ASI5002 Driver - CentOS

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

studiom
Spol: M

Re: ASI5002 Driver - CentOS

Post Postao/la studiom »

Iskren da budem nisma neki IT stručnjak. Osnovni rad u terminalu poznajem, uporedo pored centos koristim i Mint 18.2. Međutim na njega je tek procedura instalirati Rivendell. Prije 3 godine sam isprobao ovu distru, dopala mi se iz raznoraznih razloga - postupak instalacije jednostavan / sve je šljakalo uredno do momenta kad je promjenjena zvučna karta. Tako da mi tu nije bilo potrebno veliko pred-znanje oko npr. kompajliranja, bildanja i sl.. Tako da ukoliko neko može, zna da pripomogne bio bi zahvalan. Imamo i opciju upotrebe TeamViewer-12 da stvar pojednostavimo...

Pored ove sto mi je poslao JH-IM ..koja je to moderna distra - a da je moguće jednostavnije instalirati Rivendell - dajte mi preporuku; još ako je neko u poziciji da isproba i instalira kod sebe.
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Probat ću ti ja pomoći ako se netko drugi prethodno ne primi ali ne mogu baš trenutno. Kad malo ufatim vremena. Jer morat ćeš u CentOs-u postaviti prethodno sve programe za izradu drajvera (gcc, izvorni kod kernela ako treba, make i ostalo).
studiom

Post Postao/la studiom »

Ok. Nije pretjerano velika frka ...samo da se rješi. Da li bi bilo poželjno da sve ovo pokušamo radimo na nekoj testnoj mašini, da je posebno spremim - ipak da ne čačkam po ovoj koja trenutno radi?
studiom

Post Postao/la studiom »

Da dodam jedan detalj u međuvremenu .....prebacio sam ovu zvučnu kartu na drugi računar gdje sam imao instaliran Linux Mint 18.2 - i na moje nadanje da će se stvari promjeniti zbog novijeg kernela - prosto sam se iznenadio. Ni na ovom sistemu uopšte ne vidi da je zvučna karta prisutna ??
Isao sam i na upravljački centar - upravljač drajvera / našao jedino intel-microcode verzija 3.20170707.1-ubuntu 16.04.0 Međutim nakon restarta zvučna karta je i dalje neaktivna

:ljut2 :ljut2 :ljut2 :pogled_dolje :pogled_dolje pface pface

Ima li mozda još neko bilo kavu ideju da pokušam nešto?? Prije nego što je zamotam i bacim
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

http://www.audioscience.com/internet/do ... rivers.htm

Mislim da ti treba ovo, ima tamo PPA za Ubuntu 16.04 LTS, a koji bi trebao raditi i na Mintu jer je on iznutra Ubuntu.
studiom

Post Postao/la studiom »

To sam na Mintu preko Terminala uradio - nije prijavljena nikakva greška / međutim kartu ne vidim ni na njemu; alsamixer-u ?
sudo add-apt-repository ppa:audioscience/release
sudo apt-get update
sudo apt-get install snd-asihpi-dkms-4
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Jesi rebootao? Mislim da ti treba i ovo:

https://askubuntu.com/questions/437578/ ... lta-1010lt

Mudita24 mikser se izgleda preporučuje za te zvučne kartice.
studiom

Post Postao/la studiom »

Jesam reboot-ao

Preporuka od strane: sales@paravelsystems.com ...vraćam se ponovo na CentOS

Hi Dragan:

It should be. Some of the newer ASI cards need an updated driver before they will function. Try the attached RPM instead. Download it to a directory on the Rivendell system, and then do (as ‘root’):

yum update </path/to/rpm/file>

You’ll need to reboot afterwards.

hpklinux-4.14.07-2.el6.x86_64.rpm

Cheers!

I ovdje je instalacija prošla uredno ...međutim, nakon upita da je i dalje ne vidim u alsamixeru

It’s not an ALSA card, so you won’t see it there. Look in RDAdmin->ManageHosts->AudioResources.

Cheers!
Zadnja izmjena: studiom, dana/u 20 ruj 2017, 19:40, ukupno mijenjano 1 put.
studiom

Post Postao/la studiom »

JH-IM je napisao/la:Jesi rebootao? Mislim da ti treba i ovo:

https://askubuntu.com/questions/437578/ ... lta-1010lt

Mudita24 mikser se izgleda preporučuje za te zvučne kartice.

Ta 1010LT radi bez ikakvih problema i na ovom "starom kernelu" bez ikakvih problema samo joj je sample rate 96 khz a meni treba 192 kHz

Ova zvučna karta je problem .. https://www.prostudioconnection.com/Aud ... 750463.htm
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

studiom je napisao/la:Ta 1010LT radi bez ikakvih problema i na ovom "starom kernelu" bez ikakvih problema samo joj je sample rate 96 khz a meni treba 192 kHz

Ova zvučna karta je problem .. https://www.prostudioconnection.com/Aud ... 750463.htm
Preko kojega miksera je ti pokušavaš naći? Onoga iz Cinnamona? Probaj ovaj:

Kod: Označi sve

sudo apt install alsamixergui
Odgovori