Ja sam odabrala Elementary jer mi se činio elementarno jednostavan i možda najmanje zahtjevan. Hoće li mi ovo iskustvo koje sam stekla koristiti u Mintu ili trebam učiti ispočetka? Je li Mint složenija distra za nas neznalice?
[RIJEŠENO] printer brother DCP-J100
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: printer brother DCP-J100
Ajoj, bertone, neće li mi to još dodatno zakomplicirati život? Zar sve ispočetka?
Ja sam odabrala Elementary jer mi se činio elementarno jednostavan i možda najmanje zahtjevan. Hoće li mi ovo iskustvo koje sam stekla koristiti u Mintu ili trebam učiti ispočetka? Je li Mint složenija distra za nas neznalice?

- Vl@do
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Upravo Mint se preporuča početnicima zbog jednostavnosti korištenja. Sve što si naučila u elementary OS-u samo ti može koristiti u buduće. Princip je isti jer su obje distre bazirane na Ubuntu. Samo hrabro, svi smo mi prošli tu fazu (a neki još prolaze) "distrohoppinga". Neće ti Mint dodatno zakomplicirati život i ne ideš iz početka, jer si već zakoračila na "tamnu stranu". 
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Pa ne moraš maknuti elementary, stavi Mint u dual boot... i da, Mint je kako Vl@do kaže puno jednostavnija distribucija za početnike jer su elementary da bi očuvali njegov lijep izgled dosta zatvorili pa bez kopanja ispod haube masa stvari ne radi iako postoji u samoj distribuciji.
Evo, poslušala sam vas. Prešla sam na Mint. Nisam uspjela sačuvati elementary, no nije važno. Sad počinje novo veselje. I da ne bi bilo zabune, nisam to napravila sama,
Moj sin mi je instalirao. Ovako, dakle; dajem Linuxu još tjedan dana probnog roka. Ako do tada ne budem instalirala printer i ne snađem se u svakodnevnim operacijama, odustajem. Jednostavno nemam toliko vremena za učenje. Vrijeme je da postanem i efikasna. Iskreno, nadam se da do toga neće doći jer ste mi vi ovdje prirasli srcu.
Moj sin mi je instalirao. Ovako, dakle; dajem Linuxu još tjedan dana probnog roka. Ako do tada ne budem instalirala printer i ne snađem se u svakodnevnim operacijama, odustajem. Jednostavno nemam toliko vremena za učenje. Vrijeme je da postanem i efikasna. Iskreno, nadam se da do toga neće doći jer ste mi vi ovdje prirasli srcu.
Ok, nije lijep kao eOS, ali je bitna funkcionalnost 
Link na LinuxMInt forum u vezi printera: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=247002
Link na LinuxMInt forum u vezi printera: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=247002
bertone je napisao/la:Ok, nije lijep kao eOS, ali je bitna funkcionalnost
dakle, slijedeći upute s linka na koji si me uputio https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/15 činilo se da bude nešto.
Sve je išlo glatko do trenutka - reboot. Izravno sam, ne zatvarajući prozor od terminala ponovno pokrenula računalo. Što se trebalo desiti potom? Jer nije se desilo ništa. Terminal prazan kao i prije pokušaja instalacije. Printer - mrtav. Pokušala sam i po uputama od prije ali situacija je identična kao što je bila u elementary. Jedino što mi je Mint "slikovitiji" pa mi je dao izravno do znanja da nema mog modela printera među onima koji po defaultu dolaze u spisku te da moram "pješke" skidati driver.
Upute su u četvrtom postu LM foruma (linka kojeg sam stavio). Po njima si radila ili ... ?
bertone je napisao/la:Upute su u četvrtom postu LM foruma (linka kojeg sam stavio). Po njima si radila ili ... ?
da, da, probala i tako.
Ne razumijem, ako si išla korak po korak, treba raditi 
...znači, naučila sam da se ona prva naredba
odnosi na raspakiravanje drivera. Zato ona vrijedi samo prvi put jer je poslije je datoteka raspakirana. Zato mi ako ponavljam istu priču kaže:
"No such file or directory"
No, i kad je prvi put ne šljaka. Sad sam naučila i to da se reboot također može samo upisati kao jednostavnu komandu bez "ručnog rada" ali ni tako. Nadalje, pomislila sam da je možda kvaka u tome što moj printer već ima "gazdu" u starom laptopu pa sam i u njemu pokušavala nešto iščačkati na temu "zajedničko korištenje" ali nije to.
Kod: Označi sve
gunzip linux-brprinter-installer-2.1.1-1.gz
"No such file or directory"
No, i kad je prvi put ne šljaka. Sad sam naučila i to da se reboot također može samo upisati kao jednostavnu komandu bez "ručnog rada" ali ni tako. Nadalje, pomislila sam da je možda kvaka u tome što moj printer već ima "gazdu" u starom laptopu pa sam i u njemu pokušavala nešto iščačkati na temu "zajedničko korištenje" ali nije to.