8 ili16GB RAM?

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

bertone
Site Admin
Spol: M

Re: 8 ili16GB RAM?

Post Postao/la bertone »

branac88 je napisao/la:... Mogu ponoviti, mislim kako je za to usko grlo brzina harda tj. ssd-a i procesora.
Aj da sad budem poput tebe :-D
Voc d point? Čovjek je pitao za razliku u brzini sustava između 8 i 16 GB RAM-a, a ne što misliš da je "usko grlo". :hihi
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
niingu

Post Postao/la niingu »

Sviđa mi se smjer u kojem ova tema ide :D
branac88

Post Postao/la branac88 »

bertone je napisao/la:Aj da sad budem poput tebe :-D
Voc d point? Čovjek je pitao za razliku u brzini sustava između 8 i 16 GB RAM-a, a ne što misliš da je "usko grlo". :hihi
Kad već kradeš moj štos, onda ti evo i alimentacija :hihi
Lista gnjavatora:
Bunker (16.11.2018.-9.9.9999.)
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Bolje i alimentacija nego neka boleština :hihi

... nego o kakvoj krađi govoriš? Ovo je LZS, mi zastupamo Open Source pa sve što netko napiše, slobodno se može koristiti, promijeniti i distributirati dalje uz navođenje izvornika, a to sam ispoštivao :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Juričan, jesi'l to ti?!
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
niingu

Post Postao/la niingu »

Ne razumijem kako se netko može odselit iz ove zemlje... Ovo je neprocjenjivo :D
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Cooleech je napisao/la:https://video.hrt.hr/0701/jurican070120.mp4
:hihi
A da obeća novi systemD servis, koruptd? Koruptd doda još rama po potrebi koristeći korupciju, ne moraš uopće kupovati ram.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

shrike je napisao/la:
Cooleech je napisao/la:https://video.hrt.hr/0701/jurican070120.mp4
:hihi
A da obeća novi systemD servis, koruptd? Koruptd doda još rama po potrebi koristeći korupciju, ne moraš uopće kupovati ram.
Zašto stati samo na RAM-u? Koruptirati sve osim podataka! Treba napraviti pravi koruptoPC!
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Jeremija

Post Postao/la Jeremija »

branac88 je napisao/la:
bertone je napisao/la: Poanta je da razliku količine RAM-a neće vidjeti u IRL svijetu ako ne koristi memorijski zahtjevne aplikacije, ali će OS koristiti po nekoj svojoj logici SWAP (ako ga ima) bez obzira koliko RAM-a imao (koliko se sjećam to bi trebalo biti oko 60% iskorištenog RAM-a, ali zna OS i puno prije prebacivati podatke iz RAM-a u SWAP) pa ako makneš SWAP prisiliš OS da koristi RAM :zen

EDIT:

Sad ću iz "glave" ali mislim da se ispis kad se počinje koristiti RAM dobije naredbom:

Kod: Označi sve

cat /proc/sys/vm/swappiness
i rezultat bi terebao biti 60, što znači da se podaci iz RAM-a u SWAP počnu prebacivati kad je popunjenost RAM-a 60% pa tko ima SWAP nek provjeri.
Autor barem u ovoj temi nije rekao koristi li swap ili ne, pa je za njegov slučaj to nebitno. U mom slučaju swap je bio nužnost i aplikacija koja bi mi napunila ram-e bi dovela do smrzavanja sustava. Zato sam i stavio swap kako ne bih morao napraviti hard reset kada do toga dođe. Dakle, količinski manjak memorije dovodi do nemogućnosti korištenja sustava i aplikacija. Brzina je tu onda nepostojeća kada je sve smrznuto, a to nije nešto što pati autora teme i nije nešto čega nije svjesno 90% foruma.
iweb je napisao/la: Govoreći u kontekstu ove teme, problem je što je teško kvantificirati 'brzinu' kao osjećaj. Načelno, ako trebaš memorije, ako vrtiš puno aplikacija i ako ćeš iskoristiti tih 16 GB RAM-a, računalo će ti biti brže. Ako nećeš, onda će ti biti jednako.
Fluidnost sustava bi mogli promatrati kroz prizmu osjećaja tj. dojma, dok je brzina objektivna. No, mislim kako je autor svjestan činjenice kako će na fluidnost sustava više igrati DE tj. efekti i sl., dok se brzina podizanja firefoxa može izmjeriti štopericom. Hoće li mu više ram-a u tome pomoći, ne znam ali i ne vjerujem. Mogu ponoviti, mislim kako je za to usko grlo brzina harda tj. ssd-a i procesora.
Hvala na mnogim odgovorima, neki su i jako praktični:
"Cooleech - ako hoćeš da OS koristi sve RAMe izbaci 7GB i koristi samo 1GB" :)

Brzina nije problem, imam SSD NVMe, postavio sam i 3GB Swap memorije uz 8GB RAM, procesor i5 7200u i uz GTX950m 2GB vRAM je OK računalo.
Kao što napisah nisam zadovoljan kako se operacijski sustavi ponašaju (win., linux, android) , a najviše nisam zadovoljan kako se ponaša program koji najviše koristim a to je internet tražilica. Zanima me zašto ne ostavi zapisanu zadnju stranicu na internetu koju sam koristio. Da probam objasniti, pročitam stranicu, i na stranici ima poveznica koja me prebaci na drugu internet stranicu, kad pročitam tu drugu vraćam se na prvu stranicu sa tipkom "back, korak u natrag", a glupo računalo tada puni\loada prvu stranicu umjesto da ju je ostavilo u memoriji.
Eto to je neki primjer i ne radi tako samo linux nego i ostali. Android je najgluplji vjerojatno radi uštede baterije ne čuva u RAM više od četiri procesa po defaultu.
Ja bih da OS-vi koriste više memorije i da pamte, drže u memoriji više otvorenih programa.
Bio bih najsretniji da koriste 90% memorije a deset ostave u rezervi da se ne smrzne.
Tko živi u nadi umire u gov....
Odgovori