Da li je Linux za sve?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

simke
Kontakt:

Re: Android ima 500 000 novih korisnika dnevno!

Post Postao/la simke »

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, sad sam shvatio zašto je android dark side.... kul! samo naprjed!
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
jjj

Post Postao/la jjj »

cinober je napisao/la:aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, sad sam shvatio zašto je android dark side.... kul! samo naprjed!
Da, napokon, Return of the Jedi dolazi nakon The Empire Strikes Back (računam da smo prošli A New Hope).
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

BTW nedavno je i Red Hat pokazao svoju "tamnu stranu": novi RHEL6 dolazi s njihovim patchanim kernelom s kojim daju izvorni kod (poštuju GPL), ali su sve patcheve integrirali u kernel tako da bilo tko tko želi vidjeti koje su promjene napravljene, mora napraviti diff cijelog izvornog koda kernela čime se dobiva nepregledni kaos za koji treba puno ljudi*sati da se sredi i da se iskoristi.

To je jedan od glavnih razloga zašto još nema CentOS-a 6. :(

Zašto to rade? Kako se priča, prvenstveno zbog Oracleovog Unbreakable Linuxa. Da Oracleu onemoguće u što bržem izdavanju nove inačice UL-a jer Oracle pak nasilno izbacuje RH sa svoje platforme. Zajednica i distribucije bazirane na RHEL-u, kolateralane su žrtve.

Bune se i negoduju sami RH developeri, ali to je konačna odluka vodstva firme... :?

Mogu ponoviti: nemoguće je tražiti neki moral i dobrobit zajednice u sustavu gdje su te vrijednosti potisnute logikom profita koji danas znači egzistenciju sbatine
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

glaskoncILLa je napisao/la: ok, desktop dominacija se nece dogoditi, google i canononical promicu neku sasvim iskrivljenu sliku cijele ideje, ali sto tebi brani ili sto te razocaralo da sam promices neku drugu sliku.
naime, to je ako zapravo zelis promicati foss ideju, sve ideje koje streme prema dominaciji su ekstremisticki nerealne ili ukljucuju caconical/google kompromise koji po meni nisu bas previse foss..
I tu je moje veliko (i jedino bitno) razočarenje. Vjerojatno zato jer na Linux gledam iz praktičnog, a ne idealističkog kuta. Zapravo, FOSS idealizam me ne interesira, smatram ga čak i ekstremnim. Da, vrlo je pozitivan, promiče ljudske vrline međusobnog rada bez direktnog financijskog očekivanja i bla bla... no meni potpuno nebitno za moju priču o Linuxu.

Linux sam doživio i živim ga kao izvrstan PRAKTIČNI nadomjestak Windowsa. Većina ekipe ovdje su studenti puni idealizma. Tu fazu života odavno sam prošao i na svijet gledam kao hibrid materijalno-duhovnog koncepta (za zdrav život na planeti Zemlji treba i jednog i drugog, ma što vi mislili o tome ;) no ne želim o tome filozofirati jer to na kraju završi u nekakvom bezveznom off-topicu).

Kada se otvaralo mjesto LinuxZAsve upravo sam i mislio i promicao ideju Linuxa ZA SVE. Na kraju se ispostavilo da to uopće nije tako. Sam FOSS ne želi ništa raditi na promicanju Linuxa ZA SVE. Ne reklamira se, ne upotrebljava standardne kanale da dospije do običnog korisnika. Onog trenutka kada sam shvatio koliko je nekakav moj idealizam Linuxa za SVE PRAKTIČNE korisnike nerealan i koliko energije i volje trošim kako bih Linux zaista približio običnome puku, a FOSS se u tom okviru uopće ne trudi (ali svi po svjetskim blogovima seru kako je Linux promašio sve prilike da zadominira desktopom, u koje sam i osobno vjerovao) niti se želi truditi, moje razočarenje je postalo golemo. Zapravo, pričati o tome kako je Linux propustio svoje šanse je licemjerno, jer me navelo da mislim kako Linux jest ZA SVE. On to nije niti to želi biti, no sliku koju o sebi stvara i koja mu licemjerno paše jest sasvim suprotna i mene je zasljepila.

Svi mi ovdje na forumu zapravo jesmo Geekovi priznali mi to ili ne. Da, ja sam na žalost - Geek. A ne želim to biti. :(
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

:nothing

&

slika
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

Grof je napisao/la:...
Kada se otvaralo mjesto LinuxZAsve upravo sam i mislio i promicao ideju Linuxa ZA SVE. Na kraju se ispostavilo da to uopće nije tako. Sam FOSS ne želi ništa raditi na promicanju Linuxa ZA SVE. Ne reklamira se, ne upotrebljava standardne kanale da dospije do običnog korisnika. Onog trenutka kada sam shvatio koliko je nekakav moj idealizam Linuxa za SVE PRAKTIČNE korisnike nerealan i koliko energije i volje trošim kako bih Linux zaista približio običnome puku, a FOSS se u tom okviru uopće ne trudi (ali svi po svjetskim blogovima seru kako je Linux promašio sve prilike da zadominira desktopom, u koje sam i osobno vjerovao) niti se želi truditi, moje razočarenje je postalo golemo. Zapravo, pričati o tome kako je Linux propustio svoje šanse je licemjerno, jer me navelo da mislim kako Linux jest ZA SVE. On to nije niti to želi biti, no sliku koju o sebi stvara i koja mu licemjerno paše jest sasvim suprotna i mene je zasljepila.
...
+1, u potpunosti se slažem.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

nicky je napisao/la: +1, u potpunosti se slažem.
Hvala ti. Već i jedan istomišljenik mi puno znači, jer bar dokazuje da nisam baš totalno prolupao :)
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

joj, sad vi otkrivate toplu vodu, kad je to linux bio dobar za desktop.

i ja sam jednom napisao da je imao šansu, ali kad bolje razmislim, nikad je nije imao. a ovu filozofiju koju prodaje grof, e to sam prodavao prije, slično ne tako konkretno ali slično.

topla voda, otkrili ste toplu vodu.

edit

mislim moram vam čestitati!

bravo, svka čast! nije to lako, prihvatiti takve činjenice o voljenom stvorenju.
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
Abnormal
Spol: M

Post Postao/la Abnormal »

Grof je napisao/la:FOSS se u tom okviru uopće ne trudi (ali svi po svjetskim blogovima seru kako je Linux promašio sve prilike da zadominira desktopom, u koje sam i osobno vjerovao)
Da bi neki operativni sustav ozbiljno ušao na desktop tržište mora biti ispunjen jedan glavni uvjet - a to je da iza sebe ima ozbiljnu kompaniju koja je našla za sebe neki model ulaganja i proizvodnje koji im je financijski isplativ. Canonical je prvi i za sada jedini koji se razvija u tom smjeru, oni se u ovom trenutku nalaze u fazi razvijanja vlastitog brenda i izdvajanja od ostalih sličnih distribucija, a to su pripreme za izlazak na mainsteam desktop tržište. Znam da se mnogima ne dopada to što se ubuntu izdvaja od ostalih distri, ali to je čini se potrebno za uspjeh na širem tržištu.
Ove priče da je Linux promašio sve prilike za ulaz na desktop tržište su gluposti, te prilike za sada još nije ni bilo, a Canonical prvi otvara frontu. Ozbiljan razvoj Linuxa prema desktop tržištu je počeo tek u zadnjih par godina.
Zašto je Linux tako uspješan na server tržištu? Zato jer iza njega stoji konkretna kompanija koja ga gura naprijed, a kad taj uvjet bude ispunjen i na desktop tržištu onda će i tu biti uspjeha, isto kao i na tržištu servera.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

cinober je napisao/la: bravo, svka čast! nije to lako, prihvatiti takve činjenice o voljenom stvorenju.
Nije, pogotovo kada u to uložiš dobar dio svojeg vremena. :(

No, život ide dalje... ;)
Odgovori