OEM Linux

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

abnettaa
Spol: m

Re: OEM Linux

Post Postao/la abnettaa »

arch sa xfce i manjarovim pamac gui package managerom da korisnici mogu jednostavno instalirati i apdejtati...
arch je brz i stabilan
ako biznis ide, napravis si install skriptu da ne moras na svako racunalo na klasican nacin instalirati arch.
sto se ostalog tice, ne kuzim se u license
Cooleech
Moderator
Spol: M

Post Postao/la Cooleech »

Koristim Arch Linux već dvije godine na poslu, zadnje vrijeme sam prisiljen jednom dnevno bootati u window$e zbog tablice koju moram ispuniti u M$O 365 i poslati kao izvještaj. Osim par sitnica koje uglavnom popravim ignoriranjem ponekog (parametar --ignore <ime.paketa>) ili rijetkim downgradeanjem problematičnog paketa, Arch sasvim lijepo radi. Na starom laptopu sam imao Arch + Xfce, a na trenutnom imam Arch + Mate. Kod starog laptopa i Archa s Xfceom me najviše smetala činjenica kako nije bilo dovoljno dobrog lock screena, a uz LXDM kao login manager, opcija --switch-user (tako nekako) nije radila ni blizu dobro (probavao sam slock i slične, 0 bodova). Nebih sad u detalje, samo želim reći kako je Mate na Archu bolji izbor. Xfce kao DE je bolji ali u kombinaciji s Archom traži dobar lock screen što Mate na istom OS-u ima i radi savršeno.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Jok, arch je fakat loš odabir za takvu distribucija i sam si napisao zašto. Korisnik vulgaris niti zna niti se želi zezati sa popravcima skrštenih paketa nečega što je rolling release bleedimg edge distra
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Cooleech
Moderator

shrike je napisao/la:Jok, arch je fakat loš odabir za takvu distribucija i sam si napisao zašto. Korisnik vulgaris niti zna niti se želi zezati sa popravcima skrštenih paketa nečega što je rolling release bleedimg edge distra
Još niti jednom nisam imao problem skršenog paketa na Archu ali jesam imao probleme tipa da zbog određenig paketa ne radi xorg, da ne radi neka aplikacija ili, najnovije, da mi slika preko VNC-a u Remmini izgleda očajno s najnovijim libvncNEŠTOnešto paketom. Downgrade na stariju verziju navedenog paketa popravlja stvar, a dovoljna je jedna jedina naredba.
Kršenje paketa, odnosno problematične nadogradnje se javljaju i na window$ima, radim 4 godine kao IT tehničar i znam o čemu pričam. Takve probleme, neovisno o OS-u popravljaju informatičari, a dobra stvar kod Linux distri je što lako napraviš vlastiti repo odakle puštaš samo provjerene pakete. ;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
abnettaa

Ja nemam obicaj arch apdjtati cesto... ni jednu rolling distru. Volim bleeding edge jer je uvijek novo dostupno kad mi zatreba ali nije da tezim uvijek najnovijem sustavu.
Ja jednom u 2 mj obicno, uzmem jednu nedjelju, ujutro lijepo uz kavu proletim mutiboot managerom i apdejtam i konfiguiram sve sustave... tako da nikad nisam imao problema s ijednim apdejtom bilo na archu ili gentoo ili bilo kojoj drugoj rolling distribuciji
(gentoo je isto rolling release ali nije bleeding edge kao arch, to je druga tema)
Arch developeri su jako vrijedni i community je aktivan, tako da ako i izadje problematicni paket, to se u roku par dana ako ne i sati sredi..
Uglavnom, za takve stvari mislim da su rolling release distribucije najbolje rijesenje, one jedine mogu biti dugovjecne i stabilne korisniku koji nece administrirati sustav.
Tako da opcije su manjaro, solus, void, arch,... Osobno bih isao na arch ili void...
U ostalo se ne razumijem, screen saver nikad ne koristim osim na distrama gdje ga je tesko istrijebit... inace, totalno diseblam sve acpi, power mgr i xscreensaver funkcije u sustavu, xorgu i kernelu.... osobno mi ne treba. Kad ne koristim pc, ugasim ga, nemam laptop pa ako negdje odem na pol h.. ne znaci mi nist dok radi.
Ovo za vlastiti repo je dobra ideja za nekog kome je to posao...
Moguce da je xfce problematican u tome, ne bih znao, mozda lxde..
Mate je isto dobar, evo prvi puta ga koristim na Solus, jedino sto mi se ne svidja to sto na jednom workspacu u windows panel baru prikazuje samo windowse iz tog workspace...
Mozda se da sredit ??
Božidar

Post Postao/la Božidar »

Za početak, da se zahvalim svima na datim prijedlozima i doprinosu u izboru OEM linuxa.

Kao drugo, čestitam svim vašim članicama Dan žena. Šteta što ih nema više aktivnih.

Znali smo da odabir oem distribucije neće biti lak zalogaj. Kao trgovac, nastojim obuhvatiti što širi sloj mogućih kupaca i korisnika, od osnovnoškolaca ( viših razreda ), preko studenata , osoba raznih struka i stupnjeva obrazovanja, pa sve do seniorske populacije. Vremena su teška i nemožemo si dozvoliti luxuz targetiranja neke manje specifične skupine korisnika. U takvim okolnostima nije lako odabrati operativni sistem koji bi zadovoljio potrebe te šarolike skupine. Nažalost, u nezahvalnoj smo situaciji pa djelujemo kao generali poslije bitke: znamo što nevalja, znamo što bi trebalo, ali nevidimo rješenje na obzoru.

Možda da postavimo neke kriterije, pa se rješenje samo pojavi zahvaljujući vašem iskustvu koje je sigurno puno veće od moga. Osobno koristim kubuntu, samo LTS verzije. Kao prednosti kubunta mogu navesti plasmu koja je toliko podatna podešavanju najsitnijih audio i video detalja da je samo mašta granica, a bonus je i to što već sve dolazi defaultno bez potrebe traženja i iskušavanja aplikacija kojima bismo to dobili. Upotreba hardverskih resursa je isto jedna od prednosti plazme, i bez obzira na današnje kapacitete rama i procesorske snage , svi volimo da nam je rad na tom uređaju čim fluidniji i "glađi". Kao manu bih mogao navesti neka uključena softverska rješenja, poput discoverija i muona, i svatko tko ih koristi zna koliko ponekad znaju biti problematični i neposlušni. Često smo bili savjetovani u smislu: pa bar je linux lako rastepsti u kockice i složiti samo ono što točno trebaš. Teoretski to je tako, no u praksi to povuče niz nepredvidljivih problema ukoliko se ukloni nešto od tih duboko integriranih aplikacija na koje se kvači pola sustava.

Mjesecima vršimo pokuse, i sad bi stvarno neugodno bilo od mene da samo iznosim mane na koje smo nailazili testirajući na desetak hardverskih kombinacija opensuse, mint, manjaro, ubuntu, xubuntu, mx i slične perjanice.
Ciljana publika nisu softverski entuzijasti niti stručnjaci, već osobe raznih zanimanja i obrazovanja koji su kupili taj uređaj da im služi u njihovim svakodnevnim radnjama. Terminal je jako omražen i nitko od navedenih nevoli niti čuti za njega a kamoli ga koristiti. To povlači da sve mora biti dostupno kroz klikabilno grafičko sučelje. Problemi su naravno mogući, ali i tada bi bilo poželjno da je poruka o grešci popraćena jasnim i nedvosmislenim uputama koje nepodrazumijevaju da taj korisnik sada mora odlučiti koje i kako verzije paketa vratiti na prijašnje verzije, te što dozvoliti a što nedozvoliti pri velikim nadogradnjama kad mu manjaro izbaci plahtu teksta kojeg je prvo potrebno razumjeti i pretpostaviti moguće posljedice bez obzira što odlučio.

I mene sve to podsjeća na pametovanje poslije bitke ali da znamo rješenje nebih niti tražio savjete i pomoć okolo. Nemožemo niti pobjeći od činjenice raširenosti i prihvaćenosti windowsa i onda nekakvo preveliko odstupanje u izgledu ili načinu rada je problem već u startu. Ubuntu je u doba unitya još koliko toliko bio prihvatljiv, no sa gnome3 se priča srozala, i nemali broj puta sam doživio izljeve frustracije kada se shvati koliko još toga i na koje načine moraš napraviti da bi dobio ono što želiš od svog sistema.

Idealno bi bilo razviti svoju distribuciju, dignuti svoje repozitorije, propuštati samo kvalitetno testirane nadogradnje, no za to bi bili potrebni preveliki novčani ulozi a učinak vrlo upitan. Ja nemam taj kapacitet a neželim niti odgovarati za mogući gubitak ulagača.

Vidio sam u jednoj vašoj temi da imate člana koji pokušava razviti svoju distribuciju ( eqvilibrijum ili nešto tome slično ) pa bi mi bilo drago da se uključi u temu i iznese svoja iskustva oko svega toga. Nisam imao vremena sve pročitati pa neznam da li kolega ima svoje servere, kontrolira li nadogradnje ili kako to uopće sve kod njega funkcionira.

Možda izbor OEM linuxa djeluje zasada kao nemoguća misija, ali bez vjere u rješenje bi još skakali po špiljama oko vatrice. :thmb-up
abnettaa

Ma ne mozes razvit svoju distribuciju... za takvog nesta ti treba nekoliko kvalitetnih developera.
Jedan covjek to jednostavno ne moze.
Tesko je samo funkcionalnu distribuciju napraviti, a daleko teze napisati package manager i napraviti paketiranje softvera.
Ako vec zelis kvalitetno rijesenje najbolje ti je forkati neku distribuciju i napraviti svoj repozitorij. Bitno da je distribucija rolling, jer ne zelis da korisnici moraju svakih cca 6mj apgrejtati sustav, ako manjaro postavlja previse pitanja, tu je solus... vjerojatno najvise user friendly rolling distra, ne znam ima li koja jednostavnija a da je rolling.
Osobni repozitorij ti treba samo ako je distribucija bleeding edge, Solus to nije i sa osobnim repozitorijom neces nista sigurnije postici nego sto postizu njegovi developeri.
Mozda ti je Solus i najbolje rijesenje u tom slucaju. Jednostavno ga instaliras, apdejtas, napravis ikonu softver centra na desktopu i ciao... ako ti neki korisnik s tim bude imao problema, za takvog onda racunalo nije..
Cooleech
Moderator

abnettaa je napisao/la:...
Mate je isto dobar, evo prvi puta ga koristim na Solus, jedino sto mi se ne svidja to sto na jednom workspacu u windows panel baru prikazuje samo windowse iz tog workspace... Mozda se da sredit ??
Naravno. Desni klik na aplikaciju u panelu i odabereš Always on Visible Workspace. ;)
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Razviti svoju distru ne, ali nekakav spin distre se može napraviti. Ja bi preporučio "the apple way", znači odabereš kombo hardvera na kojem linux radi out of the box sa svime i na to rokneš debian ili suse sa KDE ili nekim drugim DE koji napraviš da izgleda kao windows. Ljudima će biti poznato okruženje i sav hw će biti podržan.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Misliš ovako? :-D

slika

(DE je Cinnamon)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200