan do te mjere da će početi zamjenjivati windowse ili bar dovoljno popularan da ljudi bar znaju za njega, tko će ga održavati ? Windows juzeri su ljudi kojima treba računalo za posao, igre ili facebook, ti ljudi su totalno nezainteresirani za napredak od njihove strane i očekuju da sve bude gotovo, neće se oni prijavljivati da popravljaju buggove ili ih prijavljuju jer ih to ne zanima i ne znaju, to će sve ostati na ljudima dobre volje koji to i sada rade, za par godina ću i ja možda biti jedan od tih koji popravljaju buggove ili razvijaju distre, ali za svakog mene dođe recimo 2 "obična" i što s njima ?
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

drone je napisao/la:Što se tiče besplatnosti, već sam negdje na forumu bio napisao da je meni to ipak bitna stavka. Da ni jedna Linux distra nije (bila) besplatna, vjerojatno bih još uvijek koristio Windowse. Naravno, sada kada sam bolje upoznat s filozofijom koja prožima cijelu priču oko Linuxa i slobodnog softwarea, ni freeware mi nije opcija (besplatni, ali zatvoreni software), ali lagao bih kad bih rekao da mi besplatnost nije jednako važna kao i otvorenost i sloboda.
Slično i ja razmišljam.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Pa neće biti ništa što nije već sada .. sad tim korisnicima kojima računalo treba samo da radi neki lokalni "geek" održava Windowse (najčešće ilegalne) ili ga nose u ovlašteni servis .. tako će biti i s Linuxom .. ili lokalni geek ili servis ..
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

PunkBastard je napisao/la:Malo offtopic ali da kažem o popularnosti Linuxa, ako Linux postane popularan do te mjere da će početi zamjenjivati windowse ili bar dovoljno popularan da ljudi bar znaju za njega, tko će ga održavati ? Windows juzeri su ljudi kojima treba računalo za posao, igre ili facebook, ti ljudi su totalno nezainteresirani za napredak od njihove strane i očekuju da sve bude gotovo, neće se oni prijavljivati da popravljaju buggove ili ih prijavljuju jer ih to ne zanima i ne znaju, to će sve ostati na ljudima dobre volje koji to i sada rade, za par godina ću i ja možda biti jedan od tih koji popravljaju buggove ili razvijaju distre, ali za svakog mene dođe recimo 2 "obična" i što s njima ?
Održavat će ga oni koji budu znali i vidjeli priliku za posao u tome. Isto kao što sada mnogi nose komp u servise ili susjedovom malom kad im se sruše Windowsi.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

ima svakakvih razloga, ali jedan sa kojim sam se ja susreo kod frenda je taj da ima konstantnih problema sa linuxom (sa nekima sam se i ja susreo i ozbiljno su me razljutili pa čak naveli na ozbiljno razmatranje prelaska na BSD). Svi mi imamo nekada probleme sa nekim elementom linuxa iz ovog ili onog razloga, no neki imaju konstantne katakllzmičke probleme i to ih strašno nervira (stvari ne rade po defaultu, ne rade uopće, prestanu čarobno raditi, počnu se drugačije ponašati bez ikakvog razloga...)
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

@Shrike, u pravu si kada kazes da neke stvari ne rade kako treba. Nista nije savrseno. Pitanje je samo da li to shvacas kao izazov ili odustajes od problema. Gle, ako se suocis sa problemom, malo se potrudis, naucis nesto uz put i na kraju vjerovatno rijesis veliki dio problema, osjecati ces se sigurno bolje nego onda kada nisi ni pokusao. A ti sada izaberi.
I inace i u zivotu je tako. Moj prijatelj Djole bi rekao: "Princip je isti, sve su ostalo nijanse".
Zadnja izmjena: Vl@do, dana/u 09 tra 2013, 18:00, ukupno mijenjano 1 put.
Moj pogled na sve to.
max360se

Post Postao/la max360se »

Ako osoba nije u stanju kritizirati distru koju sama koristi, ta osoba nema sto kritizirati ostale distre. Kao sto je Luth rekao, ne postoji idealna distra.

Ja konkretno trenutnacno koristim openSUSE 12.2, Debian Testing (na nekoliko kompova), Ubuntu server 12.04 (upgradean sa 10.04, ceka da nadjem tjedan dana slobodnog da stavim Debian), Slackware 13.37 i 14.0, Windows 7 i Windows XP.
Ako zelis mogu ti za svakoga od njih dati kritiku. Isto tako koristim nekoliko DE-ova i WM-ova i za njih isto mogu dati kritiku.

I Windowsi i UNIX imaju svoje prednosti i nedostatke, ali moras znati da su razvijani za sasvim drugacije namjene, sto se jako vidi i arhitekturi FS hijerarhije te nacinu administriranja.

Sto se tice Dell XPS 13 i Win i Ubuntua na njemu, te cijena. Pa naravno da nije uredu jer ti Canonical ne garantira support dok uvijek mogu nazvati Microsoft ako imam neki problem sa Windowsima. Da se radi o Windowsima i SUSE-u ili RHEL-u nitko nista ne bi rekao.

@shrike
yup

@Vl@do
da samo je stvar sto u danom strenutku nekada nemas vremena i/ili izbora rijesavati problem odnosno koristiti drugi sustav. Uzmi na primjer firmu koja se bavi arhitekturom, ACAD je pisan za Windowse
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

@max, da, ja to gledam iz mog kuta običnog, kućnog, prosječnog korisnika. A firme, pa njima je to alat i moraju imati sredstva da si kupe alat kakav god žele jer pomoću njega stvaraju dobit.
Moj pogled na sve to.
Zaključano