najjeftinija nadogradnja računala

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Yeti
Spol: M

Re: najjeftinija nadogradnja računala

Post Postao/la Yeti »

Nemas sto drugacije rijesit za malo para nego kakao je i Fugu rekao..

Ja sam isto tako napravio sa starim HP NX7300 laptopom, na njuskalu kupio jeftino RAM te najbolji procesor sto moze u njega i uzeo novi SSD iz ducana. Evo vec skoro 2 godine mala pili po njemu bez brige, trenutno vrti mint 18 cinnamon i radi bez problema i brzo.. :D

Ukupni trosak: 2 gb ddr2 rama 100 kn, najbolji procesor sto podrzava cca 100 kn, novi SSD oko 500 kn (120 gb, dovoljno za sistem)... Sto se grafike tice nisam bas nesto informiran, ali sebi sam u svoje racunalo jeftino ubo GT730 2gb DDR5 (500 kn novo) al ja se ne igram i dovoljno mi je, a opet je drasticno bolje od ovog sto sad imas...
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Za početak, ovdje imaš temu "stari vs novi hardver" pa baci oko... možda nađeš nešto korisno ;)

Drugo, ako ideš na nadogradnju, onda kako su kolege s foruma već napisali:
  • SSD - za OS ti je dovoljno i 60/64 GB (oko 280 kn) ili bolje 120/128 GB (oko 330 kn) novi - rabljeni su 100-ak kuna jeftiniji
  • još 2GB RAM-a (vjerojatno imaš DDR2 800 pa uzmi takav rabljeni - oko 100 kn)
  • grafička - nađi negdje rabljenu NVidiu GTX 650 s 1 GB RAM-a ... AMD VGA zabravi
    napomena: GTX 650 ti treba 6 pinsko dodatno napajanje pa moraš imati ili napajanje s takvim kablom/izvodom ili ćeš kupiti adapter 2xmolex na 1x6 pin za napanjanje gravičke (20-ak kn)
  • CPU - ako ti ploča podržava, C2Q 6600 se da naći za 150-200 kn (iako nije nužno, ali time bi zaokružio upgrade hardvera
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Jeremija

Post Postao/la Jeremija »

Grafička se možda može popraviti, ali i ja bih HDMI izlaz, pošto mi je zlo od adaptera koji strše pola metra iza kućišta i gube kontakt, hoću direktan spoj na HDMI. Znači moram grafičku promijeniti.

Što se tiče SSD primamljivo, ali treba mi i HDD 2TB. Onda mi je prihvatljivije uzeti Seagate SSHD 2TB, 7200 okretaja, novo 800 kn. a trajno rješenje. To ću koristiti godinama zar ne?

To mi je cca. 1000 kn. prihvatljivo, znači novi hard i polovnu grafičku, a da ne diram RAM?
Tko živi u nadi umire u gov....
Jeremija

bertone je napisao/la:Za početak, ovdje imaš temu "stari vs novi hardver" pa baci oko... možda nađeš nešto korisno ;)

[*] još 2GB RAM-a (vjerojatno imaš DDR2 800 pa uzmi takav rabljeni - oko 100 kn)
[*] grafička - nađi negdje rabljenu NVidiu GTX 650 s 1 GB RAM-a [/list]
Pročitao sam temu, hvala. A što se tiče NVidie gtx 650 gledam polovna košta 500 kn. Novu ne mogu naći u prodaji :hmm
Možeš li provjeriti da li GTX 650 može u moju matičnu :) :
http://www.foxconnchannel.com/ProductDe ... -us0000452
Yeti

Post Postao/la Yeti »

Jeremija je napisao/la: Možeš li provjeriti da li GTX 650 može u moju matičnu :) :
http://www.foxconnchannel.com/ProductDe ... -us0000452
Moze, u ovaj veci zuti PCIe na slici ju stekas.. :D
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"
Jeremija

Znam da NVidia kartice su mnogo bolje kad imaju X u nazivu, ali što si izdvojio baš tu karticu, odskače li toliko od ostalih?
Yeti

Post Postao/la Yeti »

Jeremija je napisao/la:Znam da NVidia kartice su mnogo bolje kad imaju X u nazivu, ali što si izdvojio baš tu karticu, odskače li toliko od ostalih?
Vjerojatno je naveo zato jer je to valjda najjeftinija opcija a da je iole dobra. Ukoliko se ne igras i ne radis graficke obrade ili nesto graficki zahtjevno te ako trazis graficku samo zbog HDMI izlaza, nema potrebe kupovati ovo skuplje sa X vec samo GT, ali to se opet ne isplati uzeti nista osim 730 ili 740 serije sa DDR5 jer su ostale ocajne..

E sad tako sam ja shvatio, ako sam u krivu ne zamjerite jer stvarno nisam tip za grafiku.. :D
Jeremija

što se tiče SSHD seagateov od 2TB ima SSD 8GB, pomaže li mi to puno?
Yeti

Post Postao/la Yeti »

Nisam se jos susretao sa tim hibridnim diskovima pa neznam kak to sljaka uopce i ne mogu rec nista pametno po tom pitanju, al kolko me sjecanje sluzi ima ih na forumu.. Opet ne kuzim koji mu je smisao ako ima samo 8 gb SSD jer je to pa... malo. :D Osim ako mu to glumi kao neki cache ili tak nesto..

Neznam sto bi na tvom mjestu, ali vjerojatno bi uzeo 2 TB disk ako ti bas treba mjesta i onda naknadno kroz neko vrijeme uzeo SSD...

Al pricekaj nek se javi neko ko zna pa ti kaze iz prve ruke.. :D
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Izdvojio sam je zato što se sa GTX650 i postojećim procesorom i količinom RAM-a kojeg već imaš možeš pristojno igrati na rezoluciji 1680x1050 pix (pa i 1920x1080 ako igre nisu jako zahtjevne) i zato što se daju naći povoljno, a fino rade pod Linuxom. Novu GTX650 nećeš naći novu jer su iza nje već izašle dvije revizije grafčkih kartica tog ranga, a realno ti novije ne trebaju jer neće biti kvalitetno iskorištene zbog ostatka komponenti.

X u nazivu kartice ti nije mjerilo kvalitete jer su različite serije različito označavane i imale su sasvim drugačiju arhitekturu grafičkog čipa...

S druge strane nisi napisao za što ti računalo treba i na što ga spajaš... ako se ne misliš igrati ili ne misliš (možeš) spajati grafičku na monitore veće rezolucije, onda preporuka GTX-a 650 pada u vodu jer ti ne treba... drugim riječima teško ti je dati kvalitetan savjet bez da znamo tvoje potrebe, želje i kompletan trenutni hardver kojeg posjeduješ jer ako ti HDMI treba samo da bi spojio VGA i TV, onda ti je i GT 610 dovoljna, a one su rabljene po 100 kn (ili i manje).

Inače. malo sam bacio oko na ponudu s drugih foruma i ovo ti je recimo nekakav presjek cijena za diskove (što naravno možda ne vrijedi kod tebe, tj sredini u kojoj živiš pa cijene mogu biti malo veće ili malo manje).

slika

Uglavnom, gledajući MBO koju imaš, maximum iskoristivosti po meni je:
  • CPU - Core2Quad 6600 (200 kn)
  • RAM - 2x2 GB DDR 2 na 800 MHz (200 kn)
  • SSD - 120 GB (320-350 kn)
  • HDD - koliko imaš trenutno ili koliko misliš da ti treba (računaj da uz SSD i optiku možeš staviti još dva HDD-a)
  • VGA - GT 610 ili 630 (100-200 kn ako je u igri samo spajanje na TV i internet, mail, text, filmovi) ili GTX 650 (do 450-500 kn ako se poželiš igrati)
.. i sve gore napisano pada u vodu ako imaš šrotex napajanje od 100 kn :)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"