Mint download

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
tonko
Spol: M

Re: Mint download

Post Postao/la tonko »

Ne, disk nisam formatirao, nisam selektirao zadnju opciju kod instaliranja gdje ustvari formatira. Mislim da je napravio spajanje dvije particije ''merge'' kod Acronisa, što znači da nije trebao izgubit filove već samo istalirati Mint na stvarnu veličinu diska.

Upoređujući oba Minta i na stolnom i na laptopu dolazim do zaključka da ima različitosti.
Na ikonu diska na stolnom klikom bez problema otvara i pokazuje sadržaj, dok na prijenosniku kaže da nemam dozvolu za ulaz ili nešto slično tome, čak ne mogu otvoriti ''svojstva''.

Drugo, sa laptopom sam se bez problema povezao bežično s ruterom i na net izašao bez problema i downlodao bez problema ''boot-repair--disk.iso.
Trebao je sam nastaviti Braserom ''pržiti'' jer je i downlodano za braserao, međutim tražio je selektiranje DVD.iso za što je meni pisalo da nemam dozvolu ili nešto slično.
Sad ne mogu nikako ispržiti boot DVD. :facepalm

Nadam se da ću moči bootati oba OS-a dok se ne naučim na Mint :oops
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Čekaj, kako si instalirao?
Nisi waljda koristio Wubi pa instalirao iz Windowsa!? (Nadam se da nisi i da Mint nema tu opciju.)
Ako si na tom kompu imao Windowse a nisi napravio zasebnu particiju u kojoj su ti bili ti podatci, pa još kod instalacije nisi kako treba odabrao da se Mint instalira uz Windowse onda ti je formatirao cijeli disk u ext4 format.
Sad, ne znam kako se spašavaju podatci s takvog diska i jel se to može. Navodno Hiren's boot CD to može.
Ako uspiješ spasiti podatke drugi puta prije instalacije napravi potrebne particije i instaliraj kako treba. Ovo su ti općenite upute:http://wiki.open.hr/wiki/Op%C4%87enito_ ... stribucija
tonko

Post Postao/la tonko »

Iz kojih razloga se Mint ponašao različito na dva računala. I stolno i laptop imali su particije na stolnom je sve odrađeno kako triba na laptopu ne, ipak mislim da su podatci tu ali ih ne mogu čitat.
Da li bi deinstalacija Minta pomogla?

Iz kojih razloga nemam pristup programu ''prženje''?
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Mint ne radi automatski merge particija. Ako si izabrao "instaliraj uz postojeći OS" mint će napraviti posebnu particiju uz windowse tako da bi onda imao 2 particije. De otvori terminal i upiši "sudo fdisk -l" i "df -h" pa prekopiraj ono što ti izbace ovamo u forum.
Trebalo bi napravit neki sticky s uputama koje osnovne informacije o sistemu treba priložiti kad se traži pomoć jer koliko vidim, 80% prostor-vremena se gubi na pogađanje i nagađanje.
"Hodor bre foobar"
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

jurastublic je napisao/la:Trebalo bi napravit neki sticky s uputama koje osnovne informacije o sistemu treba priložiti kad se traži pomoć jer koliko vidim, 80% prostor-vremena se gubi na pogađanje i nagađanje.
U pravu si. Jako dobra ideja. :thumbs

Ako ti se da, otvori temu i započni pisati upute, kasnije će te već netko nadopuniti ako bude potrebno, pa ćemo na kraju to sve urediti i staviti kao sticky.

Ja ću u međuvremenu pretražiti forum, možda ima već nekih sličnih tema pa ih možemo spojiti s tom novom.
tonko

Post Postao/la tonko »

jurastublic je napisao/la:Mint ne radi automatski merge particija. Ako si izabrao "instaliraj uz postojeći OS" mint će napraviti posebnu particiju uz windowse tako da bi onda imao 2 particije. De otvori terminal i upiši "sudo fdisk -l" i "df -h" pa prekopiraj ono što ti izbace ovamo u forum.
Trebalo bi napravit neki sticky s uputama koje osnovne informacije o sistemu treba priložiti kad se traži pomoć jer koliko vidim, 80% prostor-vremena se gubi na pogađanje i nagađanje.
"sudo fdisk -l" kaže sudo password for .....
fdisk -l invalid option

"df -h" command not faund

jedino otvara df i piše File system 1K-block Used Available Use% Mounted on
/dev/sda1 305671408 4265644 285878496 2% /
udev 988712 4 988708 1% 1% /dev
tmpfs 398584 1000 397584 1% 1% /run
none

ne mogu dalje ispisivat u poruci, š
tonko

Post Postao/la tonko »

Evo sad sam na netu sa laptopom
evo copy paste terminal

Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on
/dev/sda1 305671408 4273636 285870504 2% /
udev 988712 4 988708 1% /dev
tmpfs 398584 1000 397584 1% /run
none 5120 0 5120 0% /run/lock
none 996452 432 996020 1% /run/shm
none 102400 12 102388 1% /run/user
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Upisuje se bez navodnika - moja greška. Svejedno, po df se vidi da si obrisao sve i instalirao samo linux koji zauzima oko 4 gigabajta. Ali to su samo mountani file sustavi moraš pokazati i sudo fdisk -l password upiši svoj, koji si odabrao pri instalaciji.
"Hodor bre foobar"
tonko

Post Postao/la tonko »

ne ide
shicy

Post Postao/la shicy »

tipkaj:

Kod: Označi sve

sudo fdisk -l
pitat će te password. upisat ćeš svoj password (nećeš ga vidit dok ga upisuješ)
nakon toga, kopipejstaj taj output ovde
Odgovori