kaiwan je napisao/la:Ovako, recimo da mi vrag ne da mira i da mi svjetlosna brzina kojom mi radi 64bit ubuntu nije dosta i pozelim iskompilirati novi kernel.
1. Dal mogu ostaviti stari kernel (i birati koji bootam?) za svaki slucaj da nesto zeznem i da li ce sa starim kernelom sve uredno raditi kao prije ?
2. Ako uspijem novi kernel kompilirat sto sve moram osim drivera za nvidiu stavit ? Znaci programe koje imam sada (one koje sam sam kompilirao i one preko apt-get) dal cu morati opet instalirat? Sto gubim tim postupkom?
3. I dal drivere za nvidiu preko restricted device managera mogu ponovo stavit ili samo rucno ?
4. Dal ima jos nesto cega moram biti svjestan ?
1. Da, ako koristiš onu metodu iz prvog posta u ovoj temi, onda ti on složi .deb pakete, koje instaliraš kao svaki drugi .deb paket. Prilikom instalacije napravi ti u GRUB meniju nove stavke za novi kernel, a stare stavke sa starim kernelom ostavi na mjestu, tako da pri svakom bootu možeš birati hoćeš li stari origigi kernel ili ovaj svoj novo iskompajlirani. Prilikom deinstalacije svojeg novog kernela (ako bi ipak htio koristiti samo onaj stari origigi, pa da ti ovaj ne zauzima mjesto bez veze) deinstalacija, također izbaci iz GRUB-a ovaj novi kernel.
2. Ne, programe ne, ali ako si dodatno kompajlirao neke module (tipa ALSA, Webcamera, grafa, wifi ili nešto peto), to češ morati iznova iskompajlirati. Mada mi se čini da ,ako imaš sourceove od tih modulima u direktorijima gdje trebaju biti (/usr/src ako se ne varam) onda će ti make-kpgk iskompajlirati i te module, no ne uzimaj ovo za sigurno!
3. Mislim da ćeš ih morati staviti ručno, jer je Restricted driver manager vezan uz kernel koji se nalazi u repozitoriju distribucije.
4. Pa, dobro je biti svjestan sebe, svog PC-a, okoline u kojoj se nalaziš..
Savjet: Prije sve dobro prouči tekst u linku koji sam ti dao, pa tek onda idi kompajlirat.