Moguće je sve točno što kažeš, ali ja ne završavam instalaciju... da je tako, lako sve poslije sredim sa 'sudo update-grub'... Možda probam sa USB medijem, jer sam ovo eksperimentirao sa GRML unutar /boot-a, sa ovim do sada nisam imao problema, a moliti ću te, komentiraj odgovor Jeremiji...bertone je napisao/la:@Optimus,
nisam baš pozorno čitao sve od početka, ali nekad ti prilikom procesa instalacije /sda bude dodijeljen USB-u sa kojeg radiš instalaciju dok ti disk na koji ide instalacija bude /sdb (ili neki drugi) i onda logično nemreš ugurati GRUB na /sda koji je instalacijski medij... no to je zapravo i nebitno jer nakon instalacije kad makneš instalacijski medij, disk koji je bio /sdb postaje /sda.
[RJEŠENO] GRUB putanja u toku instalacije
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: GRUB putanja u toku instalacije
Ovo izgleda super. Da se mene pita ostavio bih tako.Optimus je napisao/la:... Ne komentiraš ovaj GRUB problem, nije mi jasan...
Jeli moguće ovakvo riješenje, tada će vjerujem sve proteći glatko, a novi SSD neka stoji za rezervu...
[/size]Kod: Označi sve
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT sda 8:0 0 223,6G 0 disk ├─sda1 8:1 0 25,0G 0 part / Linux Mint 19 ├─sda2 8:2 0 25,0G 0 part / Ubuntu MATE 18.04. ├─sda3 8:3 0 165,0G 0 part /home └─sda4 8:4 0 8,0G 0 part [SWAP]
Kada se odlučiš koji OS ćeš koristiti. Onaj koji ti ne treba samo prepeglaš s idućim ili novijim za testiranje.
Ostavi drugi SSD za rezervu ako ti je viška. Ili ga koristi za mediju.
A za grub tko zna gdje je greška, možda je bertone pogodio problem, možda OS ne može imati dvije boot particije kako si napravio (ne znam), možda si nešto prije zakomplicirao sa USBom.
Osobno nemam dobrih iskustava sa USB ISO i često tu zbrljam, i zato imam na DVDu od 4kn. Ubuntu i dr. i milina.
Tko živi u nadi umire u gov....
@Optimus, kako nisi popunio u profilu koju konfiuraciju imaš, podsjeti me na osnovni hardver.
Čisto da budemo jasni oko nečega: swap po OS-u treba biti jer inače (ako se swap dijeli) može biti urnebesno ako jedan OS ode u suspend/hibernaciju a bootaš u drugi koji onda promptno prebriše swap i izgubiš podatke od prvog. gparted je samo gui za parted, i u jednom i drugom možeš postaviti da disk je ili nije bootabilan. Možeš to napraviti ovako:
Kod: Označi sve
sudo parted /dev/sdb
set 1 boot on
quitEs gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Pa mislim da se u njegovom slučaju swap ne dijeli, LinuxMint 18 koristi swap particiju, a Ubuntu 19 si je kreirao svoj swap fail... ili možda pogrešno razmišljam 
bertone je napisao/la:@Optimus, kako nisi popunio u profilu koju konfiuraciju imaš, podsjeti me na osnovni hardver.
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMmds+. OS: Mint 19 tara
MMm----::-://////////////oymNMd+` Kernel: x86_64 Linux 4.15.0-43-generic
MMd /++ -sNMd: Uptime: 8m
MMNso/` dMM `.::-. .-::.` .hMN: Packages: 2178
ddddMMh dMM :hNMNMNhNMNMNh: `NMm Shell: bash
NMm dMM .NMN/-+MMM+-/NMN` dMM Resolution: 1680x1050
NMm dMM -MMm `MMM dMM. dMM DE: Cinnamon 3.8.9
NMm dMM -MMm `MMM dMM. dMM WM: Muffin
NMm dMM .mmd `mmm yMM. dMM WM Theme: Metallic_Cyan (Mint-Y-Dark)
NMm dMM` ..` ... ydm. dMM GTK Theme: Mint-X-Brown [GTK2/3]
hMM- +MMd/-------...-:sdds dMM Icon Theme: Mint-X-Brown
-NMm- :hNMNNNmdddddddddy/` dMM Font: Noto Sans 9
-dMNs-``-::::-------.`` dMM CPU: Pentium Dual-Core E5400 @ 2x 2.7GHz
`/dMNmy+/:-------------:/yMMM GPU: Mesa DRI Intel(R) G41
./ydNMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM RAM: 1129MiB / 3910MiB
\.MMMMMMMMMMMMMMMMMMM
Ok, kakva je tvoja pretpostavka, ako postavim sdb bootabilan na ovaj način i krenem ponovo u instalaciju na njega... GRUB na kraju instalacije posloži stvari, ako sve završi uredno, šta se događa sa sda koji je sada bootabilan...shrike je napisao/la:Čisto da budemo jasni oko nečega: swap po OS-u treba biti jer inače (ako se swap dijeli) može biti urnebesno ako jedan OS ode u suspend/hibernaciju a bootaš u drugi koji onda promptno prebriše swap i izgubiš podatke od prvog. gparted je samo gui za parted, i u jednom i drugom možeš postaviti da disk je ili nije bootabilan. Možeš to napraviti ovako:
sudo parted /dev/sdb set 1 boot on quit
ostaje i dalje bootabilan. neće se ništa dogoditi ali uopće ne moraš reinstalirati os za to.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Pokušao sam se zabavit sa Elementary OS, nisam uspio skinut, iznenadilo me plaćanje... To nije problem, sigurno ću se uključiti u donatore na nekim distribucijama, ali ovo je malo različito od opće filozofije...shrike je napisao/la:ostaje i dalje bootabilan. neće se ništa dogoditi ali uopće ne moraš reinstalirati os za to.
Upišeš nulu i klikneš za preuzimanje....Optimus je napisao/la: Pokušao sam se sa Elementary OS, nisam uspio skinut, iznenadilo me plaćanje... To nije problem, sigurno ću se uključiti u donatore na nekim distribucijama, ali ovo je malo različito od opće filozofije...