Koji file system za externi/backup disk?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

Re: Koji file system za externi/backup disk?

Post Postao/la Grof »

centar137 je napisao/la:
Grof je napisao/la:
centar137 je napisao/la: Ne vjerujem da ce mu journaling sam po sebi pomoc ako isteka HDD bez umounta prije zapisivanja podataka na taj disk.
Hoće, jer tome i služi ;)
Hm, a sto ako su podaci u RAMu? Oce i onda journaling bit od pomoci? :D
Ako su podaci u RAM-u onda ti nitko neće pomoći, no ako koristiš Ext3 izgubit ćeš samo podatke iz cachea, dok u slučaju Ext2 FS-a vrlo je vjerojatno da ćeš izgubiti sve! Zato jer će se bez journalinga FS raspasti. Što je najgore, čak i ne prilikom prvog podizanja nego vremenom...onda kada ćeš već zaboraviti što se bilo desilo....

Ako ga brine write cache, možda je bolja solucija da mounta takav disk sa sync opcijom u fstab-u. Na taj način sve će se odmah zapisivati na disk. Tako se nekada radilo na USB stickove, no ta opcija uništava USB stickove jer imaju određeni broj ciklusa zapisivanja, pa su izmislili opciju flush. No koliko ja znam ta opcija radi samo na FAT FSovima, a ne i Ext3. Stoga treba pokušati sa sync!
val.sim.ot

Post Postao/la val.sim.ot »

Malo ste me sad zbunili... sto dobivam sa sync opcijom u fstabu?

Nego, tu se igram sa ovim diskom... napravio sam s gparted-om ext3 primarnu particiju. Sad mi ubuntu detektira disk i velicinu ali ne da mi pisati po njemu, dok u suse-u sve uredno radi. Jedino me iritira "lost+found" folder koji se ne znam od kuda stvorio. Ima li tko kakav savjet za ove probleme? I jel je bilo pametnije da sam napravio extended a ne primary partition?
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

uvjek je bolje imati primary. lost+found ti je za journaling da se iz njega vrate stvari di bi trbale biti. sync u fstabu služi tome da zapiše stvari čim se pojavi potreba za time, a ne kada se disk umounta ili kasnije (recimo, kada je cpu manje po potrošnji). Prednost je da ako ti se disk raspadne da si zapisao sve na njemu, a mana to što guta CPU.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
val.sim.ot

Post Postao/la val.sim.ot »

centar137 je napisao/la: Mozes napravit ikonicu na desktopu (ili tipkovnicki precac) koja ce pozivat skriptu za umountat taj disk i javit ti da mozes istekat HDD bez opasnosti za podatke. Ne bi te trebalo nesto usporit pokretanje te skripte ;)
Hvala svima na pomoci, sve sam uspio srediti. Jedino mi nije jasan ovaj boldan dio - pisac je mislio na ispis u terminalu ili nekakav alert window?
centar137

Post Postao/la centar137 »

val.sim.ot je napisao/la:
centar137 je napisao/la: Mozes napravit ikonicu na desktopu (ili tipkovnicki precac) koja ce pozivat skriptu za umountat taj disk i javit ti da mozes istekat HDD bez opasnosti za podatke.
Jedino mi nije jasan ovaj boldan dio - pisac je mislio na ispis u terminalu ili nekakav alert window?
Mozes napravit kao skriptu i onda precac pokrece terminal i tu skriptu ili ako oces GUI onda uradi to pomocu (g)xmessagea, zenityja...
Ovih dana ja sam bolestan od ljudi
Nemoj me dirat, sutra me probudi
Peticija za flash za FreeBSD
Odgovori