Pitam se zašto?
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Pitam se zašto?
Vl@do tebe se u danasnje vrijeme tesko moze nazvati obicnim korisnikom 
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging siteLutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
svaka castmax360se je napisao/la:Ako osoba nije u stanju kritizirati distru koju sama koristi, ta osoba nema sto kritizirati ostale distre. Kao sto je Luth rekao, ne postoji idealna distra.
Ja konkretno trenutnacno koristim openSUSE 12.2, Debian Testing (na nekoliko kompova), Ubuntu server 12.04 (upgradean sa 10.04, ceka da nadjem tjedan dana slobodnog da stavim Debian), Slackware 13.37 i 14.0, Windows 7 i Windows XP.
Ako zelis mogu ti za svakoga od njih dati kritiku. Isto tako koristim nekoliko DE-ova i WM-ova i za njih isto mogu dati kritiku.
I Windowsi i UNIX imaju svoje prednosti i nedostatke, ali moras znati da su razvijani za sasvim drugacije namjene, sto se jako vidi i arhitekturi FS hijerarhije te nacinu administriranja.
Sto se tice Dell XPS 13 i Win i Ubuntua na njemu, te cijena. Pa naravno da nije uredu jer ti Canonical ne garantira support dok uvijek mogu nazvati Microsoft ako imam neki problem sa Windowsima. Da se radi o Windowsima i SUSE-u ili RHEL-u nitko nista ne bi rekao.
@shrike
yup
@Vl@do
da samo je stvar sto u danom strenutku nekada nemas vremena i/ili izbora rijesavati problem odnosno koristiti drugi sustav. Uzmi na primjer firmu koja se bavi arhitekturom, ACAD je pisan za Windowse
Nije to samo stvar rješavanja problema u stilu "touchpad mi ne radi" ili "wlan" ne radi, ali imam ethernet pa je ok. Stvari postanu ozbiljne kada ti treba nešto raditi u idućih 5 minuta, a ne radi niti ima šanse da proradi u idućih 2 tjedna. Ili kada ti chown iz nekog razloga neke fajlove sa -R opcijom ne chowna, ali kada ih direktno chownaš radi (znači, -R opcija ne radi kako spada što znači da u slijedu akcija ne radi niti backup i još par stvari). Ili kada ti bind9 DNS jednostavno prestane raditi, pa moraš to pregledavati do besvijesti i tražiti nepostojeće greške u nečemu što se nije mijenjalo, ali je on, eto, odlučio prestati raditi što za posljedicu ima to da ti se ne isporučuju mailovi i ne radi domena, a treba ti jer o tome ovisi parsto ljudi. Takve stvari mogu solidno iživcirat i nisu trivijalni problemi.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
-
gMajstor
Ajde ukratko da kazem koju, eto koristim Kubuntu 11.04 (sto vec znaju i ptice na grani) i zaista za tolko vremena kolko je kod mene nije bilo vecih problema, sve radi itd. Dok npr jeda moja poznanica ima orginal W7 antivirus koji placa, dosta orginalnih programa ... i sta se desava, malo malo pa ne radi kako valja. I jel pljuje Windows? Naravno da ne, nego ga hvali na puna usta, a zašto, pa zato jer je dala para i para da bi računar radio. S druge strane, ljudi koji dobiju besplatno neke stvari (da ovde je rec o besplatnom i nemojte tu da pametujete sad) daju sebi za puno pravo da svaku sitnicu pljuju i da zbog te sitnice odbacuju distribuciju.
Pre nekog vremena, jedan moj poznanik mi se popeo na glavu s tim da je XP instaliran, pa da je XP instaliran .... pa da je XP instaliran. Na kraju mi j epukao film, instalirao sam mu taj XP i sta se desilo? Pola stvari nije radilo, tj, prvo nije mogao ni da se instalira nego sam morao da podesavam BIOS itd. To je samo dokaz, da je vreme XPa proslo, jednostavno nove tehnologije su ga pregazile, a W7 i W8 imaju iste probleme koje danas ima i LInux distribucija, manjak programa, problema sa driverima ... itd. Dakle treba sagledati iz drugog ugla sve, a ne odmah drvlje i kamenje na distribucije koje rade (Ubuntu, Mint, openSUSE ...) a dizati celo vreme distribucije kojima treba citava vecnost i citavo bibliotekarsko znanje da bi se pokrenule. Nemam ja nista protiv tih distribucija, stavise, mozda su i odlične, ali ne za svakoga. Dakle ...
Pre nekog vremena, jedan moj poznanik mi se popeo na glavu s tim da je XP instaliran, pa da je XP instaliran .... pa da je XP instaliran. Na kraju mi j epukao film, instalirao sam mu taj XP i sta se desilo? Pola stvari nije radilo, tj, prvo nije mogao ni da se instalira nego sam morao da podesavam BIOS itd. To je samo dokaz, da je vreme XPa proslo, jednostavno nove tehnologije su ga pregazile, a W7 i W8 imaju iste probleme koje danas ima i LInux distribucija, manjak programa, problema sa driverima ... itd. Dakle treba sagledati iz drugog ugla sve, a ne odmah drvlje i kamenje na distribucije koje rade (Ubuntu, Mint, openSUSE ...) a dizati celo vreme distribucije kojima treba citava vecnost i citavo bibliotekarsko znanje da bi se pokrenule. Nemam ja nista protiv tih distribucija, stavise, mozda su i odlične, ali ne za svakoga. Dakle ...
-
Lutherus
Uvijek se možeš uključiti u razvoj bilo koje distribucije i tako doprinositi. Ili u razvoj drivera. Pogotovo kernel drivera. Tu uvijek treba ljudi 
Odabereš si distribuciju koja ti paše i to je to. Nema univerzalnih odgovora.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- kova-ng
- Spol: M
42shrike je napisao/la:Odabereš si distribuciju koja ti paše i to je to. Nema univerzalnih odgovora.
(nisam mogo odoljet)
People say nothing is impossible. But I do nothing every day.
kad se poglda novopečene korisnike svi počinju sa ubuntom, neki ostanu, a neki se vrate na win.
oni koji ostanu na ubuntu, misle da su cool i da su najpametniji na svijetu, a neznaju osnnovne stvari u linuxu.
marketing čini čuda.
oni koji ostanu na ubuntu, misle da su cool i da su najpametniji na svijetu, a neznaju osnnovne stvari u linuxu.
marketing čini čuda.
-
Lutherus
Ne počinju svi sa ubuntu. To je zapravo zabluda. Prema statistikama oko 40% ih počinje sa ubuntu ( uključujući i repakiranja ), također prema statistikama ubuntu korisnici čine trenutno 26% Linux korisnika, samo su oni najglasniji.
Odakle te statistike?Lutherus je napisao/la:Ne počinju svi sa ubuntu. To je zapravo zabluda. Prema statistikama oko 40% ih počinje sa ubuntu ( uključujući i repakiranja ), također prema statistikama ubuntu korisnici čine trenutno 26% Linux korisnika, samo su oni najglasniji.
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.