[RIJEŠENO] Problem s nVidia drajverima
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Problem s nVidia drajverima
Ja i engleski smo daleko jedan od drugoga. Pod ovin yourdirectory, je li se misli na moj direktorij, ili to treba upisati. Što god uradim, javlja mi grešku:
ERROR: Your appear to be running an X server; please exit X before installing.
ERROR: Your appear to be running an X server; please exit X before installing.
Evo preciznije o greškama koje mi se javljaju:
Sad se javlja sljedeća greška:
dakle ovako:
prva greška ti se javlja jer nisi zaustavio X-server komadom:
druga greška ti se javlja jer nemaš instalirane potrebne stvari za kompajliranje kernela i modula.
Preporučam ovaj link gdje točno piše što sve moraš napraviti prije instalacije na Debian/Ubuntu distribucije.
Pomno prouči, napravi to što ti tamo piše (znači instaliraj sve potrebno i očisti sve potrebno) te, tek onda pristupi instalacijskoj proceduri.
prva greška ti se javlja jer nisi zaustavio X-server komadom:
Kod: Označi sve
sudo /etc/init.d/gdm stopPreporučam ovaj link gdje točno piše što sve moraš napraviti prije instalacije na Debian/Ubuntu distribucije.
Pomno prouči, napravi to što ti tamo piše (znači instaliraj sve potrebno i očisti sve potrebno) te, tek onda pristupi instalacijskoj proceduri.
Kad sam upisao "sudo /etc/init.d/gdm stop", pisalo je da je zaustavljen, i pisalo je OK. Ovo drugo je za mene prekomplicirano i nema mi druge nego da odustanem.
Zahvaljujem na trudu i pokušaju da mi pomognete.
Pozdrav!
Zahvaljujem na trudu i pokušaju da mi pomognete.
Pozdrav!
Šteta je odustati bez da smo probali instalirati ispravno nvidia drivere.
Ja bih bio voljan još pomoći, samo da to proradi.
Evo, ono što tu fali jest da treba instalirati ovo gcc iz Synaptica. (u Search staviti gcc i to instalirati)
Evo tu lijepo piše
* development tools like make and gcc are installed - Znači instalirati make i gcc (gcc će automatski instalirati make)
* the linux-headers package matching the installed Linux kernel is installed - linux headers-generic paket iz Synaptica
* the pkg-config and xserver-xorg-dev packages are installed - pkg-config i xserver-xorg-dev pakete iz Synaptica
* the nvidia-glx package has been uninstalled with the --purge option and the files /etc/init.d/nvidia-glx and /etc/init.d/nvidia-kernel do not exist
ovo zadnje se radi ovako:
ili iz Synaptica odabrati Mark for complete remove. No bolje ovo prvo. Te provjeriti da više nema gore navedenih fileova.
Također treba pomoću Synaptica uninstalirati ove pakete linux-restricted-modules or linux-restricted-modules-common
te provjeriti da li postoji ovaj file /lib/linux-restricted-modules/.nvidia_new_installed (ima točku ispred, pa treba uključiti show hidden files da ga vidiš). Ako postoji obrisati ga.
Da bi ga obrisao moraš ići u terminal i napraviti ovo:
Tako startaš nautilus da radi kao root, pa će ti dozvoliti da njega i obrišeš.
Eto, i nakon toga pristupiti instalaciji nvidijin drivera iz .run datoteke.
ako sada nemaš volje zato, odmori par dana pa onda. Ili probaj sa nekom drugom distribucijom Linuxa. Kažem, šteta je ne probati - šteta! Jer kad jednom proradi onda radi, a nešto ćeš i naučiti u Linuxu. Zato, glavu gore!
Ja bih bio voljan još pomoći, samo da to proradi.
Evo, ono što tu fali jest da treba instalirati ovo gcc iz Synaptica. (u Search staviti gcc i to instalirati)
Evo tu lijepo piše
* development tools like make and gcc are installed - Znači instalirati make i gcc (gcc će automatski instalirati make)
* the linux-headers package matching the installed Linux kernel is installed - linux headers-generic paket iz Synaptica
* the pkg-config and xserver-xorg-dev packages are installed - pkg-config i xserver-xorg-dev pakete iz Synaptica
* the nvidia-glx package has been uninstalled with the --purge option and the files /etc/init.d/nvidia-glx and /etc/init.d/nvidia-kernel do not exist
ovo zadnje se radi ovako:
sudo apt-get purge nvidia-glx-newTakođer treba pomoću Synaptica uninstalirati ove pakete linux-restricted-modules or linux-restricted-modules-common
te provjeriti da li postoji ovaj file /lib/linux-restricted-modules/.nvidia_new_installed (ima točku ispred, pa treba uključiti show hidden files da ga vidiš). Ako postoji obrisati ga.
Da bi ga obrisao moraš ići u terminal i napraviti ovo:
sudo nautilusEto, i nakon toga pristupiti instalaciji nvidijin drivera iz .run datoteke.
ako sada nemaš volje zato, odmori par dana pa onda. Ili probaj sa nekom drugom distribucijom Linuxa. Kažem, šteta je ne probati - šteta! Jer kad jednom proradi onda radi, a nešto ćeš i naučiti u Linuxu. Zato, glavu gore!
Problem mi pravi sljedeće: kad idem "sudo apt-get purge nvidia-glx-new", javlja se ovo:
Uradio sam kako je opisano, ali ne ide. Probao sam na razne načine, ali mi se uvijek javljaju ove greške:
Da me odgovaram poruku po poruku objasnit ću ti ovdje obje zadnje greške.
Prva greška koju tri javlja pri apt-get purge jest da je baza zaključana iz razloga što prije toga nisi izašao iz Synaptic-a. I Synaptic i Apt-get koriste istu bazu repozitorija, a li samo jedan može pristupiti u isto vrijeme.
Dakle, izađi iz Synaptica, pa onda kucaj onaj apt-get purge...
Druga greška u log-u je i dalje nedostatak gcc-a (jesi li instalirao gcc paket ?!)
Samo hrabro!
Prva greška koju tri javlja pri apt-get purge jest da je baza zaključana iz razloga što prije toga nisi izašao iz Synaptic-a. I Synaptic i Apt-get koriste istu bazu repozitorija, a li samo jedan može pristupiti u isto vrijeme.
Dakle, izađi iz Synaptica, pa onda kucaj onaj apt-get purge...
Druga greška u log-u je i dalje nedostatak gcc-a (jesi li instalirao gcc paket ?!)
Samo hrabro!
Ušao sam u Synaptic i gcc je bio instaliran. Sve je već bilo instalirano i make, linux headers-generic, pkg-config i xserver-xorg-dev. Što se tiče deinstalacije, linux-restricted-modules uopće nije bio instaliran, a linux-restricted-modules-common nisam našao, osim neki s brojčanom oznakom. Provjerio sam one fajlove i nije ih bilo. Uključio sam show hidden files (prikaži skrivene datoteke) i tražio onu navedenu datoteku i nisam ju našao. Pristupio sam instalaciji iz .run datoteke, ali ona uopće nije reagirala. Išao sam s pomoću Ctrl + Alt + F1 i onda su mi se javile ove navedene greške.
Isto tako kad sam ušao u konzolu, ulogirao se i unio naredbu: "sudo /etc/init.d/gdm stop" pojavilo mi se ERROR: Your appear to be running an X server; please exit X before installing. Iako je nakon upisane naredbe pisalo sljedeće:
* Stopping GNOME Display Manager ... [OK]
Isto tako kad sam ušao u konzolu, ulogirao se i unio naredbu: "sudo /etc/init.d/gdm stop" pojavilo mi se ERROR: Your appear to be running an X server; please exit X before installing. Iako je nakon upisane naredbe pisalo sljedeće:
* Stopping GNOME Display Manager ... [OK]