Dvoraku se sviđa Linux
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Dvoraku se sviđa Linux
ocedu, ocedu. plelazak ljudi na linux do sad je potaknula i jako losa vista, mada naki kazu da je super poslje sp1 (u sto ja nevjerujem), ja osobn nisam probo jer mi i xp radi presporo.no kako je krenula sedmica i ona ide njenim stopama, tj na ruku linuxsu. osim ako ne izbace neku light verziju. no nevode oni uopce brigu o starijum kompovima, sto se tice novih izdanja, nego poticu kupovinu novih. kapitalizam, nevolim ga al sam se priviko, nemam druge.
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
offtopic: Pa koliko ja čitam Windows 7 je jako dobar OS. Što mi je u jednu ruku drago, barem će na Linux prelazit oni ljudi koji to zaista žele, a ne oni koji su "prisiljeni". kava
ontopic: dobro je i da "drevni" IT kolumnisti upoznaju nešto radikalno novo...
ontopic: dobro je i da "drevni" IT kolumnisti upoznaju nešto radikalno novo...
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
-
Gigolo
Dao Bog, ali mislim da neće biti tako. Ljudi su postali vazali MS-a, a navike je teško mjenjati. Uz to je Linux kompliciran, a Windows je koncipiran da na njemu može raditi i prosječni Amer.Gogy je napisao/la:Još par poznatih lica nek kaže nešto pozitivno o Linuxu i mislim da bi za vrijeme krize Linux tj. općenito OpenSource mogao doći na svoje. Što mi je drago.
- Gogy
- Kontakt:
Ne bih se složio... Neke distribucije kao što je Ubuntu svakim izdanjem postaju svi pristupačniji i "prosječnim amerima".Davor B. je napisao/la: Uz to je Linux kompliciran, a Windows je koncipiran da na njemu može raditi i prosječni Amer.
Jer trenutno je instalacija Ubuntu-a jednostavnija, nema potrebe drivere instalirat, nema potrebe za instaliranje Officea, programa za prženje, gledanje videa i slušanje glazbe i još nekih stvari nužnih za rad na kompjuteru. Mislim da je jednom prosječnom (dakle ne naprednom) korisniku kompjutera jedino što nedostaje na Linuxu su sve te fensy igre koje su moguće na Windowsu.
ah, ah, to je stalna tema za raspravu. ja sem na strani da je linux kompliciran.Gogy je napisao/la:Ne bih se složio... Neke distribucije kao što je Ubuntu svakim izdanjem postaju svi pristupačniji i "prosječnim amerima".Davor B. je napisao/la: Uz to je Linux kompliciran, a Windows je koncipiran da na njemu može raditi i prosječni Amer.
Jer trenutno je instalacija Ubuntu-a jednostavnija, nema potrebe drivere instalirat, nema potrebe za instaliranje Officea, programa za prženje, gledanje videa i slušanje glazbe i još nekih stvari nužnih za rad na kompjuteru. Mislim da je jednom prosječnom (dakle ne naprednom) korisniku kompjutera jedino što nedostaje na Linuxu su sve te fensy igre koje su moguće na Windowsu.
moras razumjeti da vecina korisnika,pa cak oni koji jako puno zanju o win, neznaju da postoji da postoji terminal. samim tim kad im kazes da dobiti zeljeni reziltat nece dobiti samo klikajuci stvara paniku i zvuci jako kompliciarno, sto u biti jest jer nikad to nisu radili.
meni osobno su jako kompliciran jer moras pamtiti te naredbe, i jos gore, nisu univerzalne. svaka distra na svoju stranu.
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
- Suko
- Site Admin
Ja isto mislim da je Linux kompliciran.
Nisu ni Windowsi laki, ali se podrazumijevaju.
Trenutno je Linux u fazi da ga može bez većih problema koristiti osoba koja ima nešto iznadprosječno znanje o računalima.
Mislim da još uvijek nije za prosječnog korisnika. osim ako taj nije jako motiviran i želi učiti.
Ali, dobro je što se ispravlja zabluda i da ljudi polako shvaćaju da Linux nije samo za profesionalce, već da ga može koristiti i normalan čovjek.
Nisu ni Windowsi laki, ali se podrazumijevaju.
Trenutno je Linux u fazi da ga može bez većih problema koristiti osoba koja ima nešto iznadprosječno znanje o računalima.
Mislim da još uvijek nije za prosječnog korisnika. osim ako taj nije jako motiviran i želi učiti.
Ali, dobro je što se ispravlja zabluda i da ljudi polako shvaćaju da Linux nije samo za profesionalce, već da ga može koristiti i normalan čovjek.
Ja ne razumijem zasto je za normalnog kucnog korisnika koji surfa netom, pise tekstove, radi tablice i zaigra koju igricu kompliciran linux... a vecina ljudi samo to i radi! Jedini problem je u vecoj podrsci za hardware. Ako ti je sav hardware kompatibilan i ako sve programe koje trebas imas u repozitorijima jednostavniji je linux od windowsa... eventualno jos da nema samo synaptic nego ko ubuntu onaj add/remove ili jos bolje ko mint njegov 'mintinstall' di se vidi koji program je za sta...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
- Suko
- Site Admin
Ma da, ako je sve kompatibilno, onda je pjesma.zzankola je napisao/la:Ja ne razumijem zasto je za normalnog kucnog korisnika koji surfa netom, pise tekstove, radi tablice i zaigra koju igricu kompliciran linux... a vecina ljudi samo to i radi! Jedini problem je u vecoj podrsci za hardware. Ako ti je sav hardware kompatibilan i ako sve programe koje trebas imas u repozitorijima jednostavniji je linux od windowsa... eventualno jos da nema samo synaptic nego ko ubuntu onaj add/remove ili jos bolje ko mint njegov 'mintinstall' di se vidi koji program je za sta...
Ali, uzmi ovaj primjer.
Ja sam podesio instalaciju na kompu svojoj ženi i svojim roditeljima.
I svi su oduševljeni Linuxom i ne koriste više Winse.
Kod žene na kompu sve radi i nije mi bio problem instalacije. Ali, nakon instalacije sam morao podesiti multimediju, podesiti printer, malo ušminkati onu rugobu od Ubuntua, podesiti efekte da sve radi. Meni je to jedno sat i pol posla. A njoj bi bilo mjesec dana dok bi sve shvatila. Do tada bi sedam puta odustala.
Ili, mojim roditeljima. Imaju Canonov neki printer. Patio sam se cijeli dan da ga natjeram da printa. Oči su mi ispale googlajući.
Sad radi Linux ko pjesma na starom kompu. Nikakvih problema.
Da se nisam ja pomučio nikada oni ne bi koristili Linux. Nema šanse. Vozili bi Windowse ko i većina ljudi.
Po meni Linux još uvijek nije za prosječnog korisnika.
I ja osobno ne volim pričati okolo da je Linux pjesma i da je sve tip-top.
Ako si motiviran i želiš učiti onda je Linux za tebe.
A, ako želiš sve na gotovo, imaš brate Winse i sve što ide s njima.
Eh tu i je problem za Linux nove korisnike-jednostavnost.
Nikako i mislim da mi neće nikad bit jasno zašto je linux tako
nepotrebno zakompliciran.
Iako ima bezbroj distribucija ovakvih i onakvih stvarnog pomaka
prema jednostavnosti još uvjek nema (a možda ga se i nemože izvest jednostavno
)
No sve u svemu Linux je danas puno jednostavnije nego samo prije 4-5 godina.
Ko zna možda se ngdje pojavi koja treća opcija?(ima nekih začetaka po netu)
Ubuntu kažete jednostavan eh otkud baš Ubuntu a Mandriva ?
Neka kaže ko šta oće Mandriva je daleko bolja za početnike od Ubuntua .
A taj super sveznajući Dvorak mislim da ponekad zbilja previše plete.
A to da voli Linux - Hmmm mislim da nema o čemu pisat pa je nešto napisao o Linuxu.
Nikako i mislim da mi neće nikad bit jasno zašto je linux tako
nepotrebno zakompliciran.
Iako ima bezbroj distribucija ovakvih i onakvih stvarnog pomaka
prema jednostavnosti još uvjek nema (a možda ga se i nemože izvest jednostavno
No sve u svemu Linux je danas puno jednostavnije nego samo prije 4-5 godina.
Ko zna možda se ngdje pojavi koja treća opcija?(ima nekih začetaka po netu)
Ubuntu kažete jednostavan eh otkud baš Ubuntu a Mandriva ?
Neka kaže ko šta oće Mandriva je daleko bolja za početnike od Ubuntua .
A taj super sveznajući Dvorak mislim da ponekad zbilja previše plete.
A to da voli Linux - Hmmm mislim da nema o čemu pisat pa je nešto napisao o Linuxu.
I am the one and only....
Multimedia na nekim distrama radi odmah (mint, mandriva), usminkati bi se snasli pomalo, boze moj ako nisi nikada vidio windowse isto nemas pojma kako promjeniti izgled i neke "efekte"Suko je napisao/la: Ali, nakon instalacije sam morao podesiti multimediju, podesiti printer, malo ušminkati onu rugobu od Ubuntua, podesiti efekte da sve radi. Meni je to jedno sat i pol posla. A njoj bi bilo mjesec dana dok bi sve shvatila. Do tada bi sedam puta odustala.
Ili, mojim roditeljima. Imaju Canonov neki printer. Patio sam se cijeli dan da ga natjeram da printa. Oči su mi ispale googlajući.
Sad radi Linux ko pjesma na starom kompu. Nikakvih problema.
Sto se tice hardwarea to realno nema veze sa linuxom nego sa proizvodjacima hardwarea ali ide pomalo u dobrom smjeru iako presporo. Kada bude vise ljudi koristilo linux onda ce proizvodjaci biti primorani raditi drivere.
E sada da je netko tvojim roditeljima dao kompjuter i cd od windowsa vjerojatno bi sve skupa skupljalo prasinu na tavanu da im netko nije instaliro windowse?
Mislim danas i tako prosjecan korisnik windowsa i tako nezna instalirati i podesiti windowse sto su tako "lagani za namjestiti". Pogledaj malo servise racunala, ljudi hrle tamo da im instaliraju windowse, sve namjeste i da ih rjese virusa!!! Barem u umagu dizu masne pare na tome, ima ih 5-6 (firmi, na crno tko zna koliko) u umagu i okolnim selima i svi rade ko ludi. Takvog korisnika ja smatram obicnog korisnika jer ih ima koliko hoces a neznaju nista...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.