Preporuka za filmove

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

jjj

Re: Preporuka za filmove

Post Postao/la jjj »

meema je napisao/la: s obzirom da je po istinitom dogadaju, film mi je bio prekrasan, ne znam kako bih ga drukcije opisala...
odlican film i svakako za pogledati...
Film je interpretacija zbiljskih događaja (izbjegavam riječ "istinitih" iz, nadam se, očitih razloga) - zanima me je li netko osim mene upoznat s faktualnim u ovome slučaju? Ako je, mijenja li to išta u svezi samog filma? Kako bih preduhitrio moguće nesporazume, ne mislim na (možebitne) netočnosti u filmu, već stav, ton, perspektivu iz koje su događaji prikazani.

On-topično, gledah danas Antikrsta (Trier, 2009), preporučam.
meema
Spol: Ž
Kontakt:

Post Postao/la meema »

koliko se ja sjecam,film je sniman na autenticnoj lokaciji, cak je i taj bus "pravi"...
o ostalim dogadajima ne znam, praceni su po njegovom dnevniku, koji je vodio...
... I'm not weird, I'm limited edition ... :hepihepi
Koistinen
Kontakt:

Post Postao/la Koistinen »

davno ga gledah....znam da odskače u nekim stvarima od Krakauerove knjige, bilo je nekih pretjerivanja i "izmišljanja" oko određenih odnosa...to sam uhvatio u nekim intervjuima, jer Krakauera nisam pročitao....
to mi, doduše, uopće nije bilo bitno već to da je film u 2/3 počeo solidno padati i gubiti se u nekakvom nabacivanju "slika"....dobar, ali mislio sam da će biti puno bolji.

BOY A ---- zajebana drama o vraćanju maloljetnog ubojice nazad u društvo nakon odsluženja kazne. Preporučujem!
jjj

Post Postao/la jjj »

Nisam imao takve stvari na umu...možda bolje da kažem što jesam - naime, Supertramp je prikazan pozitivno. 'Sestrinska naracija' koju spomenuh ocrtava ga, štoviše, kao heroja. Slično i Krauker. I dok je naracija užasna i boli ju slušati, u svoj njenoj slabašnoj racionalizaciji i tumačenjima koja su na razini nižih razreda srednje škole u najboljem slučaju, to je još uvijek nešto oko čega se ne moramo složiti. Ono oko čega se ne možemo ne-složiti, jest da je on otišao tamo bez kompasa i karte područja. Čovjek koji ga u filmu ostavi tamo je isti čovjek koji ga je zbilja dovezao tamo, samo što je u filmu manje naglašena njegova molba da ne ide tako nepripremljen.

Slijedi citat s Wikipedije:
Unlike Krakauer and many readers, who have a largely sympathetic view of McCandless, some have expressed negative views about those who romanticize his fate. Alaskans have been particularly skeptical

McCandless has been a polarizing figure ever since his story first broke in 1992. Because he chose not to bring a map and a compass (items which most people in the same situation would have considered essential), McCandless was completely unaware that a hand-operated tram crossed the otherwise impassable river 1/4 mile from where he attempted to cross. Had McCandless known this, he could easily have saved his own life. Additionally, there were cabins stocked with emergency supplies within a few miles of the bus, although they had been vandalized and all the supplies were spoiled, possibly by McCandless, as detailed in Lamothe's documentary. Yet Ken Kehrer, chief ranger for Denali National Park, denied that McCandless was considered a vandalism suspect by the National Park Service. The most charitable view among McCandless's detractors is that he was somewhat lacking in basic common sense, i.e., venturing into a wilderness area on his own without adequate planning, preparation, and supplies was almost guaranteed to end in disaster.

Alaskan Park Ranger Peter Christian wrote: "I am exposed continually to what I will call the 'McCandless Phenomenon.' People, nearly always young men, come to Alaska to challenge themselves against an unforgiving wilderness landscape where convenience of access and possibility of rescue are practically nonexistent [...] When you consider McCandless from my perspective, you quickly see that what he did wasn’t even particularly daring, just stupid, tragic, and inconsiderate. First off, he spent very little time learning how to actually live in the wild. He arrived at the Stampede Trail without even a map of the area. If he [had] had a good map he could have walked out of his predicament [...] Essentially, Chris McCandless committed suicide."

Jon Krakauer defends McCandless, claiming that what critics point to as arrogance was merely McCandless's desire for "being the first to explore a blank spot on the map." Krakauer continues that there remain extremely few areas on the world map that would be called 'blank'.
Ne mogu se ne složiti s dotičnim Alaskan Park Rangerom - bilo da se radilo o aroganciji i prepotentnosti, bilo o nedostatku zdravog razuma - ni u kojem slučaju nije laskavo. A Kraukerova apologija u zadnjem paragrafu mi se čini jednako slabašnom (i ne samo to, već je i netočna - obzirom da očito postoji karta područja) kao i racionalizacije nekih drugih odluka unutar filma. Počev od poticaja njegovu odlasku - roditelji mu nisu najbolji ljudi na svijetu. Heh. Dignite ruku svi koje su roditelji nekad razočarali. Kontinuirano nejavljanje je još jedna djetinjastost kojom ih kažnjava. Jer nisu u skladu s njegovim idealima/koncepcijom moralnog. On to doduše zadržava na privatnoj razini (ie, nije postao propovjednik ili pripadnik neke slične organizacije), a i moglo bi se smatrati da je bar njegovo odbacivanje svijeta i materijalizma, ako mu je do toga bilo, na neki način plemenito ili velika gesta. Meni se čini da je to upitno, i kao namjera i kao gesta, ovo prvo jer nisam siguran da postoji dovoljno podataka iz kojih bismo zaključili takvo što, a ovo drugo jer je naprosto trivijalno - štoviše, idiotski je (u starogrčkom smislu, dakle isključenje iz javnog i zabijanje nosa u privatno), pa čak defetistički - a to sve skupa meni ne izgleda osobito herojski.

Dakako, to za film kao film ne znači puno - kao što rekoh, smatram da je kompetentno napravljen. Za neki film koji cilja biti entertainment ne bi me manje moglo biti briga je li historijski točan, no mislim da to ne vrijedi za ovaj, osim ako ne bismo bili cinični. Dakle, da se u filmu radilo o izmišljenoj osobi, meni bi bio nešto bolji (ne puno (jer imam neke prigovore na sam film), ali dovoljno da se ne moram tri dana premišljati oko ocjene), jer bi tako iluzija bila netaknuta stvarnošću.
Koistinen
Kontakt:

Post Postao/la Koistinen »

jjj je napisao/la: Supertramp je prikazan pozitivno.
Čuj,ovo ni meni nije bilo baš normalno, jer je hype oko toga bio na tipičnoj američkoj nenormalnoj razini. Uostalom, čim ti se kod Oprah film servira kao masterpiece to znači zabludjelo blejanje u remek djelo bez propitivanja plus automatski se naravno radi o "heroju" neviđenih dimenzija. Zanimljivo mi je da je izbačena (najvjerojatnije) činjenica o uništenim "smočnicama" skroz okolo koje su koristili "rendžeri" (u nedostatku boljeg termina) i lokalci... Potez heroja? Teško. :D
Suko
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la Suko »

Sada ste me baš zaintrigirali.
Evo, nabavio sam knjigu pa ću se i ja polako baciti na proučavanje.
pingu

Post Postao/la pingu »

zole052 je napisao/la:The Last House on the Left
Davno nisam pogledo tako dobar triller...
http://www.imdb.com/title/tt0844708/
Nedostatak ideja i kreativnosti vodi do novih remakeova i reciklaže.
zole052

Post Postao/la zole052 »

madone je napisao/la:Evo jedna preporuka ne za film već TV seriju HBO-a. Ovo je prva serija da skidam s neta.
The Wire http://www.imdb.com/title/tt0306414/
na imdb ima ocijenu 9.7(što obično niš ne znači) ali ova serija je 2002-2007 i još uvijek ima tako visoku ocjenu. 5 sezona 12 epizoda po sezoni. HR titlovi (nema 5 sezona) http://www.prijevodi-online.org/index.p ... =309&s=sve
Evo šta kažu na forumima o seriji, ja sam pogledao prve dve sezone....
The Wire je, bez imalo pretjerivanja, daleko najbolja serija koju je HBO proizveo. A znamo što HBO znači kad su u pitanju serije i kakve su njihove serije u odnosu na serije ostalih TV kuća. Istina je da pocinje polako, da se radnja odvija sporo, da ima puno likova, od kojih su neki vazni za radnju svih 5 sezona, neki se pojavljuju malo rijeđe itd. Uglavnom, The Wire je serija koja od gledatelja puno traži, ali nemjerljivo više pruža. Jednom kada ju pocnete pratiti, necete moci stati dok ne pogledate svih 5 sezona. I još ce vam na kraju biti zao sto je gotovo. Likovi su razrađeni fenomenalno, glumci su isto tako fenomenalni, serija jednostavno nema lošu stranu. Zaboravite sve policijske i slične serije koje ste gledali do sada, zaboravite kako su portretirani policajci, kriminalci, političari i ostali. Panduri zele srusiti dilere, korumpirane politicare i ostale, ne zato što im je to posao, nego ponajviše zbog toga što ih mrze jer ubiru veiku lovu dok ovi rade za sicu. Dosta odnosa panduri-kriminalci se odvija na osobnoj razini. Da ne duljim previše, najbolja i najrealnija serija koju cete vidjeti dugo dugo vremena.
Nenad, to jesu teme po sezonama, ali se, recimo to tako, između redaka kriju i neke druge tematike.
Autori kažu da su teme po sezonama:
po navodima tvoraca serije glavne teme sezona su:
Sezona 1: sustav i pojedinac u sustavu u sustavu (murija, kriminalci, političari)
Sezona 2: nestajanje, tj. propadanje radničke klase u Americi
Sezona 3: Konzervativnost i nefleksibilnost sustava i nespremnost na promjene. kako sustava na vrhu vlasti, tako i onog na dnu
Sezona 4: Propast obrazovnog sustava i korupcija u politici i najvišim organima vlasti
Sezona 5: Mediji. Inače, prikaz novinske redakcije u 5 sezoni The Wirea je proglašen, od strane novinara, za najboljie oslikan novinarski posao na TV-u ili filmu.
I na kraju da ponovim nešto što sam nedavno pročitao o ovoj seriji: " Na svijetu postoje samo dvije vrste ljudi, oni koji obožavaju The Wire, i oni koji ga još nisu gledali"
Kog zanima više o seriji ima na ovom forumu sve u detalje....
http://www.prijevodi-online.org/smf/ind ... pic=265.90
Samo jedna rijec - g e n i j a l n a

EDIT:nakon dvije odgledane sezone...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Jel imate još koju seriju za preporučiti?
zole052

Post Postao/la zole052 »

Suko je napisao/la:Jel imate još koju seriju za preporučiti?
Koji zanr, ja gledam vise serije od filova :)
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Odgovori