Trampanje hardverom

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Markec
Spol: M

Re: Trampanje hardverom

Post Postao/la Markec »

stefan je napisao/la:
Markec je napisao/la:da se usput pohvalim, sutra mi dolazi novi komp koji sam kupio preko tetine firme, ovaj put će to biti normalni pc.
I ja sam nekako odlučio da mi Desktop ima daleko više prednosti od Laptopa... ali zaključak je donešen nakon što sam puno previše novaca i živaca potrošio na laptope... :facepalm
Ja sam pogriješio u tome što sam tada laptop uzeo kao glavno računalo. pa sam uzeo malo bolji proc, bolju grafu (tada jedna od najboljih na laptopu, ) sa 17" ekranom, pa je lap zbog toga dobio i na težini i naravno na cijeni.

Na njemu sam radio svašta, bio je stalno upaljen zbog torenta koji su mi se stalno skidali.
Ako mi bude trebalo prijenosno računalo, kupujem neki jeftini, slabiji naravno i sa malim ekranom uglavnom za raditi osnovne stvari a desktop će biti za sve ostalo :)
shicy

Post Postao/la shicy »

također, uzimam desktop prvom prilikom...ali drži se ovaj laptop-ninja :D
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Moj USB stick (16 GB) ne zadovoljava više kapacitetom. Ima li netko možda kakav disc izvađen iz laptopa koji bi mogao pomoću USB adaptera priključiti na svako računalo. Htio bih napraviti malo veću kolekciju .iso slika (Multisystem).
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Vlado, predstavlja li ti nabava eksternog harda problem (lova)? To bi ti možda bilo najjednostavnije rješenje. Ili već imaš nekakvu ladicu ili adapter, pa ti treba samo disk?
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Kaj nije to malo overkill ako je samo zbog isprobavanja live distri?
Da li se ostatak prostora može koristiti u uobičajene svrhe? szbunjen
Where there is a gui there's a way.
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

@drone, naravno da je lova problem. Najbolje bi bilo imati eksterni (pola terabajta), ali to je cca 500 kn. Mislio sam ako netko ima iz laptopa a da mu ne treba. Oni iz PC-a zahtijevaju još i napajanje i ladicu... Ovi iz laptopa su mi simpatičniji (veličina pametnog telefona). I lako se mogu odgovarajućim adapterom spojiti na svako računalo.
@Fugu, naravno, ostatak prostora bih iskoristio. Ali prvenstveno bih htio imati kolekciju distri (prijenosnu). Svebor je na sajmu imao brdo takvih na jednom discu (64 i 32 bitne). Kako je krenulo, pa da "zarazim" što više računala svojih prijatelja, poznanika i rodbine.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Fugu je napisao/la: Da li se ostatak prostora može koristiti u uobičajene svrhe? szbunjen
Naravno. Recimo jednu particiju napuniš iso slikama, instaliraš GRUB2 i možeš direktno bootati iso-e (ne treba ti frugal install, a ni unetbootin ili slični programi). GRUB2 ima tu mogućnost samo trebaš znati parametre za boot svake distre.

Ostatak diska možeš koristiti za podatke, možeš i normalno instalirati neku distru na slobodnu particiju i kombinirati.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Slamd64

Post Postao/la Slamd64 »

Bolje je u te svrhe uzeti dobar stick od 16 ili 32 GB high speed. Ti diskovi iz laptopa su jako osjetljivi na potrese, a nece transfer ici brze od brzog sticka, zbog ogranicenosti usb porta.
Ima i opcija sd ili compact flash kartica + usb citac.
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Vl@do je napisao/la: @Fugu, naravno, ostatak prostora bih iskoristio. Ali prvenstveno bih htio imati kolekciju distri (prijenosnu). Svebor je na sajmu imao brdo takvih na jednom discu (64 i 32 bitne). Kako je krenulo, pa da "zarazim" što više računala svojih prijatelja, poznanika i rodbine.
drone je napisao/la:
Fugu je napisao/la: Da li se ostatak prostora može koristiti u uobičajene svrhe? szbunjen
Naravno. Recimo jednu particiju napuniš iso slikama, instaliraš GRUB2 i možeš direktno bootati iso-e (ne treba ti frugal install, a ni unetbootin ili slični programi). GRUB2 ima tu mogućnost samo trebaš znati parametre za boot svake distre.

Ostatak diska možeš koristiti za podatke, možeš i normalno instalirati neku distru na slobodnu particiju i kombinirati.
Nisam do sada istraživao problematiku, zanimljive su to mogućnosti. Ja imam par starih stikića od gigu-dvije pa s OpenSuse imagewriterom za 2-5 minuta stavim gore distru-kandidata za isprobavanje.
Hvala na infu. Sorry na offtopicu.
Žao mi je kaj nemam kakav diskić za Vladu.
Where there is a gui there's a way.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Ovo je dosta dobra stvar za nekoga tko se bavi dijagnostikom i popravcima računala,, ili često putuje sa mjesta A na B, pa da ne treba nositi laptop (ako ima puniji pristup računalima).
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Odgovori