Naravno da prosječnom desktop korisniku nije potreban bleeding edge, što zapravo označava najsvježiji softver - tipa u Debian unstable developeri i oni koji pakiraju tuđi softver mogu ubaciti novu verziju (od onih najmanjih) softvera odmah nakon što su je dovršili. Da bi ta verzija stigla do korisnika testing distribucije, potrebno je minimalno 10 dana "života" u unstable-u i da se u to vrijeme nije pronašao niti jedan release critical bug. A da bi pak stiglo do korisnika stable-a potrebno je puno više, često kao što nam je i poznato i preko 2 godine. Jedino ako ta nova verzija sadrži neki važan security bugfix, tada će puno brže završiti u stable-u ali to ne znači da će brzo proći cijeli ovaj put od unstable-a preko testing-a pa do stable-a nego će se samo dio koji rješava sigurnosni propust "pustiti" direktno u stable-a a testing bi mogao ostati bez toga malo duže vrijeme (upravo zbog gore opisanog puta koji softver prolazi). Eto još jednog razloga zašto testing nije za prosječnog korisnika.Branimir je napisao/la:Mene samo zanima, kao prosječnog desktop korisnika -> što je to pobogu "bleeding edge" software i koliko je uopće bitno imati najaktualnije inačice pojedinih aplikacija, ukoliko nisu 100% funkcionalne? Osobno nisam primjetio nikakvu bitnu razliku između Iceweasela verzije xy s Lennya, i ove koja je dostupna u Squeezu. A slično vrijedi i za neke druge aplikacije... Također, evo Squeeze je zamrznut, i nemam dojam da je "zaostao", što se tiče aplikacija, tj njihovih aktualnih verzija. Ok možda sam loš primjer desktop korisnika, jer ne koristim nikakav compositing i sama pomisao na animacije i eye candy mi djeluje kao korištenje resursa na beskorisne gluposti...
A što se tiče Firefox-a, makar neki desktop korisnici mislili kako između 3.0 i 3.5. nema razloga za update, razlog itekako postoji ako se ostane na starom i nepodržanom softveru koji nema više niti sigurnosnih zakrpa.
Dakle, na primjeru Firefox-a, koji je sigurno nekima jedan od najčešće korištenih alata, možeš vidjeti kako je lenny u veljači 2009. izašao sa verzijom 3.0.6, četiri mjeseca kasnije je Mozilla izbacila verziju 3.5 (koja je u developmentu bila od srpnja 2008. - tamo negdje čim je bila izašla finalna verzija 3.0). Danas (iako točno ne znam otkada već) Firefox više ne podržava verzije prije 3.5 a stable još uvijek drži verziju 3.0 (točnije, verziju 3.0.6) tek uz backport verzije 3.5 i to 3.5.12 makar je u testing i unstable već 3.5.13. Naravno, backports je namijenjen samo za određene programe a ne cijeli sistem, dakle korisnici kojima su važniji neki drugi programi koji nisu podržani u backports-u nemaju sreće.
A da ne govorimo da je trenutna verzija Firefox-a 3.6 a 3.5 je ona stara (koju će još uvijek neko vrijeme podržavati).
I na kraju Debian stable definitivno nije zaostao, ali to ovisi kako na to gledaš. Ako ga koristiš na serverima itekako ćeš cijeniti svo to vrijeme testiranja kroz koje je prošao a vjerojatno ćeš tada biti sposoban napraviti si neki sebi važan izolirani update nekog programa pa makar i kompajlirajući ga osobno i tako ti neće biti problem što je "zastario". Prosječnom destkop korisniku neće smetati jer u pravilu neće niti biti svjestan novih verzija. S druge strane ima desktop korisnika poput mene koji ne mogu dočekati Firefox 4 sa svime što donosi i to već barem mjesec dana tako ako ne i više pa bi mi korištenje stable distribucije bilo vrlo bolno.