SolydK i SolydX

Diskusije usko vezane uz Debian distribuciju.

Moderator/ica: Moderatori/ce

dinosb
Spol: M

Re: SolydK i SolydX

Post Postao/la dinosb »

Probao sam SolydK u živom modu i moram priznati sa me osvojiio. Em što nisam fan KDE-a, uvijek sam ga smatrao bloatanim, em što je cijeli koncept distre tipa "one-man-show", ali ću ga instalirati kao primarni pa tko ga šiša!

Radi tako glatko i stabilno da sam oduševljen. Jedino me čeka dubinsko upoznavanje s KDE-om, ali je definitvno vrijedno toga. Iza ove distre stoji ogroman potencijal i mislim da je daleko naj jakija i naj ispoliranija deb-based, a možda i općenito, desktop distra i još k tome je rolling/semi-rolling.

Ok, znači jedan dan backupa i zatim instalacija. Javim dojmove ;)
Emotion 98.3 je napisao/la:Some people call the radio station and say "Fernando, are you bilingual?" I said I try anything once.
shicy

Post Postao/la shicy »

cool, obavezno javi dojmove ;)
uvijek sam skeptičan prema distrama koje održava jako mali broj ljudi, ali svakoj želim sve najbolje, tako i SolydK/Xu :)
dinosb

Post Postao/la dinosb »

Instaliran SolydK! :-D

Nisam imao apsolutno nikakvih problema s instalacijom (postavke particija se rade iz gparteda, kao na LMDE-u). Prilikom podizanja javlja se lijep i jednostavan markirani splash. Prvo što sam napravio bio je upgrade, što je iznosilo otprilike 1,2 gB prometa i kompletno je zamjenjen instaliran sustav. Po difoltu dolazi s 3.2.x kernelom, a nakon upgrejda je situacija ovakva:
  • Distributor ID: SolydXK
    Description: SolydK
    Release: 1
    Codename: solydxk
    3.9-1-686-pae #1 SMP Debian 3.9.6-1 i686 GNU/Linux
E sada, iako se uspoređuje s LMDE-om, razlike su ogromne. Kao prvo, situacija s UP-ima (na LMDE-u se pojavi tu i tamo i trenutno je najsvježiji UP6. SolydXK je u par mjeseci postojanja već imao (mislim) 4 Update Packa. Puno su regularniji i nakon svakog ili svakog drugog dolazi apdejtan .iso na stranicu. Znači, jedan apdejt mjesečno, svakog 6. u mjesecu, s time da Firefox i Thinderbird ne ovise o UP-ovima i nova verzija izlazi odmah nakon što se objavi kod. Puno bolja situacija nego s LMDE-om. Na čistoj instalaciji, KDE "guta" cca 350 mB (cca 600 za x64 sustav) što nije ništa strašno ako se usporedi s, recimo, OpenSusetom.

Nakon instalacije side-stuff programčića (i.e. Bleachbit, sve ostalo je već instalirano), stavljen je i MS Office 2010 i GTA SA na njega bez ikakvih problema. PlayOnLinux automatski povlači Wine ver. 1.5.4 prilikom prve instalacije (kao i mono za dotNet aplikacije).

Sustav je stabilan i izdržao je apsolutno sve bez zastajkivanja i ikakvih grešaka, uključujući apgrejd, podešavanja startup aplikacija i servisa, kao i moj okršaj s KDEWallet-om ('sam mu se naspominjao majke :-D ). Vrijeme odziva aplikacija je izvrsno, kao i sveukupan rad na sustavu. Sve je glatko i usklađeno. DDM radi kao sat, za razliku od LMDE-a.

Realno gledano, SolydXK je ne ovisi o LMDE-u već je downstream direkt od Debiana, što je ogromna prednost i zahvaljujući tome, sustav je strašno stabilan i nov. Još k tome, tim iza sustava potječe iz LM zajednice što je rezultiralo usvajanjem većine prijedloga i ideja s LM Community stranice u sam sustav, a i sama SolyXK zajednica je strašno brza okretna, čak možda i brža od Mintove.

Definitivno bi preporučio svima. Čista petica! ;)

EDIT: Evo i quidsupov review gdje je dobio nevjerojatnih 95%

Emotion 98.3 je napisao/la:Some people call the radio station and say "Fernando, are you bilingual?" I said I try anything once.
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Jos malo prosiri, dodaj uvod i zakljucak dojmova, te sarene slikice i imas clanak za naslovnicu ;)

Sent from my Vip Racer III using Tapatalk 4 Beta
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

BTW, KDE 4.10 možeš instalirati preko SIductionovog repoa. Probah prije mjesec-dva i radi dobro:
http://forums.solydxk.com/viewtopic.php?f=44&t=903
bikerbj

Post Postao/la bikerbj »

poslije svega dobio sam volju da instaliram SolydK kao glavni OS...
ako izdržim 4mj. onda sam na konju....što bi se reklo da je distra dobra...
sad sam na Kubuntu i upravo mi dosadno jer nema se što radit....
instaliraj i vozi.....
Fugu

Post Postao/la Fugu »

I ja sam isprobao sam SolydK live i moram priznati da odlično radi. :thmb-up
Suse mi radi besprijekorno, ali treba imati i neku rezervu na umu. A volim povremeno isprobati nešto new.
Distrowatch ne spominje SolydK i SolydX :?
A spominje mnoštvo frankenštajnskih tvorevina :ljut2
Ionako mi nisu baš neka referenca...
Where there is a gui there's a way.
rudar

Post Postao/la rudar »

dinosb je napisao/la:Instaliran SolydK! :-D

E sada, iako se uspoređuje s LMDE-om, razlike su ogromne. Kao prvo, situacija s UP-ima (na LMDE-u se pojavi tu i tamo i trenutno je najsvježiji UP6. SolydXK je u par mjeseci postojanja već imao (mislim) 4 Update Packa. Puno su regularniji i nakon svakog ili svakog drugog dolazi apdejtan .iso na stranicu. Znači, jedan apdejt mjesečno, svakog 6. u mjesecu, s time da Firefox i Thinderbird ne ovise o UP-ovima i nova verzija izlazi odmah nakon što se objavi kod. Puno bolja situacija nego s LMDE-om.

Nakon instalacije side-stuff programčića (i.e. Bleachbit, sve ostalo je već instalirano), stavljen je i MS Office 2010 i GTA SA na njega bez ikakvih problema.
Istina je da mnogo korisnika nije oduševljeno sporim tempom nadogradnji koje ima LMDE. Međutim, ta sporost ima i poneku dobru stranu: sustav je zato vrlo stabilan, dok je SolydXK ipak dosta nova inačica i tek će se vidjeti kako će se pokazati u svim okolnostima.
Osim toga, zanima me zar ti doista treba MS Office 2010? Što nedostaje LibreOfficeu? Prosječan korisnik ima sve što mu treba, a fontovi se lako namjeste.
dinosb

Post Postao/la dinosb »

rudar je napisao/la:dok je SolydXK ipak dosta nova inačica i tek će se vidjeti kako će se pokazati u svim okolnostima.
Meni radi savršeno :)
rudar je napisao/la:Osim toga, zanima me zar ti doista treba MS Office 2010? Što nedostaje LibreOfficeu? Prosječan korisnik ima sve što mu treba, a fontovi se lako namjeste.
Heh, nije tako lagano. Super za fontove, ono što je problem su tehničke stvari, a LO (svaka njemu čast) nije kompatibilan do te mjere da ga koristim. MS Office mi je potreban ipak za malo više od zapisivanja teksta i promjene fonta. Tu su u igri makroi, stilovi, objekti, kojekakva poravnanja i dosta drugih stvari, tako da nisam baš prosječan korisnik ;)
rudar

Post Postao/la rudar »

U redu, hvala. Vjerujem da ti radi savršeno, samo sam pomalo sumnjičav dok ne prođe barem nekoliko mjeseci od instalacije i početka rada... ili pušem na hladno. Recimo, SolusOS bio je pravi hit prije nekog vremena, a čini se da sad polako tone u zaborav (barem tone na DistroWatch listi), za što nema pravog razloga. Solus je također potekao iz krugova Mint zajednice; njegov tvorac, Ikey Doherty, bio je najviše odgovoran baš za izradu LMDE. I sad Solus polako nestaje.

Ovo drugo, vezano uz LO, posebno je zanimljivo. Nadam se da će se LO vremenom u potpunosti izjednačiti s MS Office po kvaliteti ponude i usluge, pa čak ga i nadmašiti. Hvala ti na ovom iskustvu, dobro je znati koja konkretna ograničenja LO ima u usporedbi s MS Office. Sretno dalje! :thmb-up
Odgovori