openSUSE 13.1

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

SuSe
Spol: M

Re: openSUSE 13.1

Post Postao/la SuSe »

Mislim da je bezveze pricati o Yastu, iako na prvu ruku izgleda nepregledan i konfuzan to je zbog silnih opcija koje imas, koje cini mi se rijetko koja distra ima. San snova za serverska podesavanja. Micati Yast i a ostavljati KDE podesavanja to je neozibljno. KDE podesavanju su za mene samo sminkanje izgleda (iako naravno i tu mozes vrsit neku administraciju) ali malo je dijete za YAST.
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

gMajstor je napisao/la:Pa prebrisite. Ko vam brani. Tako se i gusi sloboda govora i pravo na sopstveno mišljenje.
A dal samo ja koristim Kubuntu, ajde samo malo bolje pogledaj ;) Stvar je u tome što Kubuntu radi, a openSuse u svojih zadnjih par izdanja NE RADI.
Ne, nitko ti ne brani da govoriš. Napiši članak koliko je Kubuntu bolji od svemira i završiti će na naslovnici.
Ali teme koje ja administriram nećeš trollati. Jer tvoje bauljanje a da ni ne znaš o čemu pričaš (sam kažeš da nisi probao) je ništa drugo nego trollanje par excellence.

EDIT: pobrisani svi postovi neargumentirane rasprave.
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
blast beat

Post Postao/la blast beat »

Hajde ja kao nepristrasna osoba i po Kubuntu i po SUSE da iznesem mišljenje. openSUSE je ozbiljnija distribucija od Kubuntua po meni, ipak oni iza sebe imaju SUSE enterprise. YAST je veoma dobra stvar, ali koliko god sam se trudio nisam uspeo da se naviknem na njega. Jer je prepun opcija, i to je super, samo bi možda malo bolja ogranizacija bila poželjna. Ali isto tako razumem i da neko više hvali Kubuntu jer ja lično sam sa njim imao manje problema, i skoro uvek je sve radilo, za razliku od SUSE-a gde mi u svakoj verziji po neka sitnica nije radila. A odgovor koji je distro bolji se ne može dati, jer je stvar u tome šta korisnici očekuju i šta im odgovara. Ko voli da drži sistem u svojim rukama i da ga podešava do sitnica će uzeti SUSE, neko ko hoće OTB iskustvo će uzeti Kubuntu i to je to.

P.S. Sve do ove verzije je KDE bio ubedljivo brži na SUSE-u u odnosu na druge distribucije, sada mislim da su svi tu negde po brzini.

P.P.S. Uklanjanje YAST-a bi bila ekstremno glupa ideja, ali recimo spajanje sa KDE settings-om bi bilo možda i dobro, da bude sve na jednom mestu, ljudi bi se manje zbunjivali.
zole052

Post Postao/la zole052 »

bas gledam yast i system settings... ovako nabrzake mozes iz oba namjestavati printer, mjenjati jezik sustava, vrijeme mjenjati, tastaturu, instalirati programe...

malo se toga ponavlja to je istina :)
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
sumski
Moderator

Post Postao/la sumski »

Uf, da. To je točno za navedeno. Osim instalacije - isto je točno da se može instalirati preko appera, ali to nije preporučeni način* niti se 'reklamira'.
I ovo za jezik, jedno je za pojedinog korisnika, a u YaST-u za cijeli sustav.

* http://en.opensuse.org/SDB:Apper#What_is_Apper.3F

Al, da, baš da su target skroz početnici - nisu!
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
sumski
Moderator

Post Postao/la sumski »

Ja bi rezimiral:
po meni, dakle subjektivno :) :
13.1 je bolje izdanju u startu od 12.3. openSUSE je općenito (imho) specifična distra, uglavnom se radi o tome dal ti sjedne ili ne. Ja volim taj način rada i odgovara mi. Mislim i da je dovoljno stabilan, i brz za korištenje, i to za 'širu populaciju'. Ne bi ga koristil, i sudjeloval u zajednici, da nije tak :) Neke stvari legnu teže, i tu dolazi do prijelomnice - ili ostaneš, ili ga skoro više nikad ne probaš ;)
Naravno, ko i svaka distribucija, bugova uvijek ima :) al zato treba testirati, i prijaviti iste.
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Live pokušaj drugi.
Zahvaljujući uputi kolege Šumskog:
slika
uspio sam istažiti 13.1.
Osjeti se ubrzanje. Ffox starta puno brže (3x), Yast/Yast2 također. Dolphin je malo ubrzao.
Video playeri su mi se i do sada otvarali trenutno, tako je i sada. Sleep i buđenje uredno rade i iz live načina, pa vjerujem da bu tako i nakon instala. Paketi su noviji. Sve u svemu, ništa revolucionarno, zapravo iz mog korisničkog kuta, kao jedan veći update. Evolucija. Za sada vrlo dobra ocjena. Slijedi instalacija čim ulovim priliku.
:thmb-up
Where there is a gui there's a way.
zole052

Post Postao/la zole052 »

sumski je napisao/la:Uf, da. To je točno za navedeno. Osim instalacije - isto je točno da se može instalirati preko appera, ali to nije preporučeni način* niti se 'reklamira'.
I ovo za jezik, jedno je za pojedinog korisnika, a u YaST-u za cijeli sustav.

* http://en.opensuse.org/SDB:Apper#What_is_Apper.3F

Al, da, baš da su target skroz početnici - nisu!
ovo u vezi instakacije je tocno jer je apper u "configure desktop" a to sto nije preporucen nacin instaliranja to ce znati manji broj korisnika... ako je i trebao biti instaliran zbog updatea trebali su ga sakriti da se ne vidi a ne ovako

a ovo za promjenu jezika sto na jednom mjestu mjenjas za pojedinog korisnika a skroz na drugom mjesto za sve korisnike je bas glupasto

meni osobno ne smeta ali trebali bi takve sitnice bolje rjesiti.
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Kaj je s Apperom u ovoj verziji? I dalje ga je bolje maknuti i biti na Zypperu ili se nekaj kvalitativnog promijenilo?
sumski
Moderator

Post Postao/la sumski »

Na istoj je razini. Čitaj to kak ti paše :)
Odgovori