openSUSE 11.4

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

gMajstor

Re: openSUSE 11.4

Post Postao/la gMajstor »

stefan je napisao/la:
zole052 je napisao/la:openSUSE 11.4 Review | LinuxActionShow
http://www.youtube.com/watch?v=Yxprxgw7 ... ge#t=2524s
ova dvojica mi nisu presimpatični.. teško ih slušam bez obzira što govore :zbunjen
potpisujem
stefan
Moderator
Spol: M

Post Postao/la stefan »

http://nowwhatthe.blogspot.com/2011/03/ ... eekos.html
And well over 100.000 downloads in 24 hours, almost twice what we did for 11.3 - awesome.
I had a look at some statistics on our user base. openSUSE has 7-8 million users, that's significant! And, interestingly enough, between 30-50% more than Fedora. Ubuntu has no statistics online but once made some noise about numbers - talking somewhere between 6 and 8.
Eh.. Ovo usporedba sa Fedorom možda stoji, ali glede Ubuntu-a možda je ipak pretjerao... (http://ubuntucounter.geekosophical.net/)
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
gMajstor

stefan je napisao/la:http://nowwhatthe.blogspot.com/2011/03/ ... eekos.html
And well over 100.000 downloads in 24 hours, almost twice what we did for 11.3 - awesome.
I had a look at some statistics on our user base. openSUSE has 7-8 million users, that's significant! And, interestingly enough, between 30-50% more than Fedora. Ubuntu has no statistics online but once made some noise about numbers - talking somewhere between 6 and 8.
Eh.. Ovo usporedba sa Fedorom možda stoji, ali glede Ubuntu-a možda je ipak pretjerao... (http://ubuntucounter.geekosophical.net/)
Ja mislim da nije preterao, jer Ubuntu ti ima (ili neki njegov derivat) bukvalno skoro svaki prosecni korisnik linuxa (prosecni = osoba koja nije previse zainteresovana za podesavanje OS-a ), i da sve koje znam, skoro svi imaju Ubuntu. Dok po mom misljenju odmah posle njega je openSUSE, a sve ostale distribucije su daleko ispod. Pogledaj i ovde na forumu (Ubuntu, openSUSE, pa onda neznatna kolicina ostalih ili u kombinaciji sa ova dva )
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

gMajstor je napisao/la:Ja mislim da nije preterao, jer Ubuntu ti ima (ili neki njegov derivat) bukvalno skoro svaki prosecni korisnik linuxa (prosecni = osoba koja nije previse zainteresovana za podesavanje OS-a ), i da sve koje znam, skoro svi imaju Ubuntu. Dok po mom misljenju odmah posle njega je openSUSE, a sve ostale distribucije su daleko ispod. Pogledaj i ovde na forumu (Ubuntu, openSUSE, pa onda neznatna kolicina ostalih ili u kombinaciji sa ova dva )
Mislio sam reći da je 6-8 milijuna "pretjerano" malo korisnika. Ubuntu mora imati puno više...
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Intereseantno... kada montiram drito preko dolphina neki hard koji nije monitran preko fstab-a, onda ga montira isključio u read-only modu. Ne mogu ništa pisati.

Uopće ne znam kako srediti da naknadno montirani diskovi postanu r/w :?
Marijek

Post Postao/la Marijek »

Grof je napisao/la:Intereseantno... kada montiram drito preko dolphina neki hard koji nije monitran preko fstab-a, onda ga montira isključio u read-only modu. Ne mogu ništa pisati.

meni se to nekad događalo u prethodnim verzijama. Uglavnom je proradilo nakon promjene permissiona direktorija u koji je mountan disk...
per aspera ad astra iliti kroz gužvu do šanka...
In a world without walls and fences who needs Windows and Gates?
gMajstor

Grof je napisao/la:Intereseantno... kada montiram drito preko dolphina neki hard koji nije monitran preko fstab-a, onda ga montira isključio u read-only modu. Ne mogu ništa pisati.

To sam i ja primetio i to je izgleda uopste problem sa KDE. U svakom slucaju otvorih dolphin preko terminala (sudo dolphin) i onda radi sve. Samo zamara sto prilikom svakog pokretanja mora da se ide preko terminala. Ako resis kako da uvek montira da moze da se sacuvaju i menjajupodaci bez terminala, javi, obavezno.
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

Riječ je o usb externom disku? ili neka druga particija koja se ne mounta automatski?
za prvu ruku probaj uključiti automount ("Removable devices")? da li to radi?

Znam da ntfs particije (ne removable devices) mounta kao read-only. to se lako sredi.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

stefan je napisao/la: Znam da ntfs particije (ne removable devices) mounta kao read-only. to se lako sredi.
Upravo me to muči!

Kako se to sredi? da sada ne kopam po guglu...
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

pokreni Partitioner (yast)
nađi željenu ntfs particiju i desni klikni -> edit
klikni "Fstab options"
makni check sa read only

Jednostavnije ne može biti.. Zato volim yast :)
Odgovori