[RIJEŠENO] Dual boot + fresh install
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Dual boot + fresh install
Čista instalacija win 7 + update uzme 18 GB.. nakon malo podešavanja OS-a to se spusti na nekih 12-13 GB no pitanje je koliko ljudi odmah (ili uopće tweaka) windowse nakon instalacije 
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
Znam da W7 uzme cca 10-tak GB ali ako će igrat 100 GB bi trebalo bit solidno.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Mislim da uz veliku ntfs particiju za podatke (filmovi, glazba, sve i svašta), nema potreba za velikim, 40 gignim homeom, ako će služiti samo za .datoteke, podešenja i ostale prostorno nezahtjevne stvari. Ja bi ga smanjio na 10 GB.Cooleech je napisao/la:, Linux particije rasporediti tipa 20 GB za root, bar duplo za home, a swap particiju možeš i zaboravit. Uz 4 GB RAM-a nebi trebalo bit problema. Sve ostalo ide za podatke u NTFS-u. Uvijek, ali ono UVIJEK podatke na zadnju particiju jer je to najsporiji dio diska.
Zapravo, sve zavisi koliki će biti odnos korištenja Linux/Windows.
Ako je osoba novi korisnik ili gamer, povratak prema većinskom korištenju Windowsa je izgledniji.
Where there is a gui there's a way.
- Cooleech
- Moderator
Home od 40 GB uopće nije velik, a dobro će doći ako se bude skidao kakav torrent ili čuvali se nekakvi paketi i slično što je vezano isključivo uz Linux. Primjerice, u svome homeu sam uvijek čuvao stare .deb pakete aplikacija ili čak kernela. Katkad dobro dođu.
Možda je i 20 GB dovoljno, ali od viška ne boli glava.
Uostalom, browseri u svojim .mapama znaju nakupit solidnu količinu smeća.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Ma zaš kaj, razbi taj disk na dva dijela po 250 GB i svi sretni i zadovoljni 
Tako sam si i ja razmišljao. Ali po onome što sam danas čuo, mislim da će dvije trećine diska ipak biti dodijeljene Mintu. Kaže da će ionako imat samo igru ili dvije za razbibrigu. Tih 100 i kusur gige za Win7 će joj biti dosta.bertone je napisao/la:Ma zaš kaj, razbi taj disk na dva dijela po 250 GB i svi sretni i zadovoljni
In their respective beginnings, Linux, Olympics and Esperanto had one thing in common - good will.
Ajde da i ja malo gnjavim. Ako je već takva situacija da će se koristiti Windowsi solidno, onda im daj 100GB. Ne treba ti više od 2GB swapa, ako je u pitanju desktop računalo. Lipu veliku particiju za sve moguće podatke i što ti ostane ( 40-ak) za Mint. Biti će to jedan lipi dual boot. 
Nema veće religije od istine!
- Cooleech
- Moderator
Dakle, ono što sam već napisao.. osim što swap ne treba dodavat.dupin je napisao/la:Ajde da i ja malo gnjavim. Ako je već takva situacija da će se koristiti Windowsi solidno, onda im daj 100GB. Ne treba ti više od 2GB swapa, ako je u pitanju desktop računalo. Lipu veliku particiju za sve moguće podatke i što ti ostane ( 40-ak) za Mint. Biti će to jedan lipi dual boot.
Houstone, imam problem. Cini se da je na kompu prije bio instaliran samo Linux. Preuredio sam particije pomocu GParted-a na Live Mintu, ali kad umetnem instalacijski disk, striko Grub me baca u grub rescue i kaze unknown file system. Kako da ga nagovorim na bootanje Win7?
In their respective beginnings, Linux, Olympics and Esperanto had one thing in common - good will.
- oldman
Formatiraj prije u NTFS, te onda instaliraj !