Linux Mint - Pitanja & Odgovori

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Abzeenth
Site Admin

Re: Linux Mint - Pitanja & Odgovori

Post Postao/la Abzeenth »

Evo, ja sam jučer instalirala taj najnoviji Mint KDE. (Ovo je kao tema o Mintu pa neću biti skroz offtopic, valjda :D).

U recimo idle stanju (pokrenuti samo Dolphin i System Monitor jer nisam još instalirala htop :facepalm ) troši malo manje od 300 MB od ukupno 1 GB RAM-a.

Stari Mint 9 sa Gnome 2.x, otvorenim Firefoxom, pokrenutim Pidginom i Clementineom zauzima 365 MB. Iz nekog razloga mi se taj stari čini responzivnijim, ali to je možda zato što nisam još sasvim navikla na KDE, a vjerojatno i zbog efekata koji su (djelomično) uključeni.

Zaključak? Pa..ne znam rofl Trebalo bi aktivno koristiti taj Mint KDE neko vrijeme da bi se moglo izvući neke korisne zaključke i raditi "prave" usporedbe. Ne znam je li moj sustav uopće relevantan za takvo što obzirom na to da je star i shrotty i vjerojatno nitko danas ne koristi tako jadne laptope za neki ozbiljan rad. Ali ja nemam izbora, a moram li zbog toga patiti i koristiti neka zastarjela sučelja? Ili nova, lightweight ali meni neprivlačna sučelja? Vjerojatno bih si trebala uskratiti sav sjaj i nevjerojatno mnoštvo opcija i funkcija koje ima KDE i koristiti neki tiling WM, bez window dekoracija zato što bi to trošilo najmanje RAM-a. Ali ne želim, i mislim da ni neću :D
Hugo
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

Abzeenth je napisao/la:Vjerojatno bih si trebala uskratiti sav sjaj i nevjerojatno mnoštvo opcija i funkcija koje ima KDE i koristiti neki tiling WM, bez window dekoracija zato što bi to trošilo najmanje RAM-a. Ali ne želim, i mislim da ni neću :D
rofl :D :thumbs
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
sumski
Moderator

Post Postao/la sumski »

Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
retsam

Post Postao/la retsam »

Koliko se sjećam dok sam koristio KDE bespin je imao problema s dekoracijama gtk aplikacija, qtcurve ima i liepu podržku za gtk aplikacije (qtcurve-gtk{2, 3}).

ot:
@sumski mars volta - frances the mute :D ?
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Vl@do je napisao/la:Mislim da sam pogodio temu. Mint 13 xfce instaliran na 6 godina star Asus sa svega 512 Mb RAM-a i radi.
Kad ga malo provrtim slijede prvi dojmovi. :kava
Bravo! :thumbs
Baš ga intenzivno koristim zadnjih par dana. Stvarno je odličan: sve radi savršeno glatko i bez imalo problema! :D
Najveće opterećenje RAM-a do sada mi je bilo 470 mb (Firefox sa 10-ak tabova, prženje na Xfburne-u i update - sve istodobno). Normalno korištenje s par otvorenih programa uzima 300-350 mb.
Jedino me nekad nervira otvaranje ikona jednim klikom, malo mi treba da se naviknem. Zna li tko kako to ubit?

Me so happy :hepihepi

Abzeenth je napisao/la:Ne znam je li moj sustav uopće relevantan za takvo što obzirom na to da je star i shrotty i vjerojatno nitko danas ne koristi tako jadne laptope za neki ozbiljan rad. Ali ja nemam izbora, a moram li zbog toga patiti i koristiti neka zastarjela sučelja? Ili nova, lightweight ali meni neprivlačna sučelja? Vjerojatno bih si trebala uskratiti sav sjaj i nevjerojatno mnoštvo opcija i funkcija koje ima KDE i koristiti neki tiling WM, bez window dekoracija zato što bi to trošilo najmanje RAM-a. Ali ne želim, i mislim da ni neću :D
rofl :thumbs
Koga briga za hardver, glavno da radi! Ja sam uvijek bio pretjerano emocionalno vezan za svoje krame - što gore, to meni draže! :ljubav
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Abzeenth
Site Admin

calisto053 je napisao/la:Ja sam uvijek bio pretjerano emocionalno vezan za svoje krame - što gore, to meni draže! :ljubav
Huh, ja za svoju nisam, ovo je više pragmatično...naprosto mi je to jedino računalo koje imam, i sad, kakvo god bilo, moram ga koristiti. Ako mi baš tako strašno bude smetalo što je KDE spor, instalirat ću LXDE i dobro. Iako sumnjam, mislim da ću se naviknuti na "sporost"...jer koliko god sporo bilo, ne može biti gore od Windowsa. Na ovom mom laptopu je stvarno ogromna razlika između XP-a i bilo koje Linux distre koju sam imala instaliranu. Linux leti, a ono se vuče...katastrofa.
sumski
Moderator

Post Postao/la sumski »

retsam je napisao/la:Koliko se sjećam dok sam koristio KDE bespin je imao problema s dekoracijama gtk aplikacija, qtcurve ima i liepu podržku za gtk aplikacije (qtcurve-gtk{2, 3}).

ot:
@sumski mars volta - frances the mute :D ?
Jep :)
A za bespin i gtk - treba prekopati preset i ručno dodati/promjeniti boje:
slika
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

calisto053 je napisao/la:Zna li tko kako to ubit?

Me so happy :hepihepi
Pa to mi je glavna fora, otvaraš ikonu kao i link. Čemu dva klika, kakvo ubijanje. sbatine
Ta opcija je došla sa novim xfce 4.10. Ja ti dam moj stari Mint 12 koji to nema :bleh
Inače i ja sam isto :hepihepi
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

Abzeenth je napisao/la:Ako mi baš tako strašno bude smetalo što je KDE spor, instalirat ću LXDE i dobro
Jesi probala XFCE? Dosta je brz.
Abzeenth
Site Admin

iweb je napisao/la:Jesi probala XFCE? Dosta je brz.
Jesam, imam ga instaliranog još uvijek, I think. Nikako mi se ne sviđa. Odbojan mi je, estetski a i kao da mu fali funkcionalnosti. Jednom kad vidiš što se sve može namjestiti u KDE-u...you never wanna go back :D
Odgovori