JohnDoe je napisao/la:Gotovo je ... buba je pustena. Vec vidim da budem i ja imao fight s zenom
Hmmm... mislio sam da su cijene rabljenih u Kanadi manje
Ponuda sa one slike je dosta šarena, pa evo par smjernica na što trebaš obratiti pažnju, odnosno što je po meni isplativo za upgrade.
EDIT:
serija 20
X220 - zadnji 12,5" ThinkPad sa klasičnom "seven row" tipkovnicom, moguća ugradnja dva diska, lako se stavi modificirani BIOS, uz minimum truda se može staviti HD IPS ekran, lako zamjenjiva 6 ili 9 cell baterija, nabavkom Ultrabase Docking Stationa se lako proširuje na način da možeš koristiti optiku ili još jedan disk + ostali benifeti docka
T420 - zadnji 14" ThinkPad sa klasičnom "seven row" tipkovnicom, lako zamijenjiva optika bez otvaranja laptopa, moguća ugradnja do tri diska, lako se stavi modificirani BIOS, uz malo zezanja i ulaganja može se staviti FHD IPS ekran, lako zamjenjiva 6 ili 9 cell baterija,
T520 - zadnji 15" ThinkPad sa klasičnom "seven row" tipkovnicom, lako zamijenjiva optika bez otvaranja laptopa, osuđen si na TN panel ali se može ugraditi wide gamut panel sa W520 serije koji je jedan od najboljih TN panela kaj se tiče boje, moguća ugradnja do tri diska, lako zamjenjiva 6 ili 9 cell baterija,
serija 30
X230, T430 i T530 - sve kao i za seriju 20 s time da je promijenjena vrsta tipkovnice koja sad može biti i backlit te dodatni plus je što svi imaju barem dva USB 3.0 potrta, mali minus je prelazak sa normalnog DP na miniDP, navodno je sad i na tu seriju lako staviti modificirani BIOS ali nisam još probao.
serija 40
X240, T440p i T540p - tu su već promijenili šasiju kućišta, vrstu plastike, sam izgled laptopa, nema više bravica za zaključavanje ekrana i lake zamjene optike (na T seriji), tipkovnice mogu biti obične ili backlit, na X240 ju je muka zamijeniti, na T540p po prvi put dolazi full size tipkovnica (sa numeričkim dijelom), mogu se bez problema i modifikacija koristiti IPS ekrani, stavljanje modanog BIOS-a nije lako, ali se može ako imaš alat (hardver), T modeli također primaju do tri diska s time da u u njima prešli sa mSATA na M.2 utor, lako zamjenjive baterije, T440p ima valjda najlakši mogući način za održavanje laptopa (izvadiš dva šarafa i cijela donja ploča klizno ide dolje nakon čega možeš pristupiti svakom dijelu matične poloče radi čišćenja ili upgradea), neki modeli T540p su dolazili sa 3k IPS ekranom što je jako fino za oči,.. e da, u toj seriji su radili eksperiment da touchpadom na način da su ugradili clickpad, uglavnom kad su vidjeli i čuli reakcije korisnika kod serije 50 na dalje su se vratili na klasični tuchpad koji se može ugraditi bez problema na seriju 40.
Za kraj, serije 20 i 30 koriste identične Dockove i punjače pa je sve međusobno kompatibilno i prema ranijim serijama, dok je sa serijom 40 došla nova vrsta docka i konektora punjača.
Sve tri navedene serije podržavaju do 16 GB RAM-a iako Lenovo kaže drugačije.
Nekog općeg savjeta što od navedenog kupiti nema jer su sve prednosti i mane već dobro poznate, a problemi riješeni pa sve ovisi o trenutnoj ponudi (na što naletiš), odnosno ideš li u startu na neki ulazni model pa vremenom iz gušta (i eventualne potrebe) sam radiš hardverski upgrade ili uleti kakav već sređeni model po ok cijeni.
I da, prednost je što Lenovo ima odlične "Hardware manuale" pomoću kojih možeš svaki laptop raskopati do zadnjeg šarafa i ponovno ga složiti, a cijene originalnih ili zamjenskih dijelova su povoljne i lako ih nađeš jer svaki dio ima svoj FRU broj koji je opisan u manualu.
Osobno seriju 50 na više ne volim jer su od serije 50 već počeli kemijati da laptop mora biti što lakši i tanji, mislim nemam ništa protiv laganog i tankog laptopa, ali T serija nemre biti tanka i lagana jer je to radni laptop, a ne laptop pregledavanje facebooka, instagrama i lupanje lajkova.