Linux i Windows na istom PC-u

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
JohnDoe
Spol: M

Re: Linux i Windows na istom PC-u

Post Postao/la JohnDoe »

bertone je napisao/la:Prvo, ako ti je baterija nabubrila vadi je odmah van i dalje radi sa laptopom na punjaču jer nabubrena baterija vodi samo do toga da (češće) potrga donji poklopac ili matičnu ploču i (rjeđe) da se samo zapali, a onda su posljedice ovisne o tome kad se to dogodilo, odnosno koliki će biti požar.

Drugo, kad sam pitao da li Lenovo ima AMD APU, pitao sam iz razloga da nam kažeš kako se APU ponaša u radu pod Linuxom,... ako ovaj u Lenovu radi ok i zadovoljan si njime, nastavi ga koristiti uz eventualni predloženi upgrade u vidu caddy-a (ne znam kakva je kvaliteta Acera, ali je Lenovo vjerojatno ipak bolje složen i ima bolju tipkovnicu).

I treće (da sam ja u tvojoj situaciji), prodao bih oba laptopa takvi kakvi jesu, dodao još koju kunu, dolar, euro i kupio neki rabljeni ThinkPad iz T serije ili W/P ako ti treba mobilna radna stanica sa Intel CPU-om.
Sto se tice nabubrene baterije kod Acer-a upravo sam tako i mislio napraviti. Vec je plastika oko mousepada napukla.
Na Lenovu nemam Linux. Na njemu su Win 7 i ne koristim ga vec duze vrijeme.
Linux imam na prastarom Aceru koji je trebao zavrsiti u smecu ali sam prije toga stavio Linux njega i tako mi je to postao glavni laptop :)
Budem morao razmisliti sto napraviti od predlozenih opcija. Iskreno, nisam se mislio zahebavati s prodajom starih i kupnjom neceg novijeg ali jbg.
Najvaznije je da sam saznao za bateriju i da se nista nije dogodilo.
U svakom slucaju hvala na trudu i savjetima.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Baci oko na temu o ThinkPadima i Linuxu (ako već nisi) pa te možda malo motivira da radiš nešto na što nikad nisi ni pomislio da budeš ;)

Kaj se tiče kako bi tvoj Lenovo radio sa Linuxom, to ti je jednostavno isprobati, ubaci samo u njega disk sa Linuxom iz Acera i to je to :)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JohnDoe

Post Postao/la JohnDoe »

bertone je napisao/la:Baci oko na temu o ThinkPadima i Linuxu (ako već nisi) pa te možda malo motivira da radiš nešto na što nikad nisi ni pomislio da budeš ;)

Kaj se tiče kako bi tvoj Lenovo radio sa Linuxom, to ti je jednostavno isprobati, ubaci samo u njega disk sa Linuxom iz Acera i to je to :)
Budem pogledao svakako. Nadam se da me ne bude izmotiviralo previse. Sjecam se noci i noci provedenih u formatiranju diskova i spasavanju podataka kad su windowsi poludjeli. Ali tada je bila i dobra ekipa i lako se nakon neprospavane noci otislo na posao :) Sad je malo drugacija prica.
Nemam disk sa Linuxom. Linux Mint imam na bootabilnom usb-u. Vjerujem da i to hoda.
edit: vidio temu o ThinkPadima i Linuxu vec prije ... dakle ti si taj bolesnik :) Respect
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

:-D rofl2
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JohnDoe

Post Postao/la JohnDoe »

Gotovo je ... buba je pustena. Vec vidim da budem i ja imao fight s zenom :)

slika

slika

slika
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

ako ti je baterija nabubrena, opasna je i apsolutno ju nemoj koristiti!

nije samo stvar u tome hoće li biti požar, nego kakav: požari takvih baterija izuzetno su opasni i mogu izazvati po život ugrožavajuće posljedice. opasan i je i dodir s kemikalijama unutra ako ona prsne.
JohnDoe

Post Postao/la JohnDoe »

iweb je napisao/la:ako ti je baterija nabubrena, opasna je i apsolutno ju nemoj koristiti!

nije samo stvar u tome hoće li biti požar, nego kakav: požari takvih baterija izuzetno su opasni i mogu izazvati po život ugrožavajuće posljedice. opasan i je i dodir s kemikalijama unutra ako ona prsne.
Vec je vani. Dobro se zdebljala.

slika

slika
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

JohnDoe je napisao/la:Gotovo je ... buba je pustena. Vec vidim da budem i ja imao fight s zenom :)
Hmmm... mislio sam da su cijene rabljenih u Kanadi manje :)

Ponuda sa one slike je dosta šarena, pa evo par smjernica na što trebaš obratiti pažnju, odnosno što je po meni isplativo za upgrade.

EDIT:

serija 20

X220 - zadnji 12,5" ThinkPad sa klasičnom "seven row" tipkovnicom, moguća ugradnja dva diska, lako se stavi modificirani BIOS, uz minimum truda se može staviti HD IPS ekran, lako zamjenjiva 6 ili 9 cell baterija, nabavkom Ultrabase Docking Stationa se lako proširuje na način da možeš koristiti optiku ili još jedan disk + ostali benifeti docka
T420 - zadnji 14" ThinkPad sa klasičnom "seven row" tipkovnicom, lako zamijenjiva optika bez otvaranja laptopa, moguća ugradnja do tri diska, lako se stavi modificirani BIOS, uz malo zezanja i ulaganja može se staviti FHD IPS ekran, lako zamjenjiva 6 ili 9 cell baterija,
T520 - zadnji 15" ThinkPad sa klasičnom "seven row" tipkovnicom, lako zamijenjiva optika bez otvaranja laptopa, osuđen si na TN panel ali se može ugraditi wide gamut panel sa W520 serije koji je jedan od najboljih TN panela kaj se tiče boje, moguća ugradnja do tri diska, lako zamjenjiva 6 ili 9 cell baterija,

serija 30

X230, T430 i T530 - sve kao i za seriju 20 s time da je promijenjena vrsta tipkovnice koja sad može biti i backlit te dodatni plus je što svi imaju barem dva USB 3.0 potrta, mali minus je prelazak sa normalnog DP na miniDP, navodno je sad i na tu seriju lako staviti modificirani BIOS ali nisam još probao.

serija 40

X240, T440p i T540p - tu su već promijenili šasiju kućišta, vrstu plastike, sam izgled laptopa, nema više bravica za zaključavanje ekrana i lake zamjene optike (na T seriji), tipkovnice mogu biti obične ili backlit, na X240 ju je muka zamijeniti, na T540p po prvi put dolazi full size tipkovnica (sa numeričkim dijelom), mogu se bez problema i modifikacija koristiti IPS ekrani, stavljanje modanog BIOS-a nije lako, ali se može ako imaš alat (hardver), T modeli također primaju do tri diska s time da u u njima prešli sa mSATA na M.2 utor, lako zamjenjive baterije, T440p ima valjda najlakši mogući način za održavanje laptopa (izvadiš dva šarafa i cijela donja ploča klizno ide dolje nakon čega možeš pristupiti svakom dijelu matične poloče radi čišćenja ili upgradea), neki modeli T540p su dolazili sa 3k IPS ekranom što je jako fino za oči,.. e da, u toj seriji su radili eksperiment da touchpadom na način da su ugradili clickpad, uglavnom kad su vidjeli i čuli reakcije korisnika kod serije 50 na dalje su se vratili na klasični tuchpad koji se može ugraditi bez problema na seriju 40.

Za kraj, serije 20 i 30 koriste identične Dockove i punjače pa je sve međusobno kompatibilno i prema ranijim serijama, dok je sa serijom 40 došla nova vrsta docka i konektora punjača.
Sve tri navedene serije podržavaju do 16 GB RAM-a iako Lenovo kaže drugačije.
Nekog općeg savjeta što od navedenog kupiti nema jer su sve prednosti i mane već dobro poznate, a problemi riješeni pa sve ovisi o trenutnoj ponudi (na što naletiš), odnosno ideš li u startu na neki ulazni model pa vremenom iz gušta (i eventualne potrebe) sam radiš hardverski upgrade ili uleti kakav već sređeni model po ok cijeni.
I da, prednost je što Lenovo ima odlične "Hardware manuale" pomoću kojih možeš svaki laptop raskopati do zadnjeg šarafa i ponovno ga složiti, a cijene originalnih ili zamjenskih dijelova su povoljne i lako ih nađeš jer svaki dio ima svoj FRU broj koji je opisan u manualu.

Osobno seriju 50 na više ne volim jer su od serije 50 već počeli kemijati da laptop mora biti što lakši i tanji, mislim nemam ništa protiv laganog i tankog laptopa, ali T serija nemre biti tanka i lagana jer je to radni laptop, a ne laptop pregledavanje facebooka, instagrama i lupanje lajkova.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JohnDoe

Post Postao/la JohnDoe »

Kanada je opcenito skupa tj. skuplja od US a svi nekako trpaju Kanadu pod Ameriku.
Upravo sam pretukao Win10 preko sedmice na starom ThinkPadu tj. jedinom kojeg imam. Edge E545. Tu bude Photoshop i Office. Sutra budem isprobao kako Mint radi na njemu pa ako sve hoda onda budem narucio caddy za ssd i na njega stavio Linux tako da budem pokusao sa dual boot. Zapravo ne znam zasto ne bi dobro radio kad mi radi odlicno na dinosauru od Acer-a.
Uspio sam se danas igrati sa Gimpom. Svida mi se jako a za moje osnovno znanje PS-a i Gimp budem savladao. Barem za ono sto mi treba.
U svakom slucaju cekam smjernice pa ko zna. Mozda se i bacim u neki trosak :)
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Evo, dopunio sam prethodni post smjernicama ;)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"