Preporuka za laptop

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

drone
Moderator

Re: Preporuka za laptop

Post Postao/la drone »

Ne brini, ovo što sam napisao nije kritika tebi nego samo razmišljanje što bismo mogli bolje napraviti na forumu.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

solo je napisao/la: To i radim, ali treba mi nesto dok sam na putu. I dok trebam posloziti racun na manjem "gridu" i provjeriti da li radi ili ne, kako bih ostavio na serveru danonocno racunati. Dok se izracuna, onda mi treba za "rezanje podataka", cupanje itd..

Znaci, otprilike ispada da je linux bolje podrzan na Dell-u od ostalih (barem out-of-the-box)?
Pa ako nosiš laptop uokolo i na put, a doma imaš jako desktop računalo, onda ne vidim zašto ti nije prioritet da bude što lakše (hint: ultrabook)? Ja imam ultrabook i5 s 10GB RAM-a i nemam nikakvih problema s regularnim poslovima, a zahtjevnu numeriku delegiram (putem ssh-a) na stolno računalo gdje god bio (sve dok imam Internet pa i na putu jer ssh ide i preko EDGE-a ;-) ). Laptop ionako na putu moraš u jednom trenutku zaklopiti što nikako nije opcija dok vrtiš neku numeriku koja traje...

@drone, slažem se s tobom, već imam dejavu osjećaj dok odgovaram na postove :zvizdi
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
solo

Post Postao/la solo »

4ndY je napisao/la:
solo je napisao/la: To i radim, ali treba mi nesto dok sam na putu. I dok trebam posloziti racun na manjem "gridu" i provjeriti da li radi ili ne, kako bih ostavio na serveru danonocno racunati. Dok se izracuna, onda mi treba za "rezanje podataka", cupanje itd..

Znaci, otprilike ispada da je linux bolje podrzan na Dell-u od ostalih (barem out-of-the-box)?
Pa ako nosiš laptop uokolo i na put, a doma imaš jako desktop računalo, onda ne vidim zašto ti nije prioritet da bude što lakše (hint: ultrabook)? Ja imam ultrabook i5 s 10GB RAM-a i nemam nikakvih problema s regularnim poslovima, a zahtjevnu numeriku delegiram (putem ssh-a) na stolno računalo gdje god bio (sve dok imam Internet pa i na putu jer ssh ide i preko EDGE-a ;-) ). Laptop ionako na putu moraš u jednom trenutku zaklopiti što nikako nije opcija dok vrtiš neku numeriku koja traje...

@drone, slažem se s tobom, već imam dejavu osjećaj dok odgovaram na postove :zvizdi
Ajmo se drzati teme. Samo ću nakratko odgovoriti sto nije vezano uz temu. Napisao sam da cu na laptopu samo slagati mali uzorak koji uvecam, preslikavam i saljem na racunanje na klaster, ako se pokaze da sve stima. "Na putu", ne znaci racunanje u vlaku ili autobusu ili sl., vec dok nisam u HR ili sl.

Molio bih samo iskustva s konkretnim laptopima, ako tko zeli podijeliti, a ne kako bih ja trebao i sto raditi. Hvala.
Slamd64

Re: AW: Preporuka za laptop

Post Postao/la Slamd64 »

Otac ima Dell 17R N7110 i3-2330m, 4GB RAM, 640 GB HDD i GT525+hd3000 hibridna grafika. Sve je prepoznato out of box. Posto ja ne koristim taj laptop za svoje potrebe, samo sam kratko testirao preko usb. Igrao kratko Amnesiu na high 15min laptop se vec poceo grijati. Ako ti sta moze biti od koristi ova informacija. Mozda da pogledas i neki A8 AMD laptop. Ima Asus dobrih laptopa sa ALU i plasticnim kucistem.

Gesendet von meinem MT11i mit Tapatalk 2
mist
Spol: Ž

Post Postao/la mist »

Pozdrav svima! Da se i ja uključim ovdje pošto planiram kupiti laptop. Danima već iščitavam internet uzduž i poprijeko...

Vidim da je gore spomenut Dell s NVidia hibridnom grafikom, međutim svi Dellovi trenutno dostupni su s AMD karticama. Ima li netko iskustva s njima? Gledala sam i Asuse s NVidijinim karticama -> kakva je tu situacija? Zasad mi Asus ima prevagu jer:

Imam Asus Eee X101CH i jako sam zadovoljna s njim, sve radi kao podmazano, odlično malo računalo, međutim - malo je :) Intelova integrirana kartica radi super, nema nikakvih muka s driverima. Došao je s predinstaliranim Ubuntu 12.04. Prije sam imala jedan HP, AMD procesor, AMD hibridna grafika, loša serija, ništa nije radilo kak spada, prodala ga.

Ne radim ništa grafički zahtjevno na računalu, tu i tamo mi dođe želja za kakvom igrom tipa Dont Starve ili nešto iz Humble Bundle ponude - je li u tom slučaju sigurnije odabrati Intelovu integriranu i ne zamarati se driverima, radi-ne radi i sl?

I najbitnije pitanje: mnogi modeli dolaze s Win8. Vidjela sam članak o povratu novca - odlično. Međutim, kako mogu provjeriti hoću li uopće moći instalirati neku Linux distribuciju (uefi, secure boot, horor priče o Samsunzima...)?

Ima li netko s modelom Asusa kupljenim u zadnjih 6mj do godine dana da može dati komentar (zadovoljstvo, kvaliteta, koju distru ima instalirano, itd)?
Those who stand for nothing fall for anything.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Ja bih definitivno uzeo laptop samo s Intel grafikom. Laptopi ionako nisu za igre. Sad kad bih uzimao... ne bih ništa :)
Malo bih pričekao. Šuška se da će Intel uskoro izbaciti nove čipove s grafikom na razini nVidie 650. Vidjet ćemo...
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
mist

Post Postao/la mist »

Budu koštali ko sv. Petra kajgana? ;)
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Moguće, bar na početku. Više će se saznati na Computexu, početkom lipnja. U igri su tri čipa, HD Graphics 5000 kao najslabiji (za ultrabooke i jeftinije laptope), Iris Graphics 5100 i Iris Pro Graphics 5200.
Mene ti čipovi zapravo zanimaju za desktop. Super je kad ne moraš žonglirati s driverima.

Odbrojavanje (zapravo vrijeme od 26. 4.) :)

http://newsroom.intel.com/community/int ... oming-soon
2010-... Arch
domi

Post Postao/la domi »

zole052 je napisao/la
i google vjerojatno zna i koliko im je piso dugacak a smeta ih ubuntu spyware :lulz
mist

Post Postao/la mist »

Evo nađoh ovaj koji bi odgovarao zadanim kriterijima (Asus, Intel, bez Windowsa, vrti Dont Starve i slične) http://www.ekupi.hr/Asus-prijenosno-rac ... 68587.aspx -> ima li tko iskustva s ovim procesorom? Ne radim ništa prezahtjevno na računalu, po cpu-boss ispada pristojan, al ne bih baš da kašlje, urla i rikava pri istovremenom otvaranju Firefoxa i Thunderbirda :-D Hvala!
Odgovori