čavrljanje 2.0

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Max Bunker

Re: čavrljanje 2.0

Post Postao/la Max Bunker »

Baš tako, mislio sam da svi bitni podaci budu na jednom jednostavnom preglednom i azurnom mjestu da svatko tko se odlučuje za odabir distre unutar minutu dve ima sve Informacije. I nebi to bila samo pomoc za pocetnike nego kao neki periodicni rwreview... Imam u glavi al neznam nabrzaka to prenijeti .....

Npr, trazim distru da ima kernel 3.19, da ima uključene kodeke, da ima libreoffice i gimp te da ima defaultno firewall... Naravno da sve to mogu naći na stranicama distri ali ode par sati dok pročitam detaljno desetak web mjesta za desetak distri. A pogledom u tu našu npr tablicu bih u tri sekunde vidio da samo npr opensuse tumbleweed sadržava to kaj tražim.. U tu tablicu stavimo sve kaj je bitno za usporedbe a ocjenjujemo ne subjektivno nego matematički ( vrijeme izmjereno za boot, idle temp....)
Suko
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la Suko »

To je megalomanski projekt a dobio bi na jednom mjestu hrpu dosadnih podataka koji ne bi zanimali nikoga i nakon prvog pogleda niko više ne bi išao to proučavati. Ako se nekom ne da proučavati forum i tutorijale, koliko će mu se htjeti proučavati neku "tablicu" ili nešto slično sa hrpom dosadnih podataka.
I dalje stoji, početnicima Ubuntu ili Mint, a ostalima čitanje, učenje i distra po izboru. Ne treba tu nikakva tablica. ;)
Max Bunker

Ideja mi je bila da se dobije relevantni i cijenjeni brand koji bi bio mjerilo i polazna točka za linux svijet u ovoj regiji,. .. Točno onako kako web stranice av-test i av-comparatives svakih par mjeseci uspoređuju aktualne verzije raznih antivirusa na raznim os-evima u raznim kategorijama. I postalo jestandard da kad si odabireš aantivirus krećeš od tih stranica jer unutar minutu dve ti je odmah jasno npr koji av na windowsima 7 ima najveću detekciju i uz kakvo opterećenje perfomansi..

Takvu ideju jednostavnog pregleda i ocjenjivanja sam htio preslikati za linux distre, da svatko kome treba dobije onaj najbrži uvid na jednom mjestu .

Dal tablica ili drugi vid usporedbe, stvar je dizajna i web tehnikalija, da bi bilo aktivno i omogućilo klikanje posjetiteljima za npr ocjenu publike...

No dobro, pitao jesam, par mišljenja dobio ,i zasad stekao osjećaj da niste zainteresirani za ucestvovanje u nečem takvom...
:-)
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Detaljnu tablicu koju predlazes nemoguce je pregledno napraviti i redovno azuritati. Rijec je o previse stavki koje se prebrzo mijenjanju.
Popis paketa koje sadrzi svaka distra mozes naci na distrowatchu, dok svojevrsne testove i usporedbe distri mozes naci ovdje:
http://mylinuxexplore.blogspot.com/

Svim korisnicima se uvijek preporuca 5-6 najutjecajnijih distri iDE-ova, sto je odmah i vidljivo na distrovatchu. Za pocetnike smo otvarali bezbrojne teme i savjetovanja na forumu, pisali detaljne upute na nasem wikiju i odradjivali recenzije na portalu. Tektstova i uputa ne nedostaje, pa su ljudi opet zbunjeni i ne zele nista ni prolistati. Znanje nikome ne mozes usaditi u glavu kad osoba to vec sama ne zeli. Linux nije Windows i ljudi to trebaju shvatiti.
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Suko je napisao/la:To je megalomanski projekt a dobio bi na jednom mjestu hrpu dosadnih podataka koji ne bi zanimali nikoga i nakon prvog pogleda niko više ne bi išao to proučavati. Ako se nekom ne da proučavati forum i tutorijale, koliko će mu se htjeti proučavati neku "tablicu" ili nešto slično sa hrpom dosadnih podataka.
Eto, Suko je sve rekao.

Taj projekt bi imao jako loš ROI, jer bi uložio hrpu vremena i truda u to, a ne bi ti se isplatilo tako kako si ti to zamislio, jer ne razmišljaju svi kao ti. Većini početnika bi to bilo nezanimljivo, dosadno, "previše za čitati", kao što su, uostalom, reakcije kad kažemo da treba bilo kakav tutorijal ili članak pročitati. A naprednijim korisnicima to nije potrebno, jer se mogu sami snaći, znaju što žele i kako to pronaći.

Ako hoćeš raditi nešto korisno, razmisli o uređivanju wiki stranice, npr. ovog dijela: http://wiki.open.hr/wiki/Hardver:Hardver
Tu ne moraš izgrađivati ništa od nule, wiki je već postavljen, treba samo upisivati podatke. Budući da u svom poslu imaš pristup hrpi različitog hardvera na koji postavljaš Linux, sigurno možeš doprinijeti korisnim informacijama.

Na kraju, možeš i tu svoju tablicu napraviti kao stranicu na wikiju, ako hoćeš. Možda bude zainteresiranih koji bi ti se pridružili "u hodu".
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

To bi bio ogroman projekt kako je netko rekao, a početnici se uglavnom i sami snađu, velika većina najprije instalira Ubuntu jer njega nađu po časopisima i portalima kao najčešće recenziranu distribuciju, a poslije vide je li im odgovara ili ne. Većini korisnika je najbitnije provjeriti je li im hardver podržan kernelom, uglavnom jest ali tko ima jako novi hardver obično treba i najnovije kernele i/ili proprietary drivere.

Početnici se trebaju prvo vrijeme držati samo jednog desktop environmenta i jedne distribucije i u njima se snalaziti, po mojem iskustvu većinu početnika najviše užasava stalno mijenjanje desktop environmenta i drugih OS elemenata kada isprobaju neku novu distribuciju, tek sam navikao na XYZ i ovdje opet imam nešto novo, pa novo upravljanje programima, paketima, naći nova mjesta na Internetu sa savjetima itd.

Distrohopping je nešto najgore za većinu početnika, tako će im se samo smučiti Linux, neka savladaju najprije koliko toliko jednu distribuciju pa neka probaju nešto drugo ako hoće. Različitost Linuxa ima smisla kada je korisnik već iskusniji i više zna što mu odgovara, na početku to mnoge samo zbuni jer se izgube u mnogobrojnim različitostima.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Sad kad sam svima zahvalio na dosadašnjem tijeku rasprave ide par zločestih misli..

@Max, i dalje ne vidim korist od tvoje ideje osim u jednoj stvari no to nisi nigdje napisao pa budem ja napisao kako sam doživio ovih tvojih par postova.

Ovo kako si opisao svoje misli me jedino upućuje na želju "poslovnih subjekata" koji rade s GNU/Linuxom da imaju besplatnu referencu za lakše uvjeravanje svojih "klijenata" da je nešto dobro ili bolje od drugog. Naime, više puta u tvojim postovima spomenuti av-test institut radi upravo to (usput, zar u svakoj svojoj ozbiljnoj temi moraš spominjati antivirusne programe), "poslovni subjekti" ga koriste kao referencu za uvjeravanje "klijenata" o kvaliteti AV softvera.. Da pojasnim, "poslovni subjekt" koji hoće "klijentu" prodati određeni AV softver ode na av-test i pred "klijentom" klikne na određenu verziju Windowsa ili OS X-a i lijepo dobije u tablicama i grafikonima posložene AV softvere s njihovim karakteristikama i onda je "poslovnom subjektu" lakše "klijenta" uvjeriti da mu baš to treba.. da li ti to nedostaje za GNU/Linux, da li bi LZS trebao davati reference (preporuke) za određene distribucije kako bi "poslovni subjekti" lakše uvjerili "klijente" da je nešto bolje od nečeg drugog??

Usput, pogledao sam malo taj av-test i koliko vidim ne pokriva GNU/Linux platformu :hmm

slika

.. da li to znači da su površni, da nemaju svoj interes u pokrivanju GNU/Linux platforme ili da na GNU/Linuxu nema (bitnih) virusa?? :-D

Ne Max, LZS je portal orijentiran kućnim korisnicima i takav treba ostati.. za poslovne ima HrOpen.

I da se još malo dotaknem tvoje želje i usporedbe sa av-testom, koliko sam pročitao lijepo piše da imaju stalno zaposlenih 30 stručnjaka.. koliko stalno zaposlenih ima LZS?? :-D

Ako sam sve krivo shvatio, onda je pred tobom zanimljivi period u kojem ćeš odvojiti dio svog vremena za zajednicu i prihvatiti dobar savjet koji je dala Abzeenth da polako popunjavaš hardverski dio Wikia ili ćeš možda napraviti jedan dobar početnički tutorijal za ulazak kućnih korisnika u svijet korištenja GNU/Linux distribucija.. tko zna što nam budućnost donosi :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Max Bunker

Ok, shvaćam kaj velite , no imam dojam da se možda ja nisam najspretnije izrazio i dobro iznio svoju ideju pa da probam još jednom malo detaljnije:

Postoji distrowatch, postoji linuxexplore, postoje matične stranice distribucija, postoje još stotine web mjesta koje se bave linux tematikom. Postoji i openhr, postoji i wiki ... No ajmo se staviti u kožu prosječnog korisnika koji je nezadovoljan ili frustriran svakodnevnom borbom sa windowsima ( malweare, ogromni i dugotrajni updatei,
bsod, cijena, legalnost..... ) taj naš prosječni korisnik zna da uz windowse se najčešće kao alternativa spominje linux. I tu kreće njegova potraga a kreće tako da u google tražilicu upiše na svom jeziku one neke najšire pojmove poput linux, početak sa linuxom, uvod u linux, linux i otkuda početi....i tražilica će ga početi navoditi na stranice koje će samo djelomično pokivati njegova pitanja i nepoznanice, a kako smo svi zaključili, nitko nema previše vremena i volje potrošiti na to neko dulje vrijeme i učiti te hvatati komadiće i slagati ih u svoju slagalicu da bi dobio kompletnu sliku..

Koja pitanja zanimaju takvog našeg tragača ? Od kuda krenuti, tj na kojem mjestu bih dobio najrelevantnije i najtočnije i najažurnije informacije sažete u kratki i jasan review? Koja linux distribucija b pokrivala moje potrebe ? Od kuda skinuti instalacijsku proceduru ? Ima li kakvih kratkih jednostavnih slikovitih uputa da odradim tu prvu instalaciju ? Kaj nakon instalacije ? Kako novi os održavati ? Imam i neke obiteljske slike na cloudima pa me zanima ima li i neki nativni linux klijent da i na linuxu furam dropbox, box, drive, onenote, copy ? Koliko je to sve uopće sigurno i treba li mi neki antivirus i firewall ? Ako treba, ima li ga već negdje predinstalirano a ako nema kaj i kako da ja uradim ? Koja od linux distri uopće ima što predinstalirano pa da mi je čim manje posla i da se lako snađem ? Čime i kako ću obrađivati fotke i video uratke ? Hoće li mi raditi online računi fb, g+, tw, mail...? Imam rodbine u americi i oni rabe samo skype pa moram i ja imati skype, i zanima me da li ga već negdje ima predinstaliranoga a ako nema kako da ga ja dodam i da sve šljaka od prve ?
Hoće li na mom kompu to sve raditi, ima li drajvera, kako je podržano, hoći li mi se lap pregrijavati i gasiti ?
Student sam i imam usb 4g stick i carnet račun i u studentskom domu sam, hoće li to šljakati ? Igrao bih neke igrice, ima li ih i kako to opće dela sa igrama na linuxu ? Sve su to pitanja ( kao i još niz neizgovorenih pitanja ) koja si postavlja tipični kućni korisnik na početku puta traganja za promjenom os-a.....

Znači, i ja govorim o kućnom korisniku kojemu bi time olakšali prve korake točnim i ažurnim informacijama na jednom mjestu, a mjesto bi moralo biti dobro seo optimizirano i indeksirano da uopće dođe to toga putem tražilica...

Slažem se da su to sve informacije koje se i inače mogu pronaći, no nikako nisu na jednom mjestu a ako naš tragač pojma nema o nazivima linux aplikacija onda ga google baš i nebu naispravnije vodio za rukicu...
Npr, da bi čovjek znao da u opensuse linuxu postoji predinstaliran vrlo kvalitetan firewall i security modul , to nikako nebu saznao letimičnim pregledom distrowatch ili opensuse web stranice , jer je to podatak duboko zakopan u tutorijalima i nije to baš lako naći pogotovo ne početniku.. A možda ga baš taj sigurnosni dio najviše kopka jer je na winsima izgubio 20 gb podataka zbog cryptolockera i kvalitetni fw mu je prvi uvjet.

Zakaj sam spomenuo av-test stranicu ? Pa zato kaj mi je tako sinula ideja da bi se na taj način na jednom mjestu mogao steći onaj generalni početnički uvid na linux putu. Nitko si ne odabire antivirus tako da posjeti sve stranice poznatijih av proizvođača nego svi znaju za te dve komparativne stranice i ogromni postotak korisnika se za av odlučuje temeljem njihovih testiranja. Tako mi je pala na um ideja da u biti za linux nepostoji neko takvo objedinjeno web mjesto ( pogotovo za naše govorno područje ) gdje bi naš tragač u minutu dve dobio taj prvi uvid da uopće ima od kuda krenuti.. Nemora naša tzv tablica imati tutorijale za instalaciju svih distri , no može uz kratak opis imati direktni link na stranicu gdje je to sve podrobno i slikovito objašnjeno...
Nemora naša tzv tablica imati gimp tutorijal no može imati kratak opis da je to pandan photoshopu i link na onaj vaš gimp tutorijal , a tzv tablica bi imala rubrike u kojima bi bilo vidljivo uz koje distre gimp dolazi predinstaliran, a tamo gdje ga nema bi stjao kratki opis kako ga lako instalirati. Plus kaj bi mogla biti i ćelija naziva alternativa pa bi uz ubuntu u toj ćeliji stajalo Pinta i kratki opis da je to easy pandan ms paint-a...

Posla nebi bilo tako pretjerano oko toga jer je neki ciklus 6 mj izlaska novih distri a za neke čak i duže, pa bi možda dvaput godišnje trebalo odraditi testiranja novoizašlih distri i onda popikati ažurne podatke u tu tzv tabelu ili kako god već dobilo izgled, a nije mi problem niti u html kreirati tabelu koju nakeljim drito na page...

Eto,neznam ni dal sam sad dobro pojasnio kaj mi je na pameti, no primat je na kućnom korisniku, s time da nitko nebrani i poslovnim subjektima da si tu prikupljaju informacije. Domena, host i sve kaj bi trebalo za nekaj tako je u biti najjednostavniji dio priče. Nisam siguran ako bi to išlo pod wiki kako predlažete, da li bi to polučilo
google vrh .... Znači, naravno da je tu još puno nejasnoća , a sa korporativnim dijelom vas neću opterećivati, no nije isključeno da par firmica koje bi od toga mogle imati neki interes , s vremenom pristanu sponzorirati takav projekt, no otom potom... Zasad me zanimalo kako vi gledate i na to i kaj mislite o svemu tome, jer mišljenje članova LZS vrlo cijenim i poštujem, a i jedini ste relevantan subjekt koji realno radi i nešto konkretno čini u linux priči za onaj najširi vid home dekstop korisnika..
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ok, sad su mi malo jasnije tvoje misli (za druge ne znam, možda je njima bilo jasno otpočetka :-D ) i načelno si postavio dobra pitanja iz perspektive nekoga tko možda traži alternativu za po doma, ali sad opet moram na početak i reći: Napravi to što imaš u glavi ovdje na forumu, posloži nekakav okvir po grupama pitanja/zanimanja ljudi koji nemaju pojma o linuxu i onda će se možda netko pridružiti u tvom projektu.

Ovako se opet vračamo na diskusiju od prije pola godine kad je bilo pun k dobrih ideja ali nitko "nije bio zainteresiran (imao vremena)" nešto raditi pa onda ispadne da nema interesa i da se svi prijedlozi od par starosjedioca i aktivnih članova foruma dočekaju na nož.. jbg, ali nije tako.. za primjer neka ti posluži onih nekoliko tema o tweakanju distribucija (openSUSE, Linux Mint, Ubuntu i td.).. netko ima želju i ideju nešto napraviti i napravi to, zajednica (članovi foruma) prihvate ideju i ona lagano raste i dolazi sve više i više korisnih informacija ili je nitko ne doživi i sve ostane samo na autoru i prije ili kasnije padne u zaborav ili se samo još autor trudi oko nje.. i to je u redu, takav je život :-D

Zato, ako imaš ideju i smatraš da ima potencijala započni (dobar vodič si već napravio u postu iznad) sa radom na tome, a onda se lako prva misao može izmoderirati, proširiti, promijeniti.. i netko ti se možda u tome pridruži, a danas sutra se može i postaviti kao zaseban dio na naslovnici portala (ako bude interesa), samo treba krenuti, a ne iznijeti ideju i čekati da se netko drugi prihvati posla.. ma razumiješ što želim reći ;)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
trzalica

Post Postao/la trzalica »

Ovo što si ti opisao bio bi gigantski projekt. Ne znam na koji si način zamislio organizirati ljude koji bi radili na tome (web developeri i moderatori koji bi ažurirali informacije)?
Jer pazi, ti bi htio višejezičnu stranicu, stranicu koja ima SEO koji je stavlja na 1. mjesto Google rezultata. Kao prvo, to se ne može postići odmah nakon dovršetka stranice (taj dio sa SEO i visokom pozicijom na Google-u, Yahoo i sličnima jer to je proces, komplicirani proces; ne utječe samo SEO na pozicioniranost), na pozicioniranost utječe i npr. da li je stranica optimizirana za mobilne uređaje itd. i još MASA drugih varijabli.
Sumnjam da bi ti se netko uhvatio tog posla kao volonter (iskreno, ja prvi ne bi)... Tu bi trebao imati nekoliko stalno zaposlenih ljudi koji bi se o tome brinuli kako treba.

A opet, kao što sam rekao, svaka distra ima svoje wikije i objašnjenja u PDF obliku (barem ove veće i ozbiljnije distre to imaju). I kakvu god ti stranicu napravio opet ne možeš baš sve obuhvatiti a ako je neki korisnik baš toliki ljenjivac da ne može utipkati 2-3 riječi u Google i vidjeti odgovor na nešto šta ga zanima e pa to je već druga priča. I kada se Windowsi koriste potrebno ti je nekada zasukati rukave i potražiti rješenje za neki problem i tamo se nitko ne žali da se teško dolazi do korisnih info.
I naravno, ako je stranica prepuna raznoraznih podataka, korisnika će proći želja za čitanjem dok mu se web učita (ako se radi o lijenom korisniku kojeg sam već spomenuo ranije).

Kada pričamo o temperaturi hardvera - to isto ovisi najviše od toga koje komponente korisnik ima ugrađene u svoje računalo. Kao što Windowsi ne postižu jednake temp na svim kompovima tako ne postiže niti Linux OS tako da ne vidim korist od tih informacija o temp.

Što se firewalla tiče - svaka distra ima firewall out-of-the-box (najčešće iptables) ali nema svaka instaliran GUI za firewall . Što se tiče antivirusnih, milijun puta sam već dao mišljenje o tome, nema potrebe za ponavljanjem.

Mislim da je prijedlog od Abz najbolji - pošto se vidi da stvarno voliš proučavati raznorazne podatke i imaš priliku raditi na raznolikom hardveraju, bilo bi cool kada bi dio znanja i podataka kojima raspolažeš objavio na wikiju.
Odgovori