Što je novo u Windowsima 10 i što to znači za Linux?
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Što je novo u Windowsima 10 i što to znači za Linux?
Zeno daj kokice, pocelo je 
Što uopće ja radim u ovoj temi 
-
Max Bunker
@gagiD
E majstore, svaka čast na humoru... Do suza sam se nasmijao tvojoj dosjetki. Moram si to zapamtiti jer je odlična fora....

E majstore, svaka čast na humoru... Do suza sam se nasmijao tvojoj dosjetki. Moram si to zapamtiti jer je odlična fora....
A tek jabertone je napisao/la:Što uopće ja radim u ovoj temi
@Obrazlozenje:
Cemu ozbiljnost u ovakvo neozbiljnoj temi.
Vidim pojavila se ideja neke "politicke korektnosti" i sad je ne mogu da serem po svevisnjem wintenu cak ni u GNU/Linux zajednicama
btw. zbog iste te se kreacionizam izucava u skolama.
Drugo, demokratija prsti na sve strane(mislim da pravilo vecine):
"Vecina korisnika wintenda ne mari za privatnost, pa to mora da je neka glupost pa eto ni mene ne zanima"
To direktno implicira:
"Vecina ljudi na planeti su glupani pa sto i ja ne bih bio glupan"
P.S. nemojte pogresno svatit zadnju izjavu, nisam nikome rekao da je glupan.
Ovo je moj predzadnji zadnji post u ovoj temi (zadnji će biti onaj da sam je zaključao).
Uglavnom što sam htio reći. Na Win10 (iako sam 95% vremena proveo kopajući po postavkama) jedna reklama mi je zapela za oko kad god bih došao na internet svako malo je iskakala i sad ne znam da li je ona trenutno popularna i učestala među Windows korisnicima ili je netko bez informacija o meni zaključio da mi tako nešto treba.. na Linuxu je nisam nikad do sad vidio, a radi se o ovom:

.. i sad si razmišljam da nikad ne želim završiti u bolnici jer kako M$ prikuplja i dijeli sve osobne podatke, recimo završim u bolnici radi slomljene ruke, a oni usput operiraju i palčeve na nogama jer je M$ šapnuo da mi i to treba
Uglavnom što sam htio reći. Na Win10 (iako sam 95% vremena proveo kopajući po postavkama) jedna reklama mi je zapela za oko kad god bih došao na internet svako malo je iskakala i sad ne znam da li je ona trenutno popularna i učestala među Windows korisnicima ili je netko bez informacija o meni zaključio da mi tako nešto treba.. na Linuxu je nisam nikad do sad vidio, a radi se o ovom:
.. i sad si razmišljam da nikad ne želim završiti u bolnici jer kako M$ prikuplja i dijeli sve osobne podatke, recimo završim u bolnici radi slomljene ruke, a oni usput operiraju i palčeve na nogama jer je M$ šapnuo da mi i to treba
-
Max Bunker
Nikad vidio tu reklamu , što znači da to nije nešto kaj se gura svim windows korisnicima. Uglavnom , reklame se serviraju prema pojmovima koje si upisivao u trazilicu i prema web stranicama koje si posjecivao. I to rade sve platforme i net aplikacije a pogotovo browseri. No algoritmi koji to obrađuju nisu svemocni pa znaju biti površni na način da si možda u trazilicama tražio nekog svog kolegu Drinkovića a posle bu ti algoritam reklamirao Polikliniku Drinkovic... A pogotovo algoritmi griješe za ne-englesko govorno podrucje.
- DoDo
- Spol: M
Vidio sam tu reklamu. Par puta iskočila na androidu i firefoxu s isključenim adblockerom.
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Dobro, i što sada? Što bi ti volio vidjeti u linuxu a da je iz win10?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Max, sad bi trebao poslušati vlastiti savjet: relax, ohladi malo, ali očito ti je savjete lakše dijeliti, nego slijediti. Osobito kad ostaneš bez valjanih argumenata. Vidi se po tome kako si besprizorno izgrdio Fugua zbog njegove duhovitosti. Gdje je onda nestalo tvoje poslovično 'relax'?Max Bunker je napisao/la:
Soliter ima reklama kao i mnoštvo drugih aplikacijama i to na raznim platformama , no cinjenica je da je soliter i dalje besplatan iako je nepuceni ovdašnji kolega se zgražao da kako sad odjednom se soliter naplacuje.. Puno ovi tvoji bubaju netočnosti i to samo zato da bi ocrnilo nešto što niti poznaju niti svakodnevno koriste..
Više puta sam isticao da je pristojno kad citiraš nečije mišljenje, da navedeš tko ga je iznio. Kad sam ja u pitanju, to u pravilu izbjegavaš. Pritom, kako kažeš, bubam netočnosti i još sam 'bertoneov'. Mi smo svi ovdje Linuxovi, i ničiji drugo.
Dakle, što se Solitairea tiče, ništa nisam pisao napamet. Proguglaj malo i vidjet ćeš da se Solitaire uredno naplaćuje s MS Win 10. Mogao bih navesti ovdje desetak poveznica kojima potrepljujem svoje mišljenje. Istina jest da korisnik osobno bira na koji će način platiti: neposredno novcem iz svoga džepa, ili pak potrošenim vremenom dok gleda neželjene reklame. Vrijeme je novac. Osobno smatram, kao i mnogi korisnici MS Win, da je plaćanje i u jednom i u drugom obliku. Ako si i sam poslovan čovjek, znaš da je vrijeme novac. Čemu ga bacati na neželjene reklame?
Nadalje, kad tvrdiš na drugom mjestu da će za deset godina biti ionako svejedno dolazi li nešto iz svijeta MS Win ili iz svijeta GNU/Linuxa, jer će sve ionako biti na cloudu, to također nije prihvatljivo. Možda za deset godina neće biti ni interneta, pa što s tim? Mene zanima što se zbiva ovdje i sad s Linuxom. Što ga bolje upoznam, što se više osamostalim u radu, bit ću spremniji na sve nevolje koje se mogu dogoditi u budućnosti.
Ja sam jako skeptičan, zato i biram GNU/Linux za svoj OS. Mogu kopati, i nitko mi neće uskratiti to zadovoljstvo, ali zašto ga ti svojim napisima uskraćuješ drugima? Početnicima koji prvi put isprobavaju GNU/Linux? Ako će ispasti da će MS Win, GNU/Linux, sutra možda i OS X, završiti u istome, zašto im ovako poručuješ da ne mogu ništa promijeniti? Nemoj tako, Max, zbilja nije lijepo. Sjeti se da je i tebi samome u počecima druženja na ovom portalu ponešto zapinjalo, pa smo JuraStublic, ja i drugi korisnici zajedno s tobom mozgali kako ćemo riješiti problem. Onda smo uspjeli, zašto ne bismo i sad?
-
Max Bunker
@rudar
Gledaj : često pita pišem sa loseg samsung jeftinjak androida , i nikako tada nemogu kvalitetno posložiti post i ubaciti citate na koje se osvrcem. I u tim trenucima kada pisem post , sjetim se da je netko rekao to za soliter , no ako tada idem gledati ko je to napisao , izbriše mi se sve kaj sam dotad napisao ako se maknem sa tog ekrana. Upalim li jos jedan tab android browser mi se skrši pa opet sve ispočetka.
Zapinjao sam nekad, zapinjem i danas a sigurno cu i u buducnosti zapinjati i nailaziti na linux probleme koje neznam sam riješiti. I mnogo puta sam ovdje spomenuo kako ste mi pomogli. A pomognu mi i na opensuse i ubuntu forumima. A pomognem i ja mnogima , ovdje manje a daleko više na bug forumu.
Nemam načina da ti to dokazem , ali ja sam u zadnjih desetak godina na toliko strojeva instalirao i pomogao ljudima da savladaju osnove i počnu koristiti linux , i nebi me začudilo da ta moja brojka instaliranih linuxa premasuje sve vaše cak i da ih zbrojite. Pa ja imam 48 godina i troje djece , i nemislis valjda da mi je u zivotu dosadno pa ovdje kratim vrijeme .... I često sam naveo da o dubinama linuxa nemam pojma i protivnik sam konzole , ali ono sšto znam pokriva 99% potreba mene i kruga privatnog i poslovnog unutar kojih operiram. Idem linijom manjeg otpora jer si nemogu dozvoliti da provedem dan kod nekoga tražeći rješenje egzoticnog problema nego radje opalim u deset minuta novu instalaciju i idemo dalje , jer podatke bitne svima odvojim od os-a u nezavisni dupli backup , ext hdd i dropbox...
I jel me sve to čini manjim linuxasem od tebe ?
Razlika je najveca kaj je meni linux samo alat kojeg koristim i preporucam tamo gdje ce dobro obavljati funkcije koje se tu ocekuju. Odlično sam ga progurao u odvjetnicke urede , jer su tamo ozbiljni ljudi kojima je bitna sigurnost a ne multimedija i igrice. I tu je kraj priče jer mi je linux alat i nikakvu ideologiju nevezem uz linux niti bilo koji drugi softver.
Akoo sutra todoric izda k+ os , i ako bude najadekvatniji za neke zadaće , onda bum ga i stavio di su te zadaće. .
S obzirom da su i windowsi unazad par verzija odlican os , naravno da i prema njemu imam isti stavkao prema alatu : tamo gdje ce wwindows bolje obavljati zadaće naravno da stavim windows.
A nezaboravi da je windows daleko rasprostranjeniji i često ja nemogu ništa mjenjati i ako gazda kaze da je vec dvadeset godina na windowsima i da nezeli promjene , ja moram postovati zelje klijenata , prijatelja , rodbine....
I sad pišem sa moba pa zato tolke greske i losa gramatika..
Uglavnom , uz sve ono kaj je herr dodo nabrojao , svakako bih volio vidjeti kao dio linux operativnog sustava opcije poput safe moda , izrade imagea sistemske particije i restore pointa . A igre, drajvere, hardverske akceleracije i slično , bih isto volio da linux dovede na onaj nivo na kojem su te stvari u winsima...
Često zapnete o pitanja privatnosti, al brate mili daj probaj o tome pospikati u bircu ili parku sa više osoba i vidjet ćete da to nikog nezanima. Da je obrnuto i da su zbog toga velike pobune , onda bi valjda proizvodaci softvera to promijenili
Na linux mintu mi je uvjek sumnjivo bila situacija sa integriranom kamerom i softverom za to koji je dolazio predinstaliran , no zasad sam digao ruke od minta jer strašno kasne pa nisam dublje zaorao u taj problem...
Evo herr rudar , potrudih se osobno i direktno ti odgovoriti... Pogresno me dozivljas da sam s druge strane barikade....

Gledaj : često pita pišem sa loseg samsung jeftinjak androida , i nikako tada nemogu kvalitetno posložiti post i ubaciti citate na koje se osvrcem. I u tim trenucima kada pisem post , sjetim se da je netko rekao to za soliter , no ako tada idem gledati ko je to napisao , izbriše mi se sve kaj sam dotad napisao ako se maknem sa tog ekrana. Upalim li jos jedan tab android browser mi se skrši pa opet sve ispočetka.
Zapinjao sam nekad, zapinjem i danas a sigurno cu i u buducnosti zapinjati i nailaziti na linux probleme koje neznam sam riješiti. I mnogo puta sam ovdje spomenuo kako ste mi pomogli. A pomognu mi i na opensuse i ubuntu forumima. A pomognem i ja mnogima , ovdje manje a daleko više na bug forumu.
Nemam načina da ti to dokazem , ali ja sam u zadnjih desetak godina na toliko strojeva instalirao i pomogao ljudima da savladaju osnove i počnu koristiti linux , i nebi me začudilo da ta moja brojka instaliranih linuxa premasuje sve vaše cak i da ih zbrojite. Pa ja imam 48 godina i troje djece , i nemislis valjda da mi je u zivotu dosadno pa ovdje kratim vrijeme .... I često sam naveo da o dubinama linuxa nemam pojma i protivnik sam konzole , ali ono sšto znam pokriva 99% potreba mene i kruga privatnog i poslovnog unutar kojih operiram. Idem linijom manjeg otpora jer si nemogu dozvoliti da provedem dan kod nekoga tražeći rješenje egzoticnog problema nego radje opalim u deset minuta novu instalaciju i idemo dalje , jer podatke bitne svima odvojim od os-a u nezavisni dupli backup , ext hdd i dropbox...
I jel me sve to čini manjim linuxasem od tebe ?
Razlika je najveca kaj je meni linux samo alat kojeg koristim i preporucam tamo gdje ce dobro obavljati funkcije koje se tu ocekuju. Odlično sam ga progurao u odvjetnicke urede , jer su tamo ozbiljni ljudi kojima je bitna sigurnost a ne multimedija i igrice. I tu je kraj priče jer mi je linux alat i nikakvu ideologiju nevezem uz linux niti bilo koji drugi softver.
Akoo sutra todoric izda k+ os , i ako bude najadekvatniji za neke zadaće , onda bum ga i stavio di su te zadaće. .
S obzirom da su i windowsi unazad par verzija odlican os , naravno da i prema njemu imam isti stavkao prema alatu : tamo gdje ce wwindows bolje obavljati zadaće naravno da stavim windows.
A nezaboravi da je windows daleko rasprostranjeniji i često ja nemogu ništa mjenjati i ako gazda kaze da je vec dvadeset godina na windowsima i da nezeli promjene , ja moram postovati zelje klijenata , prijatelja , rodbine....
I sad pišem sa moba pa zato tolke greske i losa gramatika..
Uglavnom , uz sve ono kaj je herr dodo nabrojao , svakako bih volio vidjeti kao dio linux operativnog sustava opcije poput safe moda , izrade imagea sistemske particije i restore pointa . A igre, drajvere, hardverske akceleracije i slično , bih isto volio da linux dovede na onaj nivo na kojem su te stvari u winsima...
Često zapnete o pitanja privatnosti, al brate mili daj probaj o tome pospikati u bircu ili parku sa više osoba i vidjet ćete da to nikog nezanima. Da je obrnuto i da su zbog toga velike pobune , onda bi valjda proizvodaci softvera to promijenili
Na linux mintu mi je uvjek sumnjivo bila situacija sa integriranom kamerom i softverom za to koji je dolazio predinstaliran , no zasad sam digao ruke od minta jer strašno kasne pa nisam dublje zaorao u taj problem...
Evo herr rudar , potrudih se osobno i direktno ti odgovoriti... Pogresno me dozivljas da sam s druge strane barikade....