Kako iskompajlirati svoj kernel (Ubuntu)

Razmjena savjeta i trikova o podešavanju sustava i programa.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

Re: Kako iskompajlirati svoj kernel (Ubuntu)

Post Postao/la Grof »

kaiwan je napisao/la:Ovako, recimo da mi vrag ne da mira i da mi svjetlosna brzina kojom mi radi 64bit ubuntu nije dosta i pozelim iskompilirati novi kernel.
1. Dal mogu ostaviti stari kernel (i birati koji bootam?) za svaki slucaj da nesto zeznem i da li ce sa starim kernelom sve uredno raditi kao prije ?
2. Ako uspijem novi kernel kompilirat sto sve moram osim drivera za nvidiu stavit ? Znaci programe koje imam sada (one koje sam sam kompilirao i one preko apt-get) dal cu morati opet instalirat? Sto gubim tim postupkom?
3. I dal drivere za nvidiu preko restricted device managera mogu ponovo stavit ili samo rucno ?
4. Dal ima jos nesto cega moram biti svjestan ? :)

1. Da, ako koristiš onu metodu iz prvog posta u ovoj temi, onda ti on složi .deb pakete, koje instaliraš kao svaki drugi .deb paket. Prilikom instalacije napravi ti u GRUB meniju nove stavke za novi kernel, a stare stavke sa starim kernelom ostavi na mjestu, tako da pri svakom bootu možeš birati hoćeš li stari origigi kernel ili ovaj svoj novo iskompajlirani. Prilikom deinstalacije svojeg novog kernela (ako bi ipak htio koristiti samo onaj stari origigi, pa da ti ovaj ne zauzima mjesto bez veze) deinstalacija, također izbaci iz GRUB-a ovaj novi kernel.

2. Ne, programe ne, ali ako si dodatno kompajlirao neke module (tipa ALSA, Webcamera, grafa, wifi ili nešto peto), to češ morati iznova iskompajlirati. Mada mi se čini da ,ako imaš sourceove od tih modulima u direktorijima gdje trebaju biti (/usr/src ako se ne varam) onda će ti make-kpgk iskompajlirati i te module, no ne uzimaj ovo za sigurno!

3. Mislim da ćeš ih morati staviti ručno, jer je Restricted driver manager vezan uz kernel koji se nalazi u repozitoriju distribucije.

4. Pa, dobro je biti svjestan sebe, svog PC-a, okoline u kojoj se nalaziš.. :) Ne, zapravo nema nekog straha, jer ti stari kernel stalno ostaje u GRUB-u i lako mu se vratiš. Bitno je da na početku instaliraš sve potrebne alate za kompajliranje kernela, a sve to piše na linku od Master Kernel Thread-a koji sam napisao u prvom postu idajem ga ponovo...ako budeš sve radio kao na tom linku, sve će biti u redu (one stavke za patchiranje kernela preskoči, osim ako misliš patchirati kernel iz razloga, recimo da sudjeluješ u debugiranju istog). Eto... pripremi se da sam proces kompajliranja traje cca 1 sat na dobrom stroju.

Savjet: Prije sve dobro prouči tekst u linku koji sam ti dao, pa tek onda idi kompajlirat.
kaiwan
Spol: M

Post Postao/la kaiwan »

thanks na iscrpnom odgovoru, malo cu jos procitiati o toj temi pa valjda i probat ... pozdrav
Be the change you want to see in the world! Dalai Lama.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Samo daj, makar ako očekuješ neki ludi dobitak na brzini sa novim kernelom razočarat češ se....
kaiwan

Post Postao/la kaiwan »

ne zato, to sam tako iz sale napisao, cisto iz znatizelje ... :)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Onda - samo naprijed i prolaskom kroz kernel opcije naučit ćeš što sve kenel podržava i što se u njemu sve podešava. U svakom slučaju dobar edukativni rad.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Ima jedan trik. Ako kompajliraš kerenl iste verzije koju trenutno kristiš, recimo 2.6.24, onda priej instalacije moraš obrisati /lib/modules/2.6.24 fodler ili ga prebaciti negdej drugdje, tipa /lib/modules/2.6.24.old također, napravi kopije u /boot od initrd.img i vmlinuz iste verzije. Ako ovo ne napraviš, postupak će se raspast i linux će ti biti beskorisan. Zato preporučam igranje sa verzijom kernela koja nije ista onoj koju koristiš aktivno.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
kaiwan

Post Postao/la kaiwan »

shrike je napisao/la:Ima jedan trik. Ako kompajliraš kerenl iste verzije koju trenutno kristiš, recimo 2.6.24, onda priej instalacije moraš obrisati /lib/modules/2.6.24 fodler ili ga prebaciti negdej drugdje, tipa /lib/modules/2.6.24.old također, napravi kopije u /boot od initrd.img i vmlinuz iste verzije. Ako ovo ne napraviš, postupak će se raspast i linux će ti biti beskorisan. Zato preporučam igranje sa verzijom kernela koja nije ista onoj koju koristiš aktivno.
pa sada koristim 2.6.22 a zadnja stabilna koliko vidim je 2.6.24 ... znaci da ne trebam radit ovo si preporucio ?
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Ne. Zapravo, nemožeš fualti to, da si probao instlirati 2.6.22 prko tog svog, dpkg bi te upozorio i dao ti istu preprouku kao i ja. No, budući da kaniš 2.6.24 stavit, neamš frke. Imat češ je ako pokušaš iti kernel još jednom stavit, onda češ morati izbrisati ili premjestiti /lib/modules/što-već
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Ma da, ali gle ako prilikom startanja ove linije:

Kod: Označi sve

make-kpkg --initrd --revision=386 kernel_image kernel_headers modules_image
u opciji --revision=386 parametar "386" zamjeniš sa nečime drugim, npr (386-ver1) onda će ti cijeli kernel nositi tu novu oznaku. Ja sam tako iskompajlirao i instalirao hrpu jednih te istih kernela sa različitim patchevima pri debugiranju suspenda, gdje sam sam mijenjao taj parametar, te tako dobijao podverzije istog kernela.
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Pitanje ti je što se nalazi u /lib/modules, tj da li su i tamo folderi drugačije nazvani, a to nisu (bar meni nikada nisu bili). To se isto može srediti, ima neka opcija u kompajliranju kernela (ono sa make xconfig), al ise sad nemogu sjetiti pa da me ubiješ.
Odgovori