branac88 je napisao/la:bertone je napisao/la:
Poanta je da razliku količine RAM-a neće vidjeti u IRL svijetu ako ne koristi memorijski zahtjevne aplikacije, ali će OS koristiti po nekoj svojoj logici SWAP (ako ga ima) bez obzira koliko RAM-a imao (koliko se sjećam to bi trebalo biti oko 60% iskorištenog RAM-a, ali zna OS i puno prije prebacivati podatke iz RAM-a u SWAP) pa ako makneš SWAP prisiliš OS da koristi RAM
EDIT:
Sad ću iz "glave" ali mislim da se ispis kad se počinje koristiti RAM dobije naredbom:
i rezultat bi terebao biti 60, što znači da se podaci iz RAM-a u SWAP počnu prebacivati kad je popunjenost RAM-a 60% pa tko ima SWAP nek provjeri.
Autor barem u ovoj temi nije rekao koristi li swap ili ne, pa je za njegov slučaj to nebitno. U mom slučaju swap je bio nužnost i aplikacija koja bi mi napunila ram-e bi dovela do smrzavanja sustava. Zato sam i stavio swap kako ne bih morao napraviti hard reset kada do toga dođe. Dakle, količinski manjak memorije dovodi do nemogućnosti korištenja sustava i aplikacija. Brzina je tu onda nepostojeća kada je sve smrznuto, a to nije nešto što pati autora teme i nije nešto čega nije svjesno 90% foruma.
iweb je napisao/la:
Govoreći u kontekstu ove teme, problem je što je teško kvantificirati 'brzinu' kao osjećaj. Načelno, ako trebaš memorije, ako vrtiš puno aplikacija i ako ćeš iskoristiti tih 16 GB RAM-a, računalo će ti biti brže. Ako nećeš, onda će ti biti jednako.
Fluidnost sustava bi mogli promatrati kroz prizmu osjećaja tj. dojma, dok je brzina objektivna. No, mislim kako je autor svjestan činjenice kako će na fluidnost sustava više igrati DE tj. efekti i sl., dok se brzina podizanja firefoxa može izmjeriti štopericom. Hoće li mu više ram-a u tome pomoći, ne znam ali i ne vjerujem. Mogu ponoviti, mislim kako je za to usko grlo brzina harda tj. ssd-a i procesora.
Hvala na mnogim odgovorima, neki su i jako praktični:
"Cooleech - ako hoćeš da OS koristi sve RAMe izbaci 7GB i koristi samo 1GB"
Brzina nije problem, imam SSD NVMe, postavio sam i 3GB Swap memorije uz 8GB RAM, procesor i5 7200u i uz GTX950m 2GB vRAM je OK računalo.
Kao što napisah nisam zadovoljan kako se operacijski sustavi ponašaju (win., linux, android) , a najviše nisam zadovoljan kako se ponaša program koji najviše koristim a to je internet tražilica. Zanima me zašto ne ostavi zapisanu zadnju stranicu na internetu koju sam koristio. Da probam objasniti, pročitam stranicu, i na stranici ima poveznica koja me prebaci na drugu internet stranicu, kad pročitam tu drugu vraćam se na prvu stranicu sa tipkom "back, korak u natrag", a glupo računalo tada puni\loada prvu stranicu umjesto da ju je ostavilo u memoriji.
Eto to je neki primjer i ne radi tako samo linux nego i ostali. Android je najgluplji vjerojatno radi uštede baterije ne čuva u RAM više od četiri procesa po defaultu.
Ja bih da OS-vi koriste više memorije i da pamte, drže u memoriji više otvorenih programa.
Bio bih najsretniji da koriste 90% memorije a deset ostave u rezervi da se ne smrzne.
Tko živi u nadi umire u gov....