Evo ovakve stvari bih volio vidjeti i u linuxu :shrike je napisao/la:Dobro, i što sada? Što bi ti volio vidjeti u linuxu a da je iz win10?
Bazični vatrozid koji dođe uz win 10 kao dio operativnog sistema:

A u advanced postavkama istog tog vatrozida je mogući vrlo fini tuning :

Zatim vrlo detaljni power settings :

Pa onda upravitelj hardverom i upravljačkim programima koji pokazuje čak i hardver za kojeg trenutno nisu instalirani upravljački programi , a kroz sam operativni sustav se u dva klika mogu instalirati odgovarajući drajveri ako ih već sam os nije instalirao prilikom instalacije os-a :

Pa onda spasonosna točka povratka ukoliko neka instalacija aplikacije ili update sistema nekaj pošemeri. S time da operativni sustav i sam kreira točke vraćanja prije svake instalacije bilo čega :

Ako postoji problem koji neznamo riješiti, iz os-a se može zatražiti automatizirano rješavanje problema ili se iz te iste aplikacije može stupiti u kontakt sa ms suportom i njima prepustiti da daljinski otklone problem:

Zatim bi u linuxu dobro došlo i nešto poput ovoga safe moda , gdje se u slučaju traganja za uzrokom problema može vrlo detaljno podesiti što će se sve prilikom tog safe boota pokrenuti sa os-om , i onda sistemom eliminacije možemo doći do servisa ili aplikacije koja uzrokuje nestabilnost ili problem :

A aplikacije za nadzor perfomansi i općeg stanja računala su u linux svijetu nažalost desetak godina u zaostatku za istovrsnim aplikacijama za windowse, i po funkcionalnosti i kvaliteti a bome i po dizajnu i upotrebljivosti :

Kako je rekao @dodo , nađe se i u linux svijetu tih aplikacija i svih gore navedenih funkcionalnosti, no sve je to nekako u linuxu onak kao nužno zlo, sklepano da tek tolko radi , od strane jednog ili par entuzijasta , i onda godiama nema nove verzije ( npr firewall za kde iz 2012 i sl.. )

Tako se izgubi korak sa svakodnevno izlazećim novim verzijama hardvera i softvera... I onda kad čovjek proba aplikacije i mogućnosti samog os-a , lako dođe do zaključka da sve to dela na linuxu, ali onak ko na 5 % od onoga kako bi to moglo i trebalo delati i izgledati, dok sve to isto na windowsima izgleda poput 90 % od onoga kako bi se npr još moglo funkcionalno ili dizajnerski poboljšati....
Dosta za danas, gotovo radno vrijeme..... Idući puta možemo malo zaći u drajvere, hardversku akceleraciju, perfomanse, igrice, multimediju.....