Ubuntuizacija debiana?

Diskusije usko vezane uz Debian distribuciju.

Moderator/ica: Moderatori/ce

domicius
Spol: M
Kontakt:

Re: Ubuntuizacija debiana?

Post Postao/la domicius »

Branimir je napisao/la:Mene samo zanima, kao prosječnog desktop korisnika -> što je to pobogu "bleeding edge" software i koliko je uopće bitno imati najaktualnije inačice pojedinih aplikacija, ukoliko nisu 100% funkcionalne? Osobno nisam primjetio nikakvu bitnu razliku između Iceweasela verzije xy s Lennya, i ove koja je dostupna u Squeezu. A slično vrijedi i za neke druge aplikacije... Također, evo Squeeze je zamrznut, i nemam dojam da je "zaostao", što se tiče aplikacija, tj njihovih aktualnih verzija. Ok možda sam loš primjer desktop korisnika, jer ne koristim nikakav compositing i sama pomisao na animacije i eye candy mi djeluje kao korištenje resursa na beskorisne gluposti...
Naravno da prosječnom desktop korisniku nije potreban bleeding edge, što zapravo označava najsvježiji softver - tipa u Debian unstable developeri i oni koji pakiraju tuđi softver mogu ubaciti novu verziju (od onih najmanjih) softvera odmah nakon što su je dovršili. Da bi ta verzija stigla do korisnika testing distribucije, potrebno je minimalno 10 dana "života" u unstable-u i da se u to vrijeme nije pronašao niti jedan release critical bug. A da bi pak stiglo do korisnika stable-a potrebno je puno više, često kao što nam je i poznato i preko 2 godine. Jedino ako ta nova verzija sadrži neki važan security bugfix, tada će puno brže završiti u stable-u ali to ne znači da će brzo proći cijeli ovaj put od unstable-a preko testing-a pa do stable-a nego će se samo dio koji rješava sigurnosni propust "pustiti" direktno u stable-a a testing bi mogao ostati bez toga malo duže vrijeme (upravo zbog gore opisanog puta koji softver prolazi). Eto još jednog razloga zašto testing nije za prosječnog korisnika.

A što se tiče Firefox-a, makar neki desktop korisnici mislili kako između 3.0 i 3.5. nema razloga za update, razlog itekako postoji ako se ostane na starom i nepodržanom softveru koji nema više niti sigurnosnih zakrpa.
Dakle, na primjeru Firefox-a, koji je sigurno nekima jedan od najčešće korištenih alata, možeš vidjeti kako je lenny u veljači 2009. izašao sa verzijom 3.0.6, četiri mjeseca kasnije je Mozilla izbacila verziju 3.5 (koja je u developmentu bila od srpnja 2008. - tamo negdje čim je bila izašla finalna verzija 3.0). Danas (iako točno ne znam otkada već) Firefox više ne podržava verzije prije 3.5 a stable još uvijek drži verziju 3.0 (točnije, verziju 3.0.6) tek uz backport verzije 3.5 i to 3.5.12 makar je u testing i unstable već 3.5.13. Naravno, backports je namijenjen samo za određene programe a ne cijeli sistem, dakle korisnici kojima su važniji neki drugi programi koji nisu podržani u backports-u nemaju sreće.
A da ne govorimo da je trenutna verzija Firefox-a 3.6 a 3.5 je ona stara (koju će još uvijek neko vrijeme podržavati).

I na kraju Debian stable definitivno nije zaostao, ali to ovisi kako na to gledaš. Ako ga koristiš na serverima itekako ćeš cijeniti svo to vrijeme testiranja kroz koje je prošao a vjerojatno ćeš tada biti sposoban napraviti si neki sebi važan izolirani update nekog programa pa makar i kompajlirajući ga osobno i tako ti neće biti problem što je "zastario". Prosječnom destkop korisniku neće smetati jer u pravilu neće niti biti svjestan novih verzija. S druge strane ima desktop korisnika poput mene koji ne mogu dočekati Firefox 4 sa svime što donosi i to već barem mjesec dana tako ako ne i više pa bi mi korištenje stable distribucije bilo vrlo bolno. ;)
domicius
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la domicius »

glaskoncILLa je napisao/la:no dobro, debian kao takav nikad nece biti simpatican vecini desktop usera vec zbog non-free politike i nezainteresiranosti developera za lijepe slicice sto sve zajedno cini zivot nesto tezim i ruznijim. :)
iako to nije nista nesavladivo jer su sve moguce instalacije izvedive i opisane.
Moram priznati kako sam zadnji put instalirao Debian prije skoro 3 godine, da se baš i ne sjećam tih boljki vezanih za Debian politiku 100% slobodnog softvera (jer to se obično na početku nešto posebno podesi/instalira i zaboravi, ispravite me ako griješim), ali evo baš sam sada prije par dana napokon propustio KDE4 update i moram reći da se još privikavam na sav ovaj bling. :)
Ne znam, ne bih možda rekao da su developeri nezainteresirani za ispolirani softver (ne bih opet koristio pojam lijepe sličice jer čini mi se da je Ubuntu ipak malo više od Debian testing-a sa lijepim sličicama ;)) već da su više zainteresirani za neke druge stvari, poput stabilnosti i DFSG-a, što pak slažemo se, kranjim korisnicima čini život nešto težim.
glaskoncILLa je napisao/la:sto se tice imena testing, da, lose zvuci, ali taj testing je i vise od 9 od 10 dana i vise nego dovoljno stabilan i siguran za potrebe barem 80% desktop korisnika i sve desktop oriented distre koriste iste verzije paketa koje su u testingu.
radi se vise o terminologiji, netko to zove stabilno izdanje, netko testno.
U potpunosti se slažem. Kao što sam rekao već nekoliko godina sam isključivo na sid-u i ja bih rekao da uz malo pažnje (koju OK, ipak ne mogu očekivati od prosječnog desktop korisnika) i sid je stabilan skoro punih 10 od 10 dana. Zapravo, nedavno sam saznao kako neki developeri iza aptosid-a (bivšeg sidux-a) upravo aptosid (što je sid uz par sitnih promjena, najveća od kojih je drugačije podešeni kernel) "serviraju" (i servisiraju naravno) svojim klijentima bilo da su im klijenti biznisi, neke institucije ili kućni korisnici - i to bez ikakvih problema.
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

domicius je napisao/la: Moram priznati kako sam zadnji put instalirao Debian prije skoro 3 godine, da se baš i ne sjećam tih boljki vezanih za Debian politiku 100% slobodnog softvera (jer to se obično na početku nešto posebno podesi/instalira i zaboravi, ispravite me ako griješim), ali evo baš sam sada prije par dana napokon propustio KDE4 update i moram reći da se još privikavam na sav ovaj bling. :)
Ne znam, ne bih možda rekao da su developeri nezainteresirani za ispolirani softver (ne bih opet koristio pojam lijepe sličice jer čini mi se da je Ubuntu ipak malo više od Debian testing-a sa lijepim sličicama ;)) već da su više zainteresirani za neke druge stvari, poput stabilnosti i DFSG-a, što pak slažemo se, kranjim korisnicima čini život nešto težim.
to prvenstveno ovisi o hardwareu koji posjedujes. u svakom slucaju novom useru, a pogotovo novom opcenitno linux useru nije neko veselje ako nakon instalacije ne moze na net, a da bi mogao na net trebao bi znati kako detektrirati problem, sto opet pise na netu i trebao bi skinuti neke pakete koji su takodjer na netu.
ne da se to ne moze rijesiti i tijekom instalacije, ali zahtijeva i ponesto znanja i ponesto pripreme.

sto se tice kde-a, to je novi kde, nema previse veze sa debianom, ako instaliras open suse biti ce jos vise blingi. :)

ispolirani software, prvo bi trebali definirati sto je ispolirani software.
sto se tice ulaska softwarea u distribuciju i same konstrukcije deb paketa, debian vjerovatno ima daleko najstrozu politiku oko tih stvari i to pocevsi od najmanjih sitnica.
nakon sto neki software i udje u distru, jos mu ostaje prilicno dugo vremena da mu neki od timova ili usera zalijepe RC bug.
krajnji rezultat nije 100% savrsen, ali se kroz vrijeme isfiltriralo puno smeca i moze se reci da je prilicno ispoliran, uz red hat/centos vjerovatno ne postoji distra koja je vise ( tehnicki ) ispolirana.

s druge strane, uzmi recimo ubuntu software center, to nije nista novo u smislu da se ne moze dobiti te iste informacije kroz add/remove applications, synaptic ili koju liniju u terminalu, odnosno koristi informacije koje su vec dostupne, ali ih prezentira na citljiviji i prosjecnom useru razumljiviji nacin.
dakle novi je nacin prezentacije a ne tehnologija, a prezentacija su lijepe slicice. :)
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Odgovori