P.S. Meni je odlična fora dok se generator nasumičnih brojeva (urandom) preusmjeri (pipea) na zvučnu karticu
[INFO 2012] Izrada promotivnog materijala
Moderator/ica: Moderatori/ce
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Re: [INFO 2012] Izrada promotivnog materijala
Treba klincima pokazat kako mogu radit što hoće od slobodnog softvera - kako ga mogu pretumbat do najstinijih dijelova. Treba u njima pobudit znatiželju - želju za istraživanjem. Tada je to prava škola.
P.S. Meni je odlična fora dok se generator nasumičnih brojeva (urandom) preusmjeri (pipea) na zvučnu karticu
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Je, mada bi ih opet trebalo nekako naucit da nije lijepo krast tudi rad(software) pa makar on bio proprietary, a i drzavu bi trebalo naucit da sakcionira piratski software, ali da, bilo bi lijepo...Bertone je napisao/la:Nije lijepo (nije dobro s psihološkog stajališta) djecu plašiti policijom, sudovima i kaznama jer će steći negativan stav spram državnih tijela koja bi zapravo trebala regulirati i sankcionirati društveno neprihvatljiva ponašanja.calisto053 je napisao/la:... (davao sam primjere policije, suda i novčanih kazni zbog ilegalnog softvera)
Slazem se.4ndY je napisao/la:Treba klincima pokazat kako mogu radit što hoće od slobodnog softvera - kako ga mogu pretumbat do najstinijih dijelova. Treba u njima pobudit znatiželju - želju za istraživanjem. Tada je to prava škola.
Oce nama ideal bit dovuc dijete da otvori facebook na GNU/Linux sustavu ili nesto vise?
Sta time dobivamo? Dovukli smo korisnika na GNU/Linux koji uopce nezna prednosti tog sustava niti ih iskoristava... Zasto bi uopce dosli na GNU/Linux? Jer je besplatan? Kakav to mi sustav vrijednosti(cesto spominjan na forumu od nekih clanova) onda uspostavljamo, materijalisticki?
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
Softver se ne može ukrasti jer krađa podrazumijeva da "oštećena" strana ostane bez toga. To je kampanja industrije sadržaja i IT industrije da se kopiranje softvera proglasi ekvivalentno krađi. Međutim po sadašnjim zakonima RH to se još nije dogodilo.Netko je napisao/la: Je, mada bi ih opet trebalo nekako naucit da nije lijepo krast tudi rad(software) pa makar on bio proprietary, a i drzavu bi trebalo naucit da sakcionira piratski software, ali da, bilo bi lijepo...
Također, roba s "nultom graničnom cijenom" potpuno je drugačiji proizvod od klasičnih, materijalnih prozivoda. Postavi si pitanje ovako: da se kruh može tako umnožavati bez troškova, tko bi bio nemoralan - onaj tko tim kruhom ne bi nahranio cijeli svijet ili onaj koji bi to činio? Stoga tu Stallman nije ni malo u krivu kad kaže da je proizvodnja vlasničkog softvera nemoral jer od korisnika zahtjeva da ne pomaže sugrađaninu.
Svaki vladajući poredak želi se zaštititi zakonima, no prije ili kasnije ljudi će shvatiti prijevaru i takvi će zakoni pasti ako postoji barem neki oblik demokracije (ili se neće ni izglasati - kao ACTA npr.). I valjda je indikativno ako neki zakon inkriminira veliku većinu stanovništva da taj zakon ne djeluje u korist društva.
Valja samo napomenuti da je BSA izdašno financirala sve pravne seminare vezane uz intelektualno vlasništvo i softver kako bi educirali naše pravnike "što je krivo, a što dobro" (što je IMHO sukob interesa). Čim je zakonodavni okvir početkom dvijetisućitih donesen (iako srećom, ne u onom najstrožem obliku) - obustavili su financiranje takve kampanje
Vlasnički softver treba izbjegavati ne zato što nije lijepo krasti tuđi rad, nego što ograničava korisnika na mnoge načine te će u jednom trenutku početi služiti za nadziranje i manipulaciju stanovništva - a onda smo zakoračili u Orwellovu osamdeset četvrtu.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Vidis, uopce nisam razmisljo o tome u tom aspektu da su odredeni zakoni losi ako ne dijeluju u korist vecine drustva, i na nacin da je nemoralno trazit od korisnika da ne pomaze sugradaninu... Totalno se moram malo bolje informirat o FOSS filozofiji... Naravno, ima puno boljih razloga za nekoristenje vlasnickog softwarea od toga da nije lijepo krast tudi rad, nego sam razmisljo o tome u smislu zakona...no rijesio si me dvoumice u tom podrucju
. I hvala btw 
i DOSTA s offtopicom sada 
@speedy
Si dobio logoe kaj sam poslo ili mi je mail opet završio u smeću?
Si dobio logoe kaj sam poslo ili mi je mail opet završio u smeću?
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
Još samo jedan (offtopic) detalj da spomenem da završimo ovu priču oko legalnosti/nelegalnosti korištenja vlasničkog softvera u HR i drugih autorskih djela.speedy je napisao/la:i DOSTA s offtopicom sada
U obrazloženju odluke Ustavnog suda RH jasno je vidljivo da je korištenje programa i drugih autorskih djela dopušteno u privatne svrhe upravo zbog ZAMP-ovog harača:
I zato ne postoji ni jedna pravomoćna presuda u RH protiv nekoga tko je za osobne potrebe koristio ilegalne Windowse, skidao filmove s Interneta ili imao kompilaciju mp3-ca.Navedeno isključivo pravo reproduciranja ograničeno je, između ostalog, reproduciranjem autorskog djela za privatno i drugo vlastito korištenje (tzv. privatno kopiranje) u članku 82. ZAP-a, kad se objavljenim autorskim djelom treća osoba može koristiti bez autorovog odobrenja.
Reproduciranje autorskog djela za privatno i drugo vlastito korištenje predstavlja pravo fizičke osobe da bez autorovog odobrenja može reproducirati autorsko djelo na bilo koju podlogu ako to čini za privatno korištenje, uz uvjet da to korištenje nema izravno ili neizravno komercijalnu svrhu i nije namijenjeno ili nije pristupačno javnosti.
Stoga, autor djela za koja se, s obzirom na njihovu prirodu, može očekivati da će bez njihova odobrenja biti reproducirana fotokopiranjem ili snimanjem na nosače zvuka, slike ili teksta za privatno ili drugo vlastito korištenje ima pravo na primjerenu naknadu od prodaje tehničkih uređaja i praznih nosača zvuka, slike ili teksta, sukladno članku 32. ZAP-a.
(End of offtopic)
Sry speedy
- Suko
- Site Admin
Daće ti sad Speedy! 
imaju samo srece sa nisam admin inace bi biloSuko je napisao/la:Daće ti sad Speedy!
- PunkBastard
aj da ne otvaram novu temu, pitanje se ionako odnosi na INFO 2012, a to je: Koji je datum INFO-a ?, nisam nigdje nasao tocan nego samo "druga polovica 11-og mjeseca" pa pitam jer mogu nabaviti besplatnu ulaznicu za sebe preko carnet-a a to nije na odmet
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.