Eto baś tako kako si ti preprića! Źalosno, ha?max360se je napisao/la:Kuliču a kako ti pišeš, govoriš i ćitaš?
čavrljanje
Moderator/ica: Moderatori/ce
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
Re: čavrljanje
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
E da samo znaš koliko mi vrimena triba da zamijenim Č i Ć. Moram mislin nije to samo tako.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging siteLutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
A zamisli kako je nač ova meka slova š i ž! 
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Uff teśko. Ali ipak ima. Si źedan ? hahahaCooleech je napisao/la:A zamisli kako je nač ova meka slova š i ž!
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging siteLutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
- Kr1stian
max360se je napisao/la:Govorim osobna, pasoš/putovnica kako kad, ugl. pasoš, tisuću i hiljada isto tako. U zadnje vrijeme sve više koristim hiljada.
Nedao ne spominji Njegovo ime uzlaud da se počnu forsirati Hrvatske riječi u informatici. Djeca će postati kreteni.
Sve me je strah pitati, zbog čega bi bili kreteni ? Zbog čega je firewall dobra riječ a vatrozid nije ?
Moj najmlađi brat u 2. osnovne uči engleski. Da sad dobi i informatiku, gde bi bil problem da zna hrvatski i engleski naziv vezan uz IT ili bilo kaj drugo ?
Meni stvarno ovaj narod kojem pripadam ponekad nije normalan niti jasan. Svi ostali narodi se drže svojeg jezika, kulture i svega ostaloga ko pijani plota a kod nas spomeneš hrvatsku riječ u IT-u pa ispadneš kreten i smiju ti se. Spomeneš nekaj iz povijesti pa postaneš "dosada" "nacionalist" i slične stvari. Nije čudo da nam je država u "pipici" kad ne držimo do nekih temeljnih vrijednosti. Bolesno društvo.
“Somewhere, something incredible is waiting to be known.” ~Dr. Carl Sagan
Pa zato što se neće moći snaći kad dodju negdje van ili ako nesto treba naći na netu. Ako ne bude bilo odg. na hrvatskom neće znat ić dalje. I još jedna stvar, ako se prevodi, onda se prevodi kako treba, a mi ni to ne možemo. Dosta toga je krivo prevedeno, počevši od samog naziva "računalo". Taj pojam ne označava pojam "computer" nego nesto puno banalnije, a to je kako ja kažem "digitron" ilitiga kako ga u školi zovu "kalkulator".
- Abzeenth
- Site Admin
Ti baš ne čitaš što je Kr1stian napisao, jel? Čovjek je lijepo napisao da bi učili i engleski i hrvatski naziv, i to je sasvim u redu, ne vidim gdje bi tu bila prepreka u "snalaženju"; pobogu, nisu neki idioti. O "pravim" i "krivim" prijevodima neću, za iole ozbiljno sudjelovanje u takvoj raspravi bi trebao poznavati barem osnove teorije prevođenja, a iz napisanog mi se čini da time baš i ne barataš. Lako je tu pametovati i prigovarati postojećim prijevodima; ne sjećam se da su se ljudi baš otimali kad je trebalo na neki način "probijati led" (primjerice, za poslove lokalizacije KDE-a ili sličnih projekata prevođenja/lokalizacije otvorenog softvera). Nadalje, zaista ne vidim što je pogrešno u prijevodu "computer" - "računalo" (a computer computes = performs calculations/mathematical operations - računske radnje, izračune, dakle - računalo?), ali možda me netko ovdje može prosvijetliti.max360se je napisao/la:Pa zato što se neće moći snaći kad dodju negdje van ili ako nesto treba naći na netu. Ako ne bude bilo odg. na hrvatskom neće znat ić dalje.
Probajmo ovo pitanje prevođenja/neprevođenja pogledati iz drugog kuta.Jesu li u engleskom jeziku prije 100 godina postojali IT izrazi?Nisu,naravno.I oni su morali napretkom tehnologije imenovati nešto što prije nije postojalo.Zašto je problem ako isto učinimo na hrvatskom?Nije mi argument da postoji engleska riječ.Nisam purist,ali ako se može prevesti,prevedi.Kvalitetno!
Btw nije mi normalno da me voditelj Dnevnika pozdravlja sa:"Dobro veče!" ili da me obavijesti da je netko/nešto na nekom nivou.
Btw nije mi normalno da me voditelj Dnevnika pozdravlja sa:"Dobro veče!" ili da me obavijesti da je netko/nešto na nekom nivou.
Nema veće religije od istine!
-
Lutherus
@retsam
to kaj se pojavljuje kak kažeš "anglokajkavština" je najmanji problem općenito u društvu. no kad netko tko nezna hrvatski i cijelo vrijeme špreha svoj brđanski kaže da se siluje književni jezik, e toga ću ipak gledati malo čudno pogotovo jer i on to radi sam a još kad su mu i gramatika i pravopis strani pojmovi ću ga poslati i u 3 piz** *****ine.
to kaj se pojavljuje kak kažeš "anglokajkavština" je najmanji problem općenito u društvu. no kad netko tko nezna hrvatski i cijelo vrijeme špreha svoj brđanski kaže da se siluje književni jezik, e toga ću ipak gledati malo čudno pogotovo jer i on to radi sam a još kad su mu i gramatika i pravopis strani pojmovi ću ga poslati i u 3 piz** *****ine.
-
Lutherus
E danas je zanimljiv ručak. Teleči medaljoni u umaku od vrhnja sa kaduljom, riža i punooooo paradajza na salatu
Zadnja izmjena: Lutherus, dana/u 23 svi 2012, 10:18, ukupno mijenjano 1 put.