Da li je Linux za sve?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

glaskoncILLa

Re: Da li je Linux za sve?

Post Postao/la glaskoncILLa »

drone je napisao/la: Ali, nije o tome ovdje riječ. Ono što nedostaje je jedna desktop distribucija koja jednostavno radi bez previše gnjavaže. Jedna koja se neće skršiti nakon updatea nekog paketa, drivere i hardver da ne spominjem. Jednostavnost i brzina instalacije kod mnogih distribucija odavno više nije problem. Čak ni user-friendliness nije problem jer ako korisnik ne može naučiti koristiti bilo koji moderni DE, onda bolje da se okani ćorava posla.
desktop distribucija je nesto najteze sto se uopce moze sloziti.
imas milijarde varijanti oko hardwareskog setupa, ima dosta proizvodjaca high end komponenti koji nece otvoriti drivere, milijarde ljudi koji su potencijalni korisnici gdje svatko ima neke svoje zelje i posve nestandardizirani operativni sustav.

dakle napraviti savrsenu desktop distribuciju je nemoguce, dobar primjer su i windowsi koji nakon n godina razvoja usmjerenog prema savrsenom desktopu i podrsci sve i jednog proizvodjaca hardwarea i najveceg broja korisnika jos uvijek nemaju savrseni desktop, i to mislim cisto u uporabnom smislu, na stranu security.

isto tako ne vidim zasto ne bi svojoj baki mogao instalirati debian stable i ostaviti joj ga nakon inicijalnog setupa, dapace mislim da je to najbolje sto u takvoj situaciji uopce mozes napraviti, verzije paketa se ne mijenjaju, postoji iznimno mala sansa da ce se nesto potrgati updateom, a od mahnitog izdavanja novih verzija aplikacija korisnici vrlo rijetko imaju neke prakticne koristi.
naime, ne vidi se bas neka razlika izmedju gnomea 2.24 i 2.32, a gnome 3.0 im ionako ne zelis instalirati iz ociglednih razloga.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

google u srcu!

možda de se primjeni takav recep i na diste, da su u srži sve iste, a da samo izgledaju drugačije, bilo bi nešto.

ah, onda to više nije linux.....

pa da al bi bilo dobra da......

....

google u srcu!
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

glaskoncILLa je napisao/la:dakle napraviti savrsenu desktop distribuciju je nemoguce, dobar primjer su i windowsi koji nakon n godina razvoja usmjerenog prema savrsenom desktopu i podrsci sve i jednog proizvodjaca hardwarea i najveceg broja korisnika jos uvijek nemaju savrseni desktop, i to mislim cisto u uporabnom smislu, na stranu security.
Sve sam to već napisao, pa s obzirom da su neki moji prethodni postovi malo poduži, ne bih više o tome. Nitko ne očekuje savršenstvo.
isto tako ne vidim zasto ne bi svojoj baki mogao instalirati debian stable i ostaviti joj ga nakon inicijalnog setupa
Zato što se debian stable ne uklapa u ovu priču, a zašto se ne uklapa već sam napisao. Stabilnost je jedna komponenta koju debian ima, ali mu nedostaju neke druge.
(osim toga moje bake više nisu na ovom svijetu) :)
dapace mislim da je to najbolje sto u takvoj situaciji uopce mozes napraviti, verzije paketa se ne mijenjaju
Baš to. A neki paketi bi se trebali mijenjati i to bezbolno.
postoji iznimno mala sansa da ce se nesto potrgati updateom, a od mahnitog izdavanja novih verzija aplikacija korisnici vrlo rijetko imaju neke prakticne koristi.
Novije verzije aplikacija često donose i poboljšanja, ispravke bugova, nove i neslućene mogućnosti... :) ...nažalost i nove probleme, ponekad i regresije, ali zato bi trebao postojati jednostavan uninstall, odnosno downgrade. Nadam se da sam jasan. Svjestan sam postojanja apt-geta, synaptica, aptitudea, pacmana, yuma... i njihovih mogućnosti.
naime, ne vidi se bas neka razlika izmedju gnomea 2.24 i 2.32, a gnome 3.0 im ionako ne zelis instalirati iz ociglednih razloga.
To stoji. Neke stvari su nebitne za krajnjeg korisnika. DE bi mogao biti dio koji se ne mijenja, štoviše, to bi bilo poželjno. Bitni su programi koje korisnik koristi i driveri za novi hardver koji kupuje.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
glaskoncILLa

drone je napisao/la:
dapace mislim da je to najbolje sto u takvoj situaciji uopce mozes napraviti, verzije paketa se ne mijenjaju
Baš to. A neki paketi bi se trebali mijenjati i to bezbolno.
ali to je jednostavno proturjecno sa nacinom kako razvoj softwarea, a osobito desktop oriented softwarea funkcionira, to zelim reci.
prosjecna desktop kanta je overbloatana nekim junkom, a sto je vise tog junka i krace je vrijeme testiranja, postoji veca mogucnost da ce se nesto skrsiti.
jer to o cemu ti pricas pokusava napraviti ubuntu, dakle stalno novi driveri i nove verzije desktop aplikacija, koliko je uspjesno, ha eto, vise manje svi znaju. a nije da oni zele da im sustav bude nestabilan, u krajnjoj liniji imaju dobre developere, samo ideja je kriva.

sto se tice downgradea, moze se, pitanje je samo koliko je to nekome jednostavno, ali vjerojatno da postoji neki veci interes bi se moglo napraviti i uz par klikova, sto se tice uninstalla, to nisam uhvatio, uninstall je obicno reverzibilni install, ne vidim gdje je problem. :)
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

jer to o cemu ti pricas pokusava napraviti ubuntu, dakle stalno novi driveri i nove verzije desktop aplikacija, koliko je uspjesno, ha eto, vise manje svi znaju. a nije da oni zele da im sustav bude nestabilan, u krajnjoj liniji imaju dobre developere, samo ideja je kriva.
Svakih šest mjeseci novi OS je suprotnost onome što ja zamišljam kao dobru ideju. Ubuntu također nije rolling release, pa se ni to ne uklapa. Govorim što bih ja želio da postoji, a nekako mi se čini da bi bilo dobro kad bi se moglo realizirati. Stabilan kernel i glavnina sustava s jedne strane i rolling release aplikacije i driveri koji svi redom podržavaju baš taj jedan kernel s druge strane. Instaliraš jednom, a poslije samo novije programe i pokoji driver. Pa eto, da kažem i ovo... kao windowsi možda, samo bez BSOD-ova, virusa, plus open source i besplatno :)
sto se tice downgradea, moze se, pitanje je samo koliko je to nekome jednostavno, ali vjerojatno da postoji neki veci interes bi se moglo napraviti i uz par klikova, sto se tice uninstalla, to nisam uhvatio, uninstall je obicno reverzibilni install, ne vidim gdje je problem. :)
Nema problema dok ne povuče i neke potrebne pakete za sobom i dok se ne pojavi dependency hell :)
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

drone je napisao/la:Možda bismo trebali "idiot proof/friendly" izbaciti iz rasprave jer je jasno da takav sustav ne postoji. Ni sikira to nije :)

Iako nisam stručnjak za linux, možda sam postao "competent GNU/Linux user" (https://wiki.archlinux.org/index.php/Arch_Linux). Nije mi problem održavati LFS (super brz sustav) koji sam napravio još 2006. na P1 166MHz stroju kojeg koristim kao mali kućni serverčić / torrent stroj (malo troši). Također, nije mi bio problem instalirati Debian 6 na tom stroju i igrati se s njim nekoliko dana. Uopće mi ne smeta što postoji ogroman broj distribucija. Meni je to zabavno i ja volim Linux.

Ali, nije o tome ovdje riječ. Ono što nedostaje je jedna desktop distribucija koja jednostavno radi bez previše gnjavaže. Jedna koja se neće skršiti nakon updatea nekog paketa, drivere i hardver da ne spominjem. Jednostavnost i brzina instalacije kod mnogih distribucija odavno više nije problem. Čak ni user-friendliness nije problem jer ako korisnik ne može naučiti koristiti bilo koji moderni DE, onda bolje da se okani ćorava posla.

Problem je što nakon instalacije slijedi žongliranje. Nedostaje jedna distribucija koju ću bez strepnje da ću izgubiti cijeli dan moći instalirati poznaniku, sestrični, punici i reći: sad si mirna. Ili koju ću nekom naprednijem windows korisniku moći preporučiti, bez da se blamiram i poslije slušam kako ima problema s banalnim stvarima kojih pod win nije imao. Lako za mene i moje strojeve, to ću riješiti ako imam volje i vremena.

Ne, Debian nije to. Nije ni Ubuntu, ni Arch, ni Mint... Trenutno ne postoji takva distribucija. Postoje pojedine distribucije koje jednostavno prorade savršeno s određenim hardverom. Ali nema kontinuiteta. Mint koji je prije dvije godine na istom stroju radio savršeno, s novom verzijom više ni X-e ne podiže jer je nestao driver ili što već. Tu prestaje svaka zabava. Koga briga što nije kriv Mint nego Ubuntu, Torvalds ili netko deseti?

Ponavljam, treba krenuti od početka, od kernela, pa onda lijepo dalje. Kako je Apple napravio? Naravno, zajednica nema mogućnosti za to, ni materijalnih, a pogotovo ne organizacijskih. Ljudi izgleda postanu efikasni samo kad im se stvori hijerarhijski ustroj i kad gazda kaže treba to i to.

Zato se slažem kad Grof kaže da navija za Canonical i Google. Ne radi se tu o nekoj velikoj ljubavi niti naivnosti nego o prepoznavanju šanse da linux postane za sve. Možemo se samo nadati da će ovi napraviti ono što treba. Možda im i napisati pokoji mail, nikad se ne zna... možda netko obrati pažnju.
Jako dobar post. Slažem se da treba početi od kernela i to sa stabilnom hw podrškom i modulima pisanim tako da su kompatibilni u naprijed i natrag u vremenskoj skali.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
fakin
Spol: M

Post Postao/la fakin »

svaka distribucija ima nekih nedostataka.

treba mi x paketa.X-1 paket mi radi, dok 1 nikako d aproradi, taj jedan radi na drugoj distribuciji, dok od ovih x, dva ne rade na toj drugoj i tako u krug.

volim raditi s linuxom, ali nisam zadovoljan, uvijek neke gluposti.

trenutno sam na fedori 14 i radi dobro.

lazarus radi odlično, jedino ako se hoće instalirati komponente treba biti root.
baze rade dobro - mysql,ostgresql, firebird, a stavit ću i oracle.

audio/video radi dobro, flash, skype., office.

jedino open office ima problema s otvaranjem većih xlsx file-ova.

za file od 18 mb treba mu nekoliko minuta.

u virtualcu imam pclinux os sa lxde okruženjem, doslovno leti, zauzima 100-130 mb rama.

dolazi sa synapticom kao package managerom, ali ima samo oko 12 000 paketa.

prije fedore imao sam debian, ali debian nije baš za desktop.

opensuse isto radi lijepo, probao sam instalirati mandrivu u virtualcu ali mi je bacala neke greške.

imao sam arch linux, isto radi dobro , ali ponekad ima problema sa mirrorima, treba pogoditi pravi koji radi.

imao sam još freebsd u virtualcu sa kde okruženjem, kde je bio malo sporiji.

probao sam ubuntu, distribucija koja mi se uopće nije svidjela.

probao sam solaris, radi odlično, ali on nije za desktop.

i dan danas da moram preporučiti nekome koju distribuciju da stavi, eventualno bi preporučio opensuse ili fedoru i možda pclinuxos sa lxde.
retsam
Spol: M

Post Postao/la retsam »

glaskoncILLa je napisao/la:
isto tako ne vidim zasto ne bi svojoj baki mogao instalirati debian stable i ostaviti joj ga nakon inicijalnog setupa, dapace mislim da je to najbolje sto u takvoj situaciji uopce mozes napraviti, verzije paketa se ne mijenjaju, postoji iznimno mala sansa da ce se nesto potrgati updateom, a od mahnitog izdavanja novih verzija aplikacija korisnici vrlo rijetko imaju neke prakticne koristi.
Imam osobno iskustva sa sličnim slučajem. Iako nisam instalirao baki, instalacija lenny-a(kasnije reinstall na squeeze) je obavljena na računalu jedne obitelji :) . Ljudi nemaju nikakvih, pa čak niti osnovnih znanja o kompjuterima, uglavnom slušaju HKR i mole krunicu (ovo nije zajeancija :D ), čitaju novine i plaćaju račune. Na računalu je trenutačno squeeze i xfce, stroj od 512 MB i pentimuom 4 radi jako brzo, interface sam ušminkao lakše se snalaze nego na windowsu 7 i oni su prezadovljni, još sam malom stavio neke igrice i ja nisam nikada intervenirao u 3 godine, a da su imali windowse konstantno bi imali problema s nečime, ovako nemaju, pa neka sad netko kaže da linux nije user friendly. Linux je user firendly u svojim okvirim(to što netko želi instalirati exe binarni fajl na linux je njegov problem, tj. neinformiranost i nesposobnost da se pročita štivo od stranice + 1/2, a još nikad nisam doživio da je netko pitao zašto ne može instalirati .deb na windows) a apsolutno ono što linuxu ne treba (a na sreću je neostvarivo) je neka unificirana all in one distribucija. Driveri i dalje ostaju na volji tvrtke koja ih ne želi otvoriti, ja tu nikako ne vidim krivnju linuxa niti zajednice.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
glaskoncILLa

pa no, ako si jedan od onih koji imaju srece da ti hardware radi na linuxu i ne zelis nikakve probleme i nemas posebne prohtjeve, sto je lose u tome imati dvije godine stare aplikacije, imam windowse starije od toga.. :)
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

glaskoncILLa je napisao/la:pa no, ako si jedan od onih koji imaju srece da ti hardware radi na linuxu i ne zelis nikakve probleme i nemas posebne prohtjeve, sto je lose u tome imati dvije godine stare aplikacije, imam windowse starije od toga.. :)
Živa istina. Tako i tako koristim samo mali podset mogućnosti većine softvera, a koji su, realno, dostupni već od negdje doba kernela 2.6.18. ili ranije
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Odgovori