Trebam pomoć hitno
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: Trebam pomoć hitno
Onda je moguće da je nešto drugo, a ne BIOS, kak je stara mašina?
"How come things that happen to stupid people always happen to me?" -- Homer
- nicky
- Site Admin
- Spol: Ž
Interesantna stvar (dogodilo se par puta u praksi):
Ako imate dvije pločice rama u računalu i jedna od njih nije dovoljno dobro uštekana, računalo se ponaša kao da ne radi grafička kartica
Ako imate dvije pločice rama u računalu i jedna od njih nije dovoljno dobro uštekana, računalo se ponaša kao da ne radi grafička kartica
- keyboard_kant
- Kontakt:
zorane lap je star brijem 2 godine.
nicky, lap ima sve integrirano a i mislim da je u pitanju jedna pločica od gige, tak da...
nicky, lap ima sve integrirano a i mislim da je u pitanju jedna pločica od gige, tak da...
who are you to wave your finger?
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Ja sam imamo sličan problem s Acerom Aspire One (ZG5): ništa nije reagiralo, kao da je matična krepala. Flash BIOS-a je popravio stvar, ali se više ne sjećam postupka: stavio sam novi BIOS na USB, držao sam neku kombinaciju tipaka prilikom boota i pričekao da završi postupak.keyboard_kant je napisao/la:zorane lap je star brijem 2 godine.
Ne trebaš se toliko bojati flashati BIOS, pogotovo ne kod laptopa koji imaju i bateriju (što sprečava najgoru stvar prilikom flashanja - nestanak struje). Provjeri samo da je USB stick ispravan i to je to
Ako ne radi, probaj opisati gdje si zapela...
(Jedino što je neobično da su ti već jednom flashali BIOS u servisu, ne? A to je bila greška samo u jednoj verziji, a ako su ti stavili novu više se to nije trebalo ponoviti
EDIT: ovaj čovjek je napisao da se pokušava više puta jer nekad ne uspije iz prve
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Zar nije moguće postupkom "Hot Flash" iz jedne takve iste ploče uzeti ispravan BIOS, staviti ga na mjesto pokvarenog BIOS-a, pokrenuti opciju za flashiranje i onda "na živo" staviti neispravni BIOS čip da se reflasha?shrike je napisao/la:Stvarno pazi kod tog flashanja, jer ako se flash BIOS-a ne obavi uspješno, komp je beskoristan jer se više neće uopće moć bootat i popravit.
- keyboard_kant
- Kontakt:
moj je isto zg5.4ndY je napisao/la:Ja sam imamo sličan problem s Acerom Aspire One (ZG5): ništa nije reagiralo, kao da je matična krepala. Flash BIOS-a je popravio stvar, ali se više ne sjećam postupka: stavio sam novi BIOS na USB, držao sam neku kombinaciju tipaka prilikom boota i pričekao da završi postupak.keyboard_kant je napisao/la:zorane lap je star brijem 2 godine.
Ne trebaš se toliko bojati flashati BIOS, pogotovo ne kod laptopa koji imaju i bateriju (što sprečava najgoru stvar prilikom flashanja - nestanak struje). Provjeri samo da je USB stick ispravan i to je to![]()
Ako ne radi, probaj opisati gdje si zapela...
(Jedino što je neobično da su ti već jednom flashali BIOS u servisu, ne? A to je bila greška samo u jednoj verziji, a ako su ti stavili novu više se to nije trebalo ponoviti)
EDIT: ovaj čovjek je napisao da se pokušava više puta jer nekad ne uspije iz prve
formatirala sam usb na fat, skinula bios za AOA 150 (to je model točni), rinejmala onaj fajl, kopirala njega plus exe fajl na usb, uštekala usb, držala fn+esc+power button dok nije počeo blinkati, pustila sve i to je to. ponovila sam postupak više puta s 2 različita usba... pratila sam onaj tutorial kaj je netko linkao na prvoj stranici. ne znam :/
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Jel sigurno verzija BIOS-a 3309?keyboard_kant je napisao/la:[
moj je isto zg5.
formatirala sam usb na fat, skinula bios za AOA 150 (to je model točni), rinejmala onaj fajl, kopirala njega plus exe fajl na usb, uštekala usb, držala fn+esc+power button dok nije počeo blinkati, pustila sve i to je to. ponovila sam postupak više puta s 2 različita usba... pratila sam onaj tutorial kaj je netko linkao na prvoj stranici. ne znam :/
Dok si preimenovala datoteke, da li su sva imena velikim slovima? FLASHIT.EXE i ZG5IA32.FD?
Jesi držala tipke Fn+Esc i onda pristisnula Power tipku, onda nakon blinkanja pustila Fn+Esc i ponovno pristisnula Power tipku?
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
- keyboard_kant
- Kontakt:
tutorial nije reko da mora sve biti capsom :/ i nisam stisla opet power button. bum onda tako danas probala pa javim ishod. tnx!4ndY je napisao/la: Jel sigurno verzija BIOS-a 3309?
Dok si preimenovala datoteke, da li su sva imena velikim slovima? FLASHIT.EXE i ZG5IA32.FD?
Jesi držala tipke Fn+Esc i onda pristisnula Power tipku, onda nakon blinkanja pustila Fn+Esc i ponovno pristisnula Power tipku?
- keyboard_kant
- Kontakt:
ma zajebi sve. ne da mi se više,
rastavila lap, izvadila hdd i sad se pojavio novi problem.
frend koji je uzeo hard da mi prebaci podatke, neki eror mu je bio pri štekanju harda na komp ali je to riješio.
i dobijem ja danas hard nazad i nema nigdje mojih podataka.
piše da je 90 gigi zauzeto, ali ne mogu naći foldere sa slikama/muzikom/filmovima. samo neki čudni sistemski fajlovi i folderi. zna li itko jel moguće nekaj spasiti?
edit: inače, taj hdd je bio na ubuntuu, a sad sam ga prištekala u novi linux koji imam, pardus.
rastavila lap, izvadila hdd i sad se pojavio novi problem.
frend koji je uzeo hard da mi prebaci podatke, neki eror mu je bio pri štekanju harda na komp ali je to riješio.
i dobijem ja danas hard nazad i nema nigdje mojih podataka.
piše da je 90 gigi zauzeto, ali ne mogu naći foldere sa slikama/muzikom/filmovima. samo neki čudni sistemski fajlovi i folderi. zna li itko jel moguće nekaj spasiti?
edit: inače, taj hdd je bio na ubuntuu, a sad sam ga prištekala u novi linux koji imam, pardus.
Si pogledala u /home/tvoj_user_name/ folder na tom hardu ? Tamo su ti folderi Slike, Muzika ...