Fight Club 5: Windows vs. Linux

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

igadmile
Spol: M

Re: Fight Club 5: Windows vs. Linux

Post Postao/la igadmile »

charuga je napisao/la:windows vs linux

windows je pobjednik

osobno koristim i jedno i drugo i radi mi i jedno i drugo , ali windows je svakako pobjednik.

vidim na ovom forumu ima ljudi koji ne mogu smisliti windowse jer im oni "guse" slobodu a sa druge strane linux im pruze "neogranicenu" slobodu.
hmmmm
to mi je malo cudno ako uzmemo u obzir da nitko od tih ljudi nije sam izmislio neku distribuciju linuxa ili neki od programa za linux (isprike onima koji na tome rade ) ali bitno da im linux pruza ono sto oni trebaju a windowsi im namecu neke stvari.

volio bih primjer necega sto windowsi namecu a da se ne moze bez toga na windows operativnom sustavu?
ja osobno na to gledam kao na prodaju svoga proizvoda , nesto slicno autoindustriji :P

samo jedan primjer.

pod slobodama se misli i ovo:

http://www.eulahallofshame.com/microsoft.html - neke stavke u microsoft licencama (stavio je gore 4ndy)

a s druge strane. otvoreni softwer daje mogučnost uvida što taj softwer radi na tvom kompu. mozda ti ne znas iscitati iz koda. no ima netko ko zna i moze te upozoriti na eventualne opasnosti/nelogicnosti. (malo procitaj prijasnje postove).
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

pootzko je napisao/la:
charuga je napisao/la:vidim na ovom forumu ima ljudi koji ne mogu smisliti windowse jer im oni "guse" slobodu a sa druge strane linux im pruze "neogranicenu" slobodu.
hmmmm
to mi je malo cudno ako uzmemo u obzir da nitko od tih ljudi nije sam izmislio neku distribuciju linuxa ili neki od programa za linux (isprike onima koji na tome rade ) ali bitno da im linux pruza ono sto oni trebaju a windowsi im namecu neke stvari.
ma kakve to veze ima da li si "izmislio distribuciju" i da li pišeš software za linux s tim koliku ti slobodu daje OS? :zbunj
nesto malo ima, tipa ako nisi developer dobar dio tih sloboda ti zapravo ne znaci nista u zivotu.
zapravo vecini usera ni sad ne znaci nista, glavni driver je to sto je besplatan.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
jjj

Post Postao/la jjj »

bizarro charuga je napisao/la: linux vs windows

linux je pobjednik

osobno koristim i jedno i drugo i radi mi i jedno i drugo , ali linux je svakako pobjednik.

vidim na ovom forumu ima ljudi koji mogu smisliti samo linux jer im on ne "gusi" slobodu a sa druge strane windowsi im pruzaju "neograniceno" ropstvo.
hmmmm
to mi nije nimalo cudno čak i ako uzmemo u obzir da nitko od tih ljudi nije sam izmislio neku distribuciju linuxa ili neki od programa za linux (isprike onima koji na tome rade ), bitno da im linux pruza ono sto oni trebaju a windowsi im namecu neke stvari.

volio bih primjer necega sto windowsi nude a da se ne moze bez toga na linux operativnom sustavu?
ja osobno na to gledam kao na prodaju svoga proizvoda , nesto slicno autoindustriji :P
:zvizdi
pootzko
Kontakt:

Post Postao/la pootzko »

glaskoncILLa je napisao/la:nesto malo ima, tipa ako nisi developer dobar dio tih sloboda ti zapravo ne znaci nista u zivotu.
zapravo vecini usera ni sad ne znaci nista, glavni driver je to sto je besplatan.
pa dobro, nekome možda ne ali meni znači jer je to između ostalog i stvar principa i toga da treba gledat širu sliku i nametnuti monopol, a ne ostat zarobljen u svoja 2x2 metra sa vlastitim desktop računalom i na čisto tehničkom aspektu windows VS linux rasprave.

i stvar je u tome da od takvih malih stvari postepeno kreće uskraćivanje raznoraznih sloboda, tako da se ljude izmanipulira, da se postigne da im bude svejedno i da uopće ne mare već samo konzumiraju pruženo. i što je najbolje u cijeloj priči - da često i plate za to da budu izmanipulirani i da budu uvjereni da baš to ono što im treba i što je najbolje za njih.
Zadnja izmjena: pootzko, dana/u 06 vel 2011, 21:56, ukupno mijenjano 1 put.
...I put on my robe and a wizard hat...
gušter

Post Postao/la gušter »

glaskoncILLa je napisao/la: nesto malo ima, tipa ako nisi developer dobar dio tih sloboda ti zapravo ne znaci nista u zivotu.
Pa developeri rade da bi na kraju neko i koristio taj softwer, da je linux samo za developere onda bi postojali samo programski jezici i kompajleri, ne uvažavanje nečijeg društvenog rada je po meni veči problem, na ostalima je bar minimalni napor da instaliraju i testiraju to šta je napravljeno.
glaskoncILLa

pootzko je napisao/la:
glaskoncILLa je napisao/la:nesto malo ima, tipa ako nisi developer dobar dio tih sloboda ti zapravo ne znaci nista u zivotu.
pa dobro, nekome možda ne ali meni znači jer je to između ostalog i stvar principa i toga da treba gledat širu sliku i nametnuti monopol, a ne ostat zarobljen u svoja 2x2 metra sa vlastitim desktop računalom i na čisto tehničkom aspektu windows VS linux rasprave.

i stvar je u tome da od takvih malih stvari postepeno kreće uskraćivanje raznoraznih sloboda, tako da se ljude izmanipulira, da se postigne da im bude svejedno i da uopće ne mare već samo konzumiraju pruženo. i što je najbolje u cijeloj priči - da često i plate za to da budu izmanipulirani i da budu uvjereni da baš to ono što im treba i što je najbolje za njih.
to sve stoji, ali ljude to ne zanima. sto je ocito, pocevsi od windowsa, facebooka i bla bla..
sluzi svrsi, nikakva direktna steta se ne vidi, a isto tako niti prednosti.
i ovdje je vecina ljudi odgovorila da bi radije skinula crackani torrent umjesto platila distru 500 kuna, u hipotetskoj situaciji kad bi se distre naplacivale a sve ostalo ostalo isto.
pootzko
Kontakt:

Post Postao/la pootzko »

glaskoncILLa je napisao/la:to sve stoji, ali ljude to ne zanima. sto je ocito, pocevsi od windowsa, facebooka i bla bla..
i ovdje je vecina ljudi odgovorila da bi radije skinula crackani torrent umjesto platila distru 500 kuna, u hipotetskoj situaciji kad bi se distre naplacivale a sve ostalo ostalo isto.
pa da, u tome i je problem što ljude ne zanima i što se ta direktna šteta "ne vidi" i što je mudro zamaskirana, i što s druge strane ljudi nisu dovoljno zainteresirani da vide stvari kako zapravo jesu već idu linijom manjeg otpora.
...I put on my robe and a wizard hat...
madone

Post Postao/la madone »

Pa šta ako bi skinuli distru sa torrenta. Nitko nije rekao da bi skinuo win :) To što bi skinuli linux samo dokazuje da preferiraju free sw i sve vrijednosti licence koje idu uz njega naspram M$. Ništa se ne mijenja...
glaskoncILLa

pootzko je napisao/la:
glaskoncILLa je napisao/la:to sve stoji, ali ljude to ne zanima. sto je ocito, pocevsi od windowsa, facebooka i bla bla..
pa da, u tome i je problem što ljude ne zanima i što se ta direktna šteta "ne vidi" i što je mudro zamaskirana, i što s druge strane ljudi nisu dovoljno zainteresirani da vide stvari kako zapravo jesu već idu linijom manjeg otpora.
i to je to, tesko je promijeniti kolektivnu svijest. :)
a i svatko tko radi na tome bi ju mijenjao na svoj nacin, pitanje je sto je najbolje za sve.

tipa gnu gpl postaje sve restriktivnija kroz verzije.
prvo se javlja pitanje da li bi zbilja svacija obaveza trebala biti da izdaje otvoreni software, vecina ljudi se odlucila na suprotnu varijantu. dakle, sto i da se pojavi neki zakon koji kaze da bi sav software trebao biti otvorenog koda, da li bi svi bili sretni?

ili ne mozes upotrebljavati gnu gpl software sa vlasnickim modulima, sto je takodjer ogranicenje u koristenju, i to barem irealno, ako ne i licemjerno. ono, dodas ovdje, uzmes ondje..

potpuna sloboda bi trebala ukljucivati da su svi (ili barem velika vecina) sretni i da imaju pravo na sto god zele dok to ne steti nekom drugom.
a ne moze se reci da ljudima steti zatvoreni software jer to ne osjete, nije ih briga i velika vecina ga koristi bez ikakvih problema, dapace u nekim slucajevima inzistiraju da je to nesto sto ima ime, prezime i adresu.
madone je napisao/la:Pa šta ako bi skinuli distru sa torrenta. Nitko nije rekao da bi skinuo win :) To što bi skinuli linux samo dokazuje da preferiraju free sw i sve vrijednosti licence koje idu uz njega naspram M$. Ništa se ne mijenja...
da, preferiraju free software gdje je free software besplatan software. :)
mijenja se to da se ljudima ideja shareanja cini znati manje zanimljiva kad se od njih traze da u pool stave nesto svoje. :)
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

MIslim da brkate "slobodu" i "upotrebljivost". Linux je jednako slobodan bio prije 12 godina, osim što je bio totalno neupotrebljiv kao desktop računalo. I danas je nekima neupotrebljiv u neke svrhe, stoga mislim da su windwos vs. linux priče totalna glupost. Glupost su jer linux i windows inherentno nemaju istu namjenu. Kao da uspoređuješ Aston Martin DBS i Humvee. Neusporedivo je, jer nema istu namjenu.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Odgovori