Ta te situacija sama zove da staviš btrfs i xfsbikerbj je napisao/la:ja instaliram na prazan disk tako da mi je nebitno ali mislim onako...pošto suse već po zadanom nudi btrfs i xfs da stavim tako....
Pa nam javiš utiske.
Moderator/ica: Moderatori/ce
Ta te situacija sama zove da staviš btrfs i xfsbikerbj je napisao/la:ja instaliram na prazan disk tako da mi je nebitno ali mislim onako...pošto suse već po zadanom nudi btrfs i xfs da stavim tako....

čekaj, čekaj to tvoje mi zvuči poznato. I meni taj triple boot (openSUSE 13.1, 13.2 i win 7) nije baš grub progutao kako spada tj. javlja mi se grub rescue sa "unknown filesystem". Uglavnom opisao sam sve prije par strana na ovoj temi.Fugu je napisao/la:Jučer ipak nije instalacija prošla idilično kao što mi se učinilo.
Naime, vidjeh u grubu da mi nudi sva 3 OS-a, te sam uz 13.2 probao w7 i radi normalno. Nisam više imao vremena za butanje u 13.1, al nude se za boot pa sam naivno pomislio da je sve OK.
Danas sam naravno probao. I dobijem ovo:
Bacio se na čitanje gujdi i guglanje, ali bez rezultata.
Sama 13.1 i njen grub2, sve, baš sve je netaknuto, ali ga nikako ne mogu naterati na boot.![]()
Na ekranu spominjani sda6 je home particija samo od 13.2 (xfs) i po meni nema apsolutno nikakve veze sa 13.1
Super Grub2 disk i slična pomagala ne pomažu.
Bootloader je u mbr-u sda diska, gdje je i bio.
Čini mi se da situacija ima veze sa svom silom datotečnih sustava na mom računalu.
Ext4, NTFS, btrfs i xfs. +swap, naravno.
Situaciju sam za sada rješio ubrzanim podešavanjem 13dvojke i brzim i elegantnim uvozom većine postavki iz 13.1.

Prije svega ovo "Citiram iz gujde za suse na ssd-u..."Fugu je napisao/la:
Idem prvo s pitanjem.
Citiram iz gujde za suse na ssd-u (https://sites.google.com/site/easylinux ... n-opensuse):
"6. The best file system (formatting) for an SSD, is EXT4.
In EXT4, Linux writes every few seconds a journal to the hard disk, containing the whereabouts of the files. That causes some writing activity, but not much.
This feature is very important for recovery after a system crash. So it's best to keep it enabled.
Warning: do not select BTRFS! In openSUSE 13.2 BTRFS is the default file system during the installation, so be careful to change that.
BTRFS causes a lot of write actions, because of the snapshots that Snapper makes of your system. That's not good for an SSD...."
E sad da li su preoprezni u uputi pa korištenjem btrfsa ssd neće trajati, karikiram, 15 godina, nego 13 ili računaju da će zbog btrfsa riknut nakon 2 godine.![]()