Što je novo u Windowsima 10 i što to znači za Linux?

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Max Bunker

Re: Što je novo u Windowsima 10 i što to znači za Linux?

Post Postao/la Max Bunker »

E bravo. Cijenim takav iskren i tehnički stav kojeg si iznio sada.

Neznam programirat ali znam raspaliti kritike na pravim mjestima gdje ta kritika i dodje do onoga tko zna i može nesto poboljšati od onoga kaj kritiziram. Pritom naravno nemislim na LZS vec na ubuntuonair i sl.. Jbg..svi se borimo kak zznamo i onime cime raspolazemo...
iweb
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la iweb »

Codecademy.com :) Ruke su jači alat od usta :)
kk
Kontakt:

Post Postao/la kk »

Max Bunker je napisao/la:Ako sve sto sam ja nabrojao ima i u linuxu pa ajde ti onda fino opali screenshote svega toga pa cemo u detalje usporedivati firewall , power opcije , restore point , safe mod , drajver manager ... Ja znam da pol toga nema genericki u linux operativnim sistemima poput ubunta ili linux minta Opensuseov firewall bi se možda mogao mjeriti sa windowsovim ,dok za sve ovo drugo ili oopće nepostoji ili ako postoji onda su to jako okljastrene mogucnosti kada ih usporedis sa windowsovima. Pa daj samo zaviri u power settings kaj sve i kako mogu detaljizirati na winsima. Linuxov power manager je naspram toga ko da ga je Grunf delo.
Zar je teško te sve riječi + Linux upisati u google čisto da se provjeri, nebi smetalo otići i source od kernela udariti "make menuconfig" pa preletiti malo po network, power i ostalim opcijama. Firewall mi je na routheru (DD-WRT), power opcije ovisno onome šta se time podrazumjeva imaju po kernel opcijama, sysctl(/proc/sys), acpi, X11 i udev confizi tweakanja do mile volje, restore point/safe mode meni netrebaju imam live stick s kojim popravljam sve (nisam dugo za njime potezao) postoje snapshoti i recovery mode ako nekoga to zanima, moj driver manager je ".config" od kernela, drugim ljudima pomaže udev i nekolicina toolova, ako je driver out-off-tree onda to riješava packet manager+udev; tako da ti ja nemogu poslati screenshotove, ali mogu config fileove :D

Mint i OSUSE nisu postojali kada sam počeo koristiti Linux, Ubuntu taknio nisam, neznam ništa o njima niti želim da znam jer ih ne koristim niti ih planiram korsititi. Što se tiče OSUSE firewalla, na Linuxu postoji netfilter u kernelu i ip/nftalbes gore u userlandu, svi frontendi koriste ip/nftalbes, ako želiš da preispitaš sve mogućnosti linux firewala morat češ se igrati u konzoli.

Ako nešto nije na pladnju nemožeš govoriti da ne postoji, primjer nečega što ne postoji je modaran LVM/FS na Windowsu kao što su btrfs/ZFS, jer koliko god korisnik bio napredan to si na Windowsu nemože namjestiti jer jednostavno NE POSTOJI, to što vi spominjete napredan korisnik na Linuxu sve sebi namjesti, primjećujete razliku? Istina je da hrpa stvari nema GUI i ako ga ima da je čisto funkcionalno ograničeno smeće, ja se s time slažem, ali to onda tako formulirajte.
Max Bunker je napisao/la:To kaj veliš da nije kriv linux nego razvijatelji softvera za nepostojanje kvalitetnih drajvera je tehnicki istina. No operativni sistem nije poptun ako nema kvalitetnih drajvera koji maximalno i opcionalno koriste hardver i nemože se promatrati odvojeno jer zaboli taki korisnika jel kriv ms ili nvidia ako njemu igrica šteka. Microsoft je našao načine da se za njih pišu kvalitetni drajveri a to što linux razvijatelji neznaju ili nemogu natjerati amd i nvidiju na neke stvari je linuxov negativitet i opet zaboli taki krajnjeg korisnika jel za stekanje igre na linuxu kriv cannonical ili intel ili nvidia...
Ne, ja tvrdim da su krivi vendori koji prave hardware i koji jedini znaju napisati driver i osim toga u zadnje vrijeme namjerno otežavaju reverse-enginering drivera, nedaju specifikacije itd.; to nije samo tehnička istina to je način na koji se driveri razvijaju za Windows na planeti zemlji. M$ je našao odličan način zove se monopol.
Šta očekujes od Linux deva, da otimaju vendor inžinjere i da ih muče dok ovi ne propjevaju specifikacije hardwarea? Zar nebi trebala biti dužnost vendora ili dati driver ili specifikacije?
Pa te krajnje korisnike svašta zaboli, kao što Linux zaboli za njih, industrijski naziv za takve tipove korisnika je ovca, ovce su ciljana grupa M$ i Applea, šišanje ovaca nije financijski model F/LOSSA.
Max Bunker je napisao/la:Ako sam kupil golfa i explodiraju mi sve 4 gume , ja bi tuzio vw a ne proizvodaca koji je njima isporucio gume a oni neka se dogovore ko bu mene obestetio.... Auto nejde bez guma a ni os bez drajvera i to su nedjeljive cjeline bez obzira kaj proizvodac nije isti.... Ako mi cannonical daje ubuntu onda je on moj vw a ko njemu piše drajvere me kao krajnjeg korisnika uopce nezanima.
Prvo metafora je besmislena, drugo ako češ biti ignorantan zajedno sa svim ostalim korisnicima koje "zaboli" ili "ne zanima" tu racionalnoj raspravi nema mjesta.
Max Bunker je napisao/la: Kažeš da kupim komercijalnu distru i da bum imal podršku. .. Pa znaš li ti cijene tih distri ?
Neam pojma, izguglaj :)
Max Bunker je napisao/la:Ms daje podršku svima koji imaju validnu aktivaciju bez obzira dal su winse dobili uz hardver kao oem , ili imaju skolsku licencu , ili im je os doniran kroz neprofitne udruge i sl..
Znači zbog DAZ Loadera ja nemam podršku na windowsima, zanimljivo.
Očito po pitanju podrške koliko para toliko muzike!
Max Bunker je napisao/la:Da, često potezete tu formulaciju preljevanja iz supljeg u prazno pogotovo kad nedostaje kvalitetnih argumenata koji bi vam išli u prilog. A i uvjek imate instrument zakljucavanja teme pa vaseg kolegu postedite muke kojima bi bio izlozen u nastojanju da mi pojasni genericki dio linux distribucija koji bi bio pandan safe bootu ili restore pointu koji su defaultni dio winsa.
Nema kvalitetnijih argumenata od tvojih "zaboli" i "korisnika to ne zanima".

restore kao što je gore napisano -> btrfs snapshot + bash skripta koja se napiše u 10 minuta, ima gotovih na netu googlaj
safe mode -> recovery mode
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

kk je napisao/la: restore kao što je gore napisano -> btrfs snapshot + bash skripta koja se napiše u 10 minuta, ima gotovih na netu googlaj
Ma joj, ali kako ne kužiš. Njega zaboli i ne zanima ga to ako nije sve servirano na pladnju. On i ljudi kojima on instalira Linux nemaju vremena i ne žele sami tražiti rješenja po netu, već žele da sve bude dostupno odmah, po defaultu, nakon instalacije i uz minimalno tweakanje.

To je naprosto takva vrsta korisnika, i rasprave poput ove su stvarno bespredmetne jer sudionici imaju potpuno različite poglede na Linux i gotovo dijametralno suprotne stavove o tome kakav bi on "trebao" ili "morao" biti.

Ta skupina korisnika ima predodređena očekivanja od Linuxa koja su posljedica dotadašnjeg iskustva korištenja Windowsa, ili su ta ista očekivanja uvjetovana činjenicom da "većina" njihovih poznanika koristi Windowse pa u njihovim glavama vizija Linuxa izgleda kao nešto gotovo identično Windowsima, samo je, eto, "besplatno".

Uglavnom, da skratim, kad pitaš
Zar je teško te sve riječi + Linux upisati u google čisto da se provjeri
odgovor je - da. Možda ne u Maxovom slučaju; on će napisati da njemu osobno nije teško, ali da će "većini" ljudi koje on poznaje i kojima instalira Linux to biti problem, i da onda posljedično to i njemu predstavlja problem jer im on mora pomagati i glumiti support i gubiti vrijeme na to, a svi znamo da je vrijeme novac, hehe...

Svodi se na argument većine, što većina koristi, kako bi većina htjela da nešto bude, ili kako većina misli da bi nešto trebalo izgledati. A sad, jesu li razlozi za to opravdani, manje je važno. Pih, kakva privatnost, koga briga za to kad većina ne mari.

I to ti je srž svake rasprave "Linux vs Windows" na ovom forumu u zadnjih nekoliko mjeseci. :D :kava
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Abzeenth je napisao/la:Svodi se na argument većine, što većina koristi, kako bi većina htjela da nešto bude, ili kako većina misli da bi nešto trebalo izgledati. A sad, jesu li razlozi za to opravdani, manje je važno. Pih, kakva privatnost, koga briga za to kad većina ne mari.
Poštovana kolegice,
vidim da večina ovdije ne shvača o ćemu se radi. Naime, kako ču ja objasnit nekome da treba kuckati naredbe u terminal-u kako bi podesuo rad njemu željne aplkacije?
Recimo damu treba povratak na staro nakon instalacije neke apalikacije koja je smrdala sustav. Kako. Nema restore-a nakon inalacije?
I čeme privatnost kad gugl zna i koliko nam je velik... ego?
Večina hoče GUI, bez da suće rukave i da zna tamo nekih miljun naredaba.
To se zove bit user-frendli OS.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Abzeenth je napisao/la:
kk je napisao/la: restore kao što je gore napisano -> btrfs snapshot + bash skripta koja se napiše u 10 minuta, ima gotovih na netu googlaj
Ma joj, ali kako ne kužiš. Njega zaboli i ne zanima ga to ako nije sve servirano na pladnju. On i ljudi kojima on instalira Linux nemaju vremena i ne žele sami tražiti rješenja po netu, već žele da sve bude dostupno odmah, po defaultu, nakon instalacije i uz minimalno tweakanje.

To je naprosto takva vrsta korisnika, i rasprave poput ove su stvarno bespredmetne jer sudionici imaju potpuno različite poglede na Linux i gotovo dijametralno suprotne stavove o tome kakav bi on "trebao" ili "morao" biti.

Ta skupina korisnika ima predodređena očekivanja od Linuxa koja su posljedica dotadašnjeg iskustva korištenja Windowsa, ili su ta ista očekivanja uvjetovana činjenicom da "većina" njihovih poznanika koristi Windowse pa u njihovim glavama vizija Linuxa izgleda kao nešto gotovo identično Windowsima, samo je, eto, "besplatno".

Uglavnom, da skratim, kad pitaš
Zar je teško te sve riječi + Linux upisati u google čisto da se provjeri
odgovor je - da. Možda ne u Maxovom slučaju; on će napisati da njemu osobno nije teško, ali da će "većini" ljudi koje on poznaje i kojima instalira Linux to biti problem, i da onda posljedično to i njemu predstavlja problem jer im on mora pomagati i glumiti support i gubiti vrijeme na to, a svi znamo da je vrijeme novac, hehe...

Svodi se na argument većine, što većina koristi, kako bi većina htjela da nešto bude, ili kako većina misli da bi nešto trebalo izgledati. A sad, jesu li razlozi za to opravdani, manje je važno. Pih, kakva privatnost, koga briga za to kad većina ne mari.

I to ti je srž svake rasprave "Linux vs Windows" na ovom forumu u zadnjih nekoliko mjeseci. :D :kava
Dakle, mozemo zakljuciti da Linux ipak nije za sve. Tu izjavu neki na ovom forumu vec jako dugo tupe...
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
branac88

Post Postao/la branac88 »

S obzirom da sam korisnik koji voli da mu sve radi odmah s malo "tweakanja" i po mogućnosti preko GUI-a a ne terminala, pitati ću jedno pitanje u skladu s naslovom ove teme:
je li win10 išta mijenja na stvari da ga se treba nakon 6-12 mjeseci maltene mora reinstalirati jer toliko uspori da je na njemu nemoguće raditi? :hmm
Naravno, ovo pitam jer tu "restore" ništa ne znači...tim više što mi updateanje linuxa zahtjeva max 30 min. (i 2-3x refresh for new updates bez restarta) nakon instalacije, a winsi su mi potpuno operativni tek nakon 24h (20-30x check update i od toga 15-25x restart)! :kava
Lista gnjavatora:
Bunker (16.11.2018.-9.9.9999.)
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

DoDo je napisao/la: Dakle, mozemo zakljuciti da Linux ipak nije za sve. Tu izjavu neki na ovom forumu vec jako dugo tupe...
Tako je. Nije za sve, da. Mi ga pokušavamo približiti svima - u skladu s nazivom portala i foruma - kroz članke, tutorijale, i pomoć kad zapne. Međutim, ako u jednom trenutku postane jasno da nekoj osobi naprosto ne odgovara Linux, bilo zbog hardverskih zahtjeva, softverskih potreba, korisničkih navika, razine informatičke pismenosti i sposobnosti, ili čisto zbog manjka volje i/ili vremena za učenjem i podešavanjem sustava - pa, pobogu, nema smisla prisiljavati ni sebe ni druge na bilo što.

Nek svatko koristi šta hoće, tako bi npr. Shicy rekao :D Sve je dobro dok ne krenu svađe o tome čiji je OS bolji i zašto; ljudi ne kuže da svatko ima svoje kriterije i da nema smisla pokušavati nametnuti neke vlastite stavove i subjektivna opažanja kao jedine ispravne. I zato dobiješ ovakve kilometarske teme u kojima se puno toga napiše, a zapravo malo konkretnog kaže.
DoDo

Post Postao/la DoDo »

branac88 je napisao/la: je li win10 išta mijenja na stvari da ga se treba nakon 6-12 mjeseci maltene mora reinstalirati jer toliko uspori da je na njemu nemoguće raditi? :hmm
Toga nema jos od win7 - imao 5 godina dugu instalaciju win7 koja se nije usporila ni sekunde i sad tu istu instalaciju updateao na win10 i nadam se da ce i dalje raditi jednako pouzdano i stabilno.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
branac88

Post Postao/la branac88 »

DoDo je napisao/la:
branac88 je napisao/la: je li win10 išta mijenja na stvari da ga se treba nakon 6-12 mjeseci maltene mora reinstalirati jer toliko uspori da je na njemu nemoguće raditi? :hmm
Toga nema jos od win7 - imao 5 godina dugu instalaciju win7 koja se nije usporila ni sekunde i sad tu istu instalaciju updateao na win10 i nadam se da ce i dalje raditi jednako pouzdano i stabilno.
Ne znam zašto ti ne vjerujem...možda zato što sam par puta upravo tu 7-icu morao nakon max. godinu dana reinstalirati jer je toliko usporila da je to bolilo za oči. Da nisam usamljen slučaj, pobrinulo se i moje susjedstvo koje me svako malo zivkalo da im reinstaliram winse jer su usporili, što sam na svoje oči i vidio... :kava

Ok, razumijem da ćeš možda reći/pomisliti: "ali ti i tvoj komšiluk ste informatički pismeni ko srednjovjekovni kmetovi pa sj... sve što se sj... može", što i nije netočno, ali upravo to je ono što nije svemoćni w10 sredio i što je jedan od razloga zašto sam sada na linuxu i što svim susjedima rađe stavljam linux nego windowse. :zvizdi

...nekako me manje i zovu, pitam se zašto... :hmm
Lista gnjavatora:
Bunker (16.11.2018.-9.9.9999.)
Zaključano