Što je novo u Windowsima 10 i što to znači za Linux?

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Max Bunker

Re: Što je novo u Windowsima 10 i što to znači za Linux?

Post Postao/la Max Bunker »

shrike je napisao/la:Dobro, i što sada? Što bi ti volio vidjeti u linuxu a da je iz win10?
Evo ovakve stvari bih volio vidjeti i u linuxu :

Bazični vatrozid koji dođe uz win 10 kao dio operativnog sistema:

slika

A u advanced postavkama istog tog vatrozida je mogući vrlo fini tuning :

slika

Zatim vrlo detaljni power settings :
slika

Pa onda upravitelj hardverom i upravljačkim programima koji pokazuje čak i hardver za kojeg trenutno nisu instalirani upravljački programi , a kroz sam operativni sustav se u dva klika mogu instalirati odgovarajući drajveri ako ih već sam os nije instalirao prilikom instalacije os-a :

slika

Pa onda spasonosna točka povratka ukoliko neka instalacija aplikacije ili update sistema nekaj pošemeri. S time da operativni sustav i sam kreira točke vraćanja prije svake instalacije bilo čega :

slika

Ako postoji problem koji neznamo riješiti, iz os-a se može zatražiti automatizirano rješavanje problema ili se iz te iste aplikacije može stupiti u kontakt sa ms suportom i njima prepustiti da daljinski otklone problem:

slika

Zatim bi u linuxu dobro došlo i nešto poput ovoga safe moda , gdje se u slučaju traganja za uzrokom problema može vrlo detaljno podesiti što će se sve prilikom tog safe boota pokrenuti sa os-om , i onda sistemom eliminacije možemo doći do servisa ili aplikacije koja uzrokuje nestabilnost ili problem :

slika

A aplikacije za nadzor perfomansi i općeg stanja računala su u linux svijetu nažalost desetak godina u zaostatku za istovrsnim aplikacijama za windowse, i po funkcionalnosti i kvaliteti a bome i po dizajnu i upotrebljivosti :

slika

Kako je rekao @dodo , nađe se i u linux svijetu tih aplikacija i svih gore navedenih funkcionalnosti, no sve je to nekako u linuxu onak kao nužno zlo, sklepano da tek tolko radi , od strane jednog ili par entuzijasta , i onda godiama nema nove verzije ( npr firewall za kde iz 2012 i sl.. )

slika

Tako se izgubi korak sa svakodnevno izlazećim novim verzijama hardvera i softvera... I onda kad čovjek proba aplikacije i mogućnosti samog os-a , lako dođe do zaključka da sve to dela na linuxu, ali onak ko na 5 % od onoga kako bi to moglo i trebalo delati i izgledati, dok sve to isto na windowsima izgleda poput 90 % od onoga kako bi se npr još moglo funkcionalno ili dizajnerski poboljšati....

Dosta za danas, gotovo radno vrijeme..... Idući puta možemo malo zaći u drajvere, hardversku akceleraciju, perfomanse, igrice, multimediju.....

:thmb-up
kk
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la kk »

@MaxBunker: Sve to što nabrajaš (zajedno sa DoDom) ima na Linuxu i mnogo je bolje i po kvaliteti, funkcionalnosti, opcijama i po svemu mogućemu sa tehničkog aspekta osim po lakoći korištenja.

Postoje objektivne tehničke stvari gdje je Linux inferiorniji, a Windows superiorniji; ali to da ih je netko ovdje identificirao nisam vidio, to bi me ugodno iznenadilo.

Driveri? Kada vendori budu pisali drivere za Linux kao za Windows i dostavljali Linusu requestove za pull kao što šalju drivere Windowsu da ih ovi proguraju kroz update onda ćemo pričati Linux vs Windows po pitanju drivera, jel može? Mora vam biti jasno da je driver odgovornost vendora, nepiše M$ drivere za Windows nego vendor i to iz vrlo jednostavnog razloga oni su napravili hardware, oni znaju kako radi, oni mogu najlakše napisati driver.

Hoćes podršku? Kupi komercionalnu distru.

"Linux desktop" je manje više smeće, oduvjek bio i biti će još dugo, Windows 10 tu nije ništa promjenio, to je stara priča.

Windows 10 primarno napada Apple, Google, Sony, Valve (i ostale digitalne distributere) i ostale, očajnički želi da se proširi na smartphone, tablete, iot, PC i da ih unificira. Sve to radi kopirajući ove gore navedene i vjernovatno će failat, prelaze polako u mod "move fast and break things" i to će biti odlično za promatrati, baš me zanima dali će uspjeti. Ali sve to sa Linuxom nema apsolutno nikakve veze, tamo gdje je Linux jak Windows je nitko i ništa, i obratno.

S Win8 i njihovim winrt i storeom pomogao je Valvetu da inklinira prema Linuxu, sami su poboljšali input stack za kontrolere u kernelu, natjerali su vendore da ispoliraju drivere, platili su ljude da naprave OGL debuger, napisali su vulcan implementaciju za intel (nije još javna), mnogi game enginei dodaju Linux podršku zahvaljujući njima i još pokoja sitnica; ja se nadam da će Win10 gurniti još kojeg igrača kao što je Valve prema Linuxu.
Max Bunker

@kk

Ako sve sto sam ja nabrojao ima i u linuxu pa ajde ti onda fino opali screenshote svega toga pa cemo u detalje usporedivati firewall , power opcije , restore point , safe mod , drajver manager ... Ja znam da pol toga nema genericki u linux operativnim sistemima poput ubunta ili linux minta Opensuseov firewall bi se možda mogao mjeriti sa windowsovim ,dok za sve ovo drugo ili oopće nepostoji ili ako postoji onda su to jako okljastrene mogucnosti kada ih usporedis sa windowsovima. Pa daj samo zaviri u power settings kaj sve i kako mogu detaljizirati na winsima. Linuxov power manager je naspram toga ko da ga je Grunf delo.

To kaj veliš da nije kriv linux nego razvijatelji softvera za nepostojanje kvalitetnih drajvera je tehnicki istina. No operativni sistem nije poptun ako nema kvalitetnih drajvera koji maximalno i opcionalno koriste hardver i nemože se promatrati odvojeno jer zaboli taki korisnika jel kriv ms ili nvidia ako njemu igrica šteka. Microsoft je našao načine da se za njih pišu kvalitetni drajveri a to što linux razvijatelji neznaju ili nemogu natjerati amd i nvidiju na neke stvari je linuxov negativitet i opet zaboli taki krajnjeg korisnika jel za stekanje igre na linuxu kriv cannonical ili intel ili nvidia...

Ako sam kupil golfa i explodiraju mi sve 4 gume , ja bi tuzio vw a ne proizvodaca koji je njima isporucio gume a oni neka se dogovore ko bu mene obestetio.... Auto nejde bez guma a ni os bez drajvera i to su nedjeljive cjeline bez obzira kaj proizvodac nije isti.... Ako mi cannonical daje ubuntu onda je on moj vw a ko njemu piše drajvere me kao krajnjeg korisnika uopce nezanima.

Kažeš da kupim komercijalnu distru i da bum imal podršku. .. Pa znaš li ti cijene tih distri ? Ms daje podršku svima koji imaju validnu aktivaciju bez obzira dal su winse dobili uz hardver kao oem , ili imaju skolsku licencu , ili im je os doniran kroz neprofitne udruge i sl..
audiosl4ve

Post Postao/la audiosl4ve »

max ja sve vise mislim da si fulao forum. M$ forum se ne nalazi na ovoj lokaciji
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Max Bunker je napisao/la: Kažeš da kupim komercijalnu distru i da bum imal podršku. .. Pa znaš li ti cijene tih distri ?
Mislim da cijena uopce nije ni bitna. Naime, komercijalne distribucije jednako lose podrzavaju hardware (cak i losije) nego besplatne. Razlog tome - komercijalne distribucije dolaze sa prastarim kernelima (npr. RHEL 7 je trenutno jedna od najnovijih komercijalnih distribucija, a dodje sa kernelom 3.10 - ajd da te vidim kako ces broadcom wifi natjerati da tu radi). Stovise, vecina komercijalnih linuxa cilja serversko trziste, odnosno high availability server business (banke, vlade i slicno) gdje je bitno da nema downtime-a, a ne da GPU akceleracija i wifi rade. Takve distribucije se obicno ciljaju i za specifican hardware, popularan u serverskom svijetu - dakle tamo ces dobiti vrhunsku podrsku za ethernet i hard diskove, ali ne i za GPU, wi-fi, bluetooth i slicno.

Cak i kad pogledas komercijalnu distribuciju namijenjenu za desktop, vidjet ces da zapravo nudi puno toga manje nego sto smo navikli u Ubuntuu, Archlinuxu i slicnima, ali zato garantira stabilnost i kompatibilnost s proprietary formatima u odredjenoj granici i dobis podrsku u smislu da ako ti nesto treba, a ne dolazi standardno s distribucijom, postoji sansa da ce support team to tebi omoguciti, ukoliko je to moguce.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

Znate šta?

Serete.

Ako vam fali toliko stvari iz Windowsa u Linuxu, ili ih sami implementirajte, ili odite do najbližeg Microsoft dućana.

Restore point nema ni Mac OS X u tom smislu, ako vas tješi. Jedino postoji Time Machine, ali to je kao da sami pravite backupe. Power opcije se sastoje od 10 checkboxova. A ako niste svjesni toga, na Linuxu imate puno više opcija koje možete konfigurirati nego na Windowsu :)

A ova fora da mislite da je problem Linuxa to što nema drivera za neki hardver ili da tužite Volkswagen za eksplodirane gume rofl

disklejmer: nisu službeni stavovi uredništva lzs-a, samo mene osobno
Max Bunker

@audio...

Pa vidi naslov teme...

@iweb

Mozda imas a mozda i nemas pravosudnog iskustva, no ja ga imam nnapretek. Ako te zanima onda si prouči Zakon o obveznim odnosima pa bu ti jasnije kog se prvo tuži i zašto. ..

I ja sa zanimanjem pratim kad shrike piše o kernelu i sl no nejavljam se u te teme jer pojma nemam o tome i nemam kaj reći u tim temama...

Relax .... :-)
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

Koliko sam upoznat, ako te gume nisu stigle s autom, nego si ih ti mijenjao, nisu odgovornost proizvođača automobila :) Ali u pravu si da nemam pravosudnog iskustva, niti najmanje, i jako mi je drago zbog toga :D

Ali ne morate se pretjerivat i pretakat iz šupljeg u prazno stalno u ovakvim temama :)

Just my 20 lipas.
Max Bunker

Pa ko je opce reko da sam mjenjal gume na golfu. Valjda je iz konteksta razgovora jasno da govorimo o proizvodu kakvog ti je vw isporucio a mene kao krajnjeg kupca nezanima tko im radi kabele ili gume ....

Da, često potezete tu formulaciju preljevanja iz supljeg u prazno pogotovo kad nedostaje kvalitetnih argumenata koji bi vam išli u prilog. A i uvjek imate instrument zakljucavanja teme pa vaseg kolegu postedite muke kojima bi bio izlozen u nastojanju da mi pojasni genericki dio linux distribucija koji bi bio pandan safe bootu ili restore pointu koji su defaultni dio winsa...

......
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

Dao bih ti argumente, ali imam pametnijeg posla od sudjelovanja u beskorisnim debatama. Mogu ti napisat esej na temu usporedbe Windowsa, Linuxa i Mac OS X-a, ali čemu? Imam argumenata da je Linux bolji OS za od svih navedenih, imam i argumenata da je Mac OS najbolji za prosječnog korisnika, a Windows za poslovnjaka.

Ali ono što je bitno shvatiti, izrazito jako bitno, da Linux uglavnom nije razvijan za potrebe drugih ljudi, nego za potrebe razvijatelja :) Što više ima developera, i novaca, to će biti razvijan za potrebe više ljudi, ali uglavnom se sve svodi na potrebe razvijatelja. I bolje je da razvijate nego da prigovarate i meljete oko toga što Linuxu fali. Pa napravite to što fali. Naučite se programirat, nije teško.
Zaključano