TOP TEMA: Linux Mint vijesti

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

calisto053
Moderator
Spol: M

Re: TOP TEMA: Linux Mint vijesti

Post Postao/la calisto053 »

Prije koji dan objavljen Mint 17.2 "Rafaela" Cinnamon / Mate.
Upgrade se obavlja na isti način kao i kod prošle verzije, s tim da je moguća nadogradnja 17-17.2.
Najkulniji fićr je tzv. "Forein packages" koji omogućava dodavanje ali i pregledavanje sadržaja third-party repoa, za što je dosad bio potreban poseban program.
Foreign packages are a new APT concept in Linux Mint. A foreign package is a package which origin and/or version is unknown and which doesn't match what is available in repositories known by your operation system.

Downgrading foreign packages back to their official versions can be especially useful in the following cases:

If you want to purge packages from a 3rd party repository or from a PPA
If you temporarily enabled Romeo and you want to downgrade your packages back to stable versions
If you mistakenly used repositories which aren't compatible with your system (Debian repositories in Linux Mint for instance)
If you want to remove .deb packages installed manually

In all these cases, the procedure is simple:

Remove the repository/PPA you no longer want to use
Refresh your APT cache
Click on Maintenance -> "Downgrade foreign packages"

This, along with the new "apt recommends" command, makes it easier to solve APT-related issues and to clean your Linux Mint system.

Isto tako, uvedena je i nova naredba "apt recommends" koja izlistava popis preporučenih zavisnosti koje nisu instalirane. Npr.:

Kod: Označi sve

apt recommends wine
Navodno je i Cinnamon Screensaver potpuno proradio. baš me zanima jesu li sredili onaj "unholy mess" s upravljanjem temama iz spošle verzije. Sigurno nisu nego su i ponosni na to...
Zadana tema je i dalje gadno-siva. Cinnamon 2.8 i Mate 1.10 će se uskoro portati i na Mint 17.

Je li možda tko probao? Kakvi su dojmovi?

http://www.linuxmint.com/rel_rafaela_mate_whatsnew.php
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Ja sam nedavno instalirala 17.1, ali nisam još napravila upgrade (imam KDE verziju, valjda ću morati pričekati...?).
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Abzeenth je napisao/la:Ja sam nedavno instalirala 17.1, ali nisam još napravila upgrade (imam KDE verziju, valjda ću morati pričekati...?).
Draga Abzeenth,

Mi malo čekamo jer se LM KDE 17.2 još nije pojavio niti kao RC.
Za sada možeš samo uživati u špekulacijama na tamošnjem forumu o tome hoće li 17.2 donijeti Plasmu 5 (nadam se da neće) ili će ostati na KDE 4.
trzalica

Post Postao/la trzalica »

Abzeenth je napisao/la:Ja sam nedavno instalirala 17.1, ali nisam još napravila upgrade (imam KDE verziju, valjda ću morati pričekati...?).
Pretpostavljam da si uzela novi lap?!? :thmb-up Koji ako se smije znati?
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

trzalica je napisao/la:
Ma nisam. Trebala sam testirati neke aplikacije koje se nisu mogle instalirati na moj stari Mint jer je previše dependencyja nedostajalo, tj. paketi na mojoj verziji su bili prestari, a kad bih ih išla sve nadograditi, uništio bi se cijeli sustav. pface
Grof je napisao/la: Za sada možeš samo uživati u špekulacijama na tamošnjem forumu o tome hoće li 17.2 donijeti Plasmu 5 (nadam se da neće) ili će ostati na KDE 4.
Ne smeta, ne žuri mi se :D Nekako mislim da neće prelaziti na Plasmu 5 još, to bi bio prevelik skok za nešto što nije "cjelobrojna" verzija Minta...barem se ja tako tješim :D
trzalica

Post Postao/la trzalica »

Abzeenth je napisao/la:
trzalica je napisao/la:
Ma nisam. Trebala sam testirati neke aplikacije koje se nisu mogle instalirati na moj stari Mint jer je previše dependencyja nedostajalo, tj. paketi na mojoj verziji su bili prestari, a kad bih ih išla sve nadograditi, uništio bi se cijeli sustav. pface
Ja već mislio da si kupila novi lap a nisi se pohvalila... Ti problemi sa dependencyjima su me najviše živcirali na Linux Mintu - nakon nekog vremena nema šanse da instaliraš noviju verziju pojedinih aplikacija (dobro, ja sam svoga imao 2-3 godine tako da nije niti čudo). Zato sam odahnuo prelaskom na Manjaro...
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

calisto053 je napisao/la: Je li možda tko probao? Kakvi su dojmovi?
Prije koji dan sam napokon uhvatio vremena skinuti RC pface

.. evo, skinuo maloprije 64 bitni cimet i upravo se instalira.. i koliko sam vidio live, puno je kozmetike u control panelu.. jedino kaj nisam još vidio gdje se pali/gasi screensaver :hmm .. možda ta opcija bude vidljiva nakon instalacije :hihi

EDIT:

slika

I dalje ne vidim gdje se pali/gasi screensaver (u prvom tabu je samo popis dostupnih tema, a u zadnjem custom poruka) szbunjen .. vjerojatno je negdje drugdje jer koliko vidim dosta postavki nije više tamo gdje su bile prije.. i da, dodano je još malo zelene boje :-D .. i nije moguće skinuti dodatne aplete, krene pretraživanje i nakon 30 sekundi prijavi grešku pface

EDIT2. I da, ovo što radi, radi puno brže nego na 17.1 i to na ULV CPU.. baš me zanima kako radi na nekom quadu :-D

EDIT3: i nema više postavke da ti se pored baterije vidi okvirno vrijeme koje je još preostalo, samo postotak pface .. a ništa, evo instaliram dconf-editor pa ćemo vidjeti kaj on kaže :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

bertone je napisao/la:I dalje ne vidim gdje se pali/gasi screensaver
Pogledaj negdje u sklopu zaključavanja ekrana (Screen Locker) - znam da je screensaver dio toga. Dobro je malo pogledat i u dconfu. Ja sam se vratio na Mint 17, ali čekam da stigne nadogradnja Cinnamona.
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
zole052

Post Postao/la zole052 »

evo i mene na mintu da promjenim okolis malo... mint 17 kde
slika
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ma nekako mi na prvu nije to to.. evo za probu sam pozvao sinoć kolegicu s posla kojoj sam prošli tjedan, zapravo ona je sama (uz tu i tamo koje usmjeravanje tijekom particioniranja) stavila LM 17.1 cimet umjesto razvaljenog XP-a kojeg je imala do tada.. i ona je na prvu rekla da joj je control panel sad malo zbrčkan i da joj neke stvari fale.. a LM (ili linux općenito) koristi tek 4-5 dana..

.. dodatne aplete i dalje nije moguće instalirati iako se sad dobije popis dostupnih.. valjda je nešto sa serverima kod njih :(

.. ali da je ono što radi brzo, to je istina.. stvarno radi osjetno brže od LM 17.1
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"