Što je novo u Windowsima 10 i što to znači za Linux?

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Max Bunker

Re: Što je novo u Windowsima 10 i što to znači za Linux?

Post Postao/la Max Bunker »

@kk

Je, ima power opcija u linuxu, no to je toliko okljaštreno i rasuto da je deset godina u zaostatku za win power opcijama koje su objedinjene na jednom mjestu te su vrlo pregledne i jasne svima koji ih i prvi puta vide. Objasni ti meni kako da u linuxu poriktam da se wifi ugasi nakon 3 minute screensavera ili nakon kaj pet minuta bude zauzeće procesora ispod 5 % ?? A kao što vidiš u win power opcijama se to uradi u par klikova bez ikakvog guglanja ili predznanja:

slika

To što tebi netreba restore point i safe mod, neznači da netrebaju i ostaloj ogromnoj većini korisnika , jer baš restore point omogućuje ležernost u radu i isprobavanje novih aplikacija ili čačkanje po raznim settingsima i alat restore point je najkorišteniji alat kada upadneš u probleme...

Postoji i snapshot u linuxu, pa ti opiši jedan od njih a ja ću ga onda usporediti sa točkom povratka ili imageom sistemskih particija koje su defaultni alati ugrađeni u operativni sistem.

Ima naravno i firewall u linuxu , pa ti navedi jedan konkretni pa ćemo ga ići uspoređivati sa defaultnim win firewalom po jednostavnosti i lakoći korištenja i preglednosti...

Izguglo sam cijene plaćenih distri , i nevidim tu neku linux prednost jer ms pruža suport svima koji imaju validne licence a rijetko rijetko tko je baš zavukao ruku u džep i kupio windowse. Stvrano je gomila načina da dobiješ free legalne windowse i da nakon toga imaš pravo na ms suport :

slika

Da je to baš sve tako kvalitetno razrađeno i podržano u linux svijetu, onda nebi 70 % tema završavalo savjetom : Probaj da li se to dešava i u live modu, ili si instaliraj neku drugu distru pa vidi situaciju !!...
Ti buš to naravno nazvao slobodom izbora a ja bum rekao da je to nedostatak kvalitetnih rješenja i suporta od strane onoga tko je izdao distru na tržište...

Zaviri samo u temu gdje kolegica ima problema sa kworker procesom pa joj nađi rješenje u par minuta kad već tvrdiš da je to sve tip top položeno... Da ima takav problem u windowsima postupak detekcije problema bi bio slijedeći: Prvo bi digla os u safe modu sa ugašenim apsolutno svim procesima koji se daju ugasiti :

slika

Nakon toga bi se u safe modu stavio task manager na desktop i to na tabu perfomanse i zauzeća resursa, i tada bi se krenuo omogućivati jedan po jedan proces koje smo maloprije disejblali , i kada podivlja prikaz u task manageru tada smo došli do uzročnika problema. Tada bismo ručno taj proces označilikao problematičan i iz prikaza pouzdanosti bismo probali prvo automatikom vidjeti da li je već taj problem prijavljen i postoji li KB fix za njega :

slika

Ako postoji fix, isti bi se instalirao i računalo bi se restartalo i nakon toga bi se odradile automatizirane radnje u kojima bi se provjerilo da li je problem riješen. Do fixa možeš odmah ako postoji i ako si baš jako pogođen problemom, a svm korisnicima će taj fix biti isporučen u prvom slijedećem većem updateu koji je svaka dva tjedna...

Ako nema rješenja za problem, onda imaš predinstaliranu aplikaciju : Obratite se podršci , na koju fino klikneš i uđeš u chat sa ms suportom , koji su dužni otvoriti slučaj i nemogu ga zatvoriti dok ti njihovo supervizoru ne potvrdiš da ti je problem riješen..

slika

A kome da se obratim kad mi nekaj krepa u ubuntu ili opensuseu ..? I ne spominji argument plaćene podrške u linuxu jer je u windows svijetu stotine miliona ljudi koji imaju pravo na podršku a da nisu dali ni kune za windowse već su ih dobili na druge legalne načine ( oem, akademska zajednica, humanitarne-sportske-neprofitne organizacije i udruge...)

@Abzeenth

Odlično sročeno : user frendly i znači da je odmah sve iz kutije posloženo da dela i da mi je ko na pladnju podstrto i spremno za korištenje uz najmanji mogući napor ili uloženo vrijeme istraživanje i usvajanje novih znanja. Tako to zamišlja par milijardi stanovnika ove planete i tko hoće zaraditi nema mu druge nego slušati želje potencijalnih korisnika.... Kad stanovništvo planete bude prosvjećenije i na nekom višem duhovnom nivou onda bu se i te okolnosti promijenile, no dotad misli globalno a djeluj lokalno....

A da je ipak nešto trulo u open svijetu dokaz je i način najave za novi libreoffice 5, jer se kao najveće novosti i prednosti navodi veća kompatibilnost sa ms office dokumentima i podrška za win10... Mislim, gle,,, softver koji bi trebao biti na zastavi open sourca se nastoji probiti približavanjem svijetu windowsa.... haloo...

I nisu to svjetonazori stečeni zbog dosadašnjeg korištenja windowsa već je takav način života na ovoj planeti. Možeš si ti i kruh doma ispeći , jel tako, ali nema rezona jer kruh košta 7 kn a u tih sat vremena koliko ti možda treba da ispečeš taj kruh buš izgubila svoju satnicu na radnom mjestu koja je bar 20-50 kn pa nema zdrave logike da zgubiš 50 kn zato da bi izbjegla plaćanje 7 kn... Možeš ti to naravno i u slobodno vrijeme ispeći taj kruh ali opet ode sat vremena koje se moglo i iskoristiti za kulturu, sport, ljubav,roditeljstvo... Okolnosti su takve kakve su i tko im se ne prilagodi bu nestal ili stagniral na 1,5%..

I nemoj generalizirati jer se baš na ovoj temi trudim prilaziti sa tehničke strane. Čovjek sam pa mi možda ipak negdje i utrči malo politikanstva, no stvarno gledam da izlazim sa konkretnim tehničkim podacima, pa onda mi nije drago čuti kad veliš da je ovo isto kao i sve ostale slične teme u zadnjih nekoliko mjeseci.
U ovoj temi se vrlo zorno vidi koliko home desktop linux kaska za win 10 , i kristalno mi je jasno da i vi to vidite i sada ćete polako sa tehnike početi prebacivati na ideologiju i sve ostalo jer realno nema argumenata koje biste ovako zorno screenshotali i podrobno objasnili kako se ja trudim da bih argumentirao zašto su win 10 odlični i kaj bi sve linux trebao poduzeti da i on jednom dobije epitet izvrsnosti...

@branac88

Za windows 7 se nebum zalagao, ali ti za windows 8 pa nadalje odgovorno tvrdim da su reinstalacije i usporavanja stvar prošlosti. Možeš ti i njih ručno ručno održavati, no ako neznaš ili ti se neda onda je uvede jedan ms servis koji brine o jako puno stvari , od defragmentacije, cleana nepotrebnih i temp datoteka, dubinskog anti malware skeniranja, optimizacije drajvera i softvera, ažuriranje..i još cjelu gomilu stvari taj servis dela....

slika

A ako baš i zapadneš u probleme, uvjek imaš i opciju da si nakon prve instalacije i nadogradnje kreiraš iso file sa slikama sistemskih particija , te iz tih iso filea vratiš sve na točno onakvo stanje kakvo je bilo u trenutku izrade tog iso filea. I nakon toga samo ostaviš na auto update i nastaviš dalje sa radom a winsi se brinu za sve ostalo... naravno, automatika je samo jedna od opcija a naravno da ti to sve možeš i ručno, uz takvu mogućnost detaljiziranja opcija kakva je nezamisliva u linux svijetu ( probaj uopće naći opciju u linuxu da ti se autosnapshot radi kada npr bude zauzeće procesora manje od 5 % i to nakon 3 minute takve aktivnosti ):

slika

:thmb-up
branac88
Spol: M

Post Postao/la branac88 »

Max Bunker je napisao/la:@branac88

Za windows 7 se nebum zalagao, ali ti za windows 8 pa nadalje odgovorno tvrdim da su reinstalacije i usporavanja stvar prošlosti. Možeš ti i njih ručno ručno održavati, no ako neznaš ili ti se neda onda je uvede jedan ms servis koji brine o jako puno stvari , od defragmentacije, cleana nepotrebnih i temp datoteka, dubinskog anti malware skeniranja, optimizacije drajvera i softvera, ažuriranje..i još cjelu gomilu stvari taj servis dela....

slika

A ako baš i zapadneš u probleme, uvjek imaš i opciju da si nakon prve instalacije i nadogradnje kreiraš iso file sa slikama sistemskih particija , te iz tih iso filea vratiš sve na točno onakvo stanje kakvo je bilo u trenutku izrade tog iso filea. I nakon toga samo ostaviš na auto update i nastaviš dalje sa radom a winsi se brinu za sve ostalo... naravno, automatika je samo jedna od opcija a naravno da ti to sve možeš i ručno, uz takvu mogućnost detaljiziranja opcija kakva je nezamisliva u linux svijetu ( probaj uopće naći opciju u linuxu da ti se autosnapshot radi kada npr bude zauzeće procesora manje od 5 % i to nakon 3 minute takve aktivnosti ):

slika

:thmb-up
Malo manje budi defetilan prilikom izražavanja jer da imaš odgovornosti kako tvrdiš, sada bi bio sankcioniran jer u svome domu imam još 2 računala i 1 laptop koji su na win 8, tj. od nedavno i na 8.1
Iako su mi ukućani nezahtjevni i koriste računalo samo za ono što im treba (posao i fax + neka web igra za razbibrigu) opet nakon cca godinu dana (max godinu i po) MORAM obaviti reinstalaciju jer im se ne samo uspori (očito je usporavanje nakon 6 mjeseci), već i zdrma wins. Dakle, i bez prčkanja po njima, winsi uspore i oštete se.
Brat mi je prije cca 1 tjedan otišao na more s laptopom...pogađaj(te) na što sam izgubio 1 dan :zvizdi
(i nisu mu se ni stigli svi updateovi instalirati do polaska pface )

Što se tiče nekakvih rješenja povratom na prijašnju točku backupa, s obzirom da ne znam točan uzrok te usporenosti i kvara, jasno je da je onda najsigurnije i najbezbolnije staviti svježi windows nego "staru i bolesnu babu" kopirati i vratiti je nazad. Drugo, znao sam koristiti i sam taj "restore" i nije se baš pokazao dobrim za problem vremešnosti; no dobar je ako nešto očito zafrkneš pa se želiš vratiti dan-dva prije nego si napravio glupost. Opet, i to je rijetkost a za korisnike koji ne prčkaju po postavkama i nebitno.
Lista gnjavatora:
Bunker (16.11.2018.-9.9.9999.)
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

@Max Bunker
Prije par stranica si naveo da u licenci piše da iako si platio OS on nije tvoje vlasništvo, već dobijaš pravo da ga koristiš. Naravno onda čije je vlasništvo tome je i obaveza da ti da podršku.

GNU/Linux nije alternativa drugim OS-ima, on je OS za sebe, ako imaš potrebe da ga koristiš, koristi ga onakav kakav je (ako nemaš volje/vremena/znanja da ga poboljšaš - prilagodiš potrebama).

Naravno da će probati sa Live distrom kako se ponaša, nećeš se igrati i instalirati svega i svačega da više ne znaš što imaš i što si sve radio.

;)
Max Bunker

branac88 je napisao/la:
............ jer u svome domu imam još 2 računala i 1 laptop koji su na win 8, ...
A ja imam 38 na tablici održavanja.

Naravno da sa restoreom i imageom sistema ne vraćaš staru bolesnu babu jer se i restore point i image sistmea rade ili nakon čiste instalacije i nadogradnji ili u trenutku kad si siguran da je sve tip-topa što buš prije utvrdio sa adekvatnim softverskim alatima....
Max Bunker

vision je napisao/la:@Max Bunker
Prije par stranica si naveo da u licenci piše da iako si platio OS on nije tvoje vlasništvo, već dobijaš pravo da ga koristiš. Naravno onda čije je vlasništvo tome je i obaveza da ti da podršku.
I jel ta činjenica ( za koju si potpuno u pravu ) na ikoji način umanjuje mogućnost svim legalnim win korisnicima da dobiju tehničku podršku bilo kroz predinstalirane alate bilo kroz live chat i sve kaj nakon toga slijedi ??

:-D
bertone
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la bertone »

Kako sam i najavio, kad napišem svoj zadnji post u temi, tema ide pod ključ.

Pojedinci sad mogu slobodno cendrati da to nije demokracija i da se ovdje teme zaključavaju ukoliko mišljenje nije u skladu sa mišljenjem manjine koja je ideološki zatupljena. Možda je tako, možda i nije..

Osobno neću nikome obrazlagati razloge niti objašnjavati ili dokazivati bilo što no svatko ima mogućnost i slobodu da izvede vlastite zaključke da li je takav čin bio opravdan ili ne.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"