Evo, ja sam jučer instalirala taj najnoviji Mint KDE. (Ovo je kao tema o Mintu pa neću biti skroz offtopic, valjda

).
U recimo
idle stanju (pokrenuti samo Dolphin i System Monitor jer nisam još instalirala htop

) troši malo manje od 300 MB od ukupno 1 GB RAM-a.
Stari Mint 9 sa Gnome 2.x, otvorenim Firefoxom, pokrenutim Pidginom i Clementineom zauzima 365 MB. Iz nekog razloga mi se taj stari čini responzivnijim, ali to je možda zato što nisam još sasvim navikla na KDE, a vjerojatno i zbog efekata koji su (djelomično) uključeni.
Zaključak? Pa..ne znam

Trebalo bi aktivno koristiti taj Mint KDE neko vrijeme da bi se moglo izvući neke korisne zaključke i raditi "prave" usporedbe. Ne znam je li moj sustav uopće relevantan za takvo što obzirom na to da je star i shrotty i vjerojatno nitko danas ne koristi tako jadne laptope za neki ozbiljan rad. Ali ja nemam izbora, a moram li zbog toga patiti i koristiti neka zastarjela sučelja? Ili nova, lightweight ali meni neprivlačna sučelja? Vjerojatno bih si trebala uskratiti sav sjaj i nevjerojatno mnoštvo opcija i funkcija koje ima KDE i koristiti neki tiling WM, bez window dekoracija zato što bi to trošilo najmanje RAM-a. Ali ne želim, i mislim da ni neću