Windows propada

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

zlatkoA
Spol: M

Re: Windows propada

Post Postao/la zlatkoA »

Windows ne propada zato što je još uvijek No1 na desktop računalima širom svijeta.
I nije Windows ili Microsoft kriv zato što nema većeg interesa za Linux nego to stoji do linux
developera koji još uvijek ne vide dalje od terminal konzole.
Da budem iskren ja sam očekivao da će se Linux okrenuti u nešto novo ,bolje brže ,revolucionarnije
i prihvatljivije za šire mase nego što još uvijek je ...hrpa (more distri + ubuntu/je kao najbolji/ ).
Sve mi se to čini kao vječito lutanje ..prvenstveno mislim kao desktop oS za kućne korisnike..
I am the one and only....
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

ah, ti čekaš da linux postaje windows samo sa par tweakova. Problem je da je linux ok za odreženu kategoriju ljudi ,a za neke druge je ipak windows.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
PunkBastard

Post Postao/la PunkBastard »

Članak je na naslovnici o Remastersysu, vjerujem da je to i više nego dovoljan razlog i dokaz da Linuxu ne treba veća popularnost, sa većom popularnosti i sa više korisnika koji su naviknuti uključiti računalo, 2, 3 puta kliknuti da nešto obave i otići biti će i više ovakvih slučajeva samo zato što takvi korisnici nisu upoznati dovoljno sa open source konceptom i očekuju da im sve netko drugi napravi. Ajde Steam još nekako prolazi, gamerska zajednica su ljudi donekle slični ljudima koji razvijaju programe, neki imaju određenu razinu znanja da sami poprave što ne radi pa to ide nekako, ali ovi tipa facebook addicti, to nikako.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

zlatkoA, zaboravljaš kako Linux, a i slobodan softver općenito nastaju -- developeri prvenstveno rade _za sebe_ (svoje potrebe) i onako kako oni misle da je najbolje. Nema centralnog autoriteta koji bi nadgledao cijeli proces nastanka svih komponenata jedne distribucije. Da bi takav centralni autoritet bio u svijetu Linuxa moguć, morao bi moći sve te silne developere platiti! Nitko neće raditi po nečijoj naredbi zabadava, ipak nisu developeri idioti.

Toliko novaca da se sve to plati malo tko ima, a očito ni milijuni nisu dovoljni (pogledaj Marka npr. koji financira Ubuntu -- može platiti, koliko? Dvjestotinjak developera, ali ne više... iako ima para za let u svemir). Samo za primjer, razvoj iz nule cijelog Linux (samo kernela!) koštao bi otprilike 2.2 milijarde eura! Istraživanje pokazuje da bi razvoj tadašnje Fedore 9 od nule koštao čak 10.9 milijardi dolara!

Dakle, da bi dobio "Linux" kakav ti želiš, ili bilo tko od krajnjih korisnika, mora postojati milijarde težak centralni autoritet da to ostvari. Projekte takve magnitude mogu platiti samo par tvrtki na svijetu. Microsoft, Apple, IBM, Oracle, Google... Ali oni nemaju za to interesa jer već imaju svoje operacijske sustave i/ili koriste Linux jer im je tako daleko jeftinije.

Stoga su tvoja očekivanja u startu nerealna, ali i promašena -- slobodan softver nije tu da donese sjajniji "eye-candy" ili manje virusa, već da revolucionizira paradigmu razvoja softvera na način da softver nastaje decentralizirano. Takav model razvoja u konačnici nikakav centralizirani model neće moći pratiti, pa da ima i stotine milijardi na bacanje...

Zato je sudbina Windowsa zapečaćena -- Microsoft mora generirati sve više profita kojim bi plaćali razvoj svog vlasničkog softvera da bi konkurirali razvoju slobodnog softvera koji svaki dan sve više raste. Paralelno s time, slobodni softver ruši cijenu Windowsa i Officea (glavnih "cash caws" MS-a) pa je MS-ov profit od prodaje WIndowsa po prodanoj kopiji manji iako su moderni Windowsi mnogo skuplji za razvoj od starijih verzija. Sve to konvergira u propast vlasničkog načina razvoja softvera i samo oni koji se prilagode opstaju. Onaj koji je prilagođen samim rođenjem jest Linux! ;-)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Uopce nije bitno, pa cak ni dobro da Windowsi propadnu. Bitno je da svijet bude sto informiraniji u FLOSS i mogucnost izbora. U konacnici, ljudi nisu glupi. ;)
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

U, tu se ne bi složio.
Po mom iskustvu ljudi su sve gluplji i gluplji. Mase su zatupljene, a čini se da je toga sve više.
Malo ih je koji traže informacije samostalno i aktivno. Većini se informacije serviraju.
PunkBastard

Suko je napisao/la:U, tu se ne bi složio.
Po mom iskustvu ljudi su sve gluplji i gluplji. Mase su zatupljene, a čini se da je toga sve više.
Malo ih je koji traže informacije samostalno i aktivno. Većini se informacije serviraju.
U potpunosti se slažem s ovim. Žalosno, ali istinito, od svih filmova o budućnosti nekako mi se za sada "Idiocracy" čini najrealniji i više baš i nije fantastika.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
zlatkoA

Post Postao/la zlatkoA »

Frendi ..
Hvala na opširnoj opservacija gdje-kako-zašto ...itd..
Ajde recimo da se mogu složit sa tobom u nekih cirka 50% ali ono otalo hmm je samo tvoje
mišljenje i nebih se dao okladit da je to baš tako ili si ti vidovit ili sam ja kompletno neupućen.
Dakle prema tvojoj prezentaciji Linux će ostati ovdje gdje je i sad
i ta tvoja paradigma da je takav rođen ---hey to ipak zvuči prepotentno zar ne ...

Ne bih se htio kladiti ali mislim da 20-tak iskusnih developera mogu napraviti operativni sustav
koji bi bio ono što sam ja rekao, i ne srike ja ne čekam da linux bude kao Windows :facepalm
I am the one and only....
PunkBastard

zlatkoA je napisao/la: Ajde recimo da se mogu složit sa tobom u nekih cirka 50% ali ono otalo hmm je samo tvoje
mišljenje i nebih se dao okladit da je to baš tako ili si ti vidovit ili sam ja kompletno neupućen.
Dakle prema tvojoj prezentaciji Linux će ostati ovdje gdje je i sad
i ta tvoja paradigma da je takav rođen ---hey to ipak zvuči prepotentno zar ne ...

Što fali Linuxu sad? Stabilan je, siguran, podržava veći broj uređaja nego windowsi, možda ne dominira na desktopima, ali je u rangu sa windowsima po tome pitanju, na serverima je apsolutno bolji, jedina stvar su eventualno igre i specijalizirani programi poput CAD programa ali to u nekoj mjeri ovisi i o proizvođačima takvih programa kao što je AutoCAD, takav je program iznimno zahtjevno napraviti i iz toga razloga je skup i u nekom pogledu nezamjenjiv. Postoji nekoliko takvih programa za Linux ali nije lako to napraviti kada ga rade ljudi koji imaju samo dobru volju to raditi besplatno i to rade iz hobija a ne puno radno vrijeme, možda će jednoga dana Dassault Systems čiji je proizvod Catia ili Autodesk izbaciti i inačicu za Linux i to će uvelike pomoći Linuxu a i ljudima koji imaju tvrtke kojima to treba da barem na operativnom sustavu uštede. A što se tiče igara ovisi o developerima hoće li izdati za Linux ili ne, a kako je Steam krenuo, Nvidia i ATI krenuli sa podrškom za drivere čini se da bi i na tome području Linux mogao u nekoj mjeri konkurirati ms-u.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Suko je napisao/la:U, tu se ne bi složio.
Ah, valjda me puca neki optimizam i vjera u ljude... no nebitno... bitno da Linux ide dalje
Odgovori