Grof je napisao/la:
Da, tako je. Ali onda, na žalost Linux NIJE za Sve ...
Upravo to ja pricam vec 3 godine na ovom forumu i svaki put me netko usutka s kvaziargumentima o "idealnosti" FOSS pokreta.
Osobno nemam nista protiv otvorenog koda, ali FOSS filozofija mi je toliko ekstremisticna da ju smatram nepotrebnom. Naime, onaj degenericki idiot RMS koristi svoje racunalo u skladu sa svojom filozofijom pa eto kaj ima - moje staro racunalo s Win95 ima vise mogucnosti nego njegova kanta.
FOSS pokret bi trebal biti malo fleksibilniji, tj. trebal bi developerima omoguciti da na neki nacin pokupe korist od svojeg programiranja za FOSS, a da ta korist nije samo "dobar osjecaj da si pomogao zajednici". Badava meni dobar osjecaj ako mi je zeludac prazan i imam minus na tekucem.
Po meni je najidealniji model kojeg provodi tvrtka ID software: imas neki proizvod koji je zatvorenog koda i zaradjujes na njemu, a istovremeno radis na novijoj verziji tog proizvoda. U trenutku kad je novija verzija spremna za prodaju, staru verziju otvoris i das kod svima da rade s njim kaj zele, a ti opet zaradjujes na svojem trudu s novijom verzijom.
Na taj nacin uvijek zaradjujes od svog rada, a zajednica uvijek ima visokokvalitetni software (doduse malo stariji, ali opet odlican) na raspolaganju ako ne zeli bas imati najnoviju verziju. Pogledaj malo najvalitetnije open source programe danas - gotovo svi su nekad bili komercijalni pa su kasnije otvoreni (npr. OpenOffice, Mozilla Firefox) ili imaju neku ne-GPL licencu (npr. Apache, Eclipse).
Osim toga, taj model cak i nije u suprotnosti sa software patentima - naime, cim ti istekne patent, otvoris kod programa.
shrike je napisao/la:Kako god bilo, meni nikada nije previše stalo do toga da Linux preuzme primat na ovom ili onom tržištu. Sasvim mi je ok sa ovih 1% . Zašto? Zbog intelektualnog snobizma. Ako imaš samo power usere koji koriste Linux, onda češ dobiti pametniju bazu korisnika i nečeš dobiti veći interes za stvaranje malwarea za Linux.
Istina, ali dobit ces i zanemarivu hardware podrsku - toliko zanemarivu da neki danas normalni uredjaji (webcamovi, tv tuneri, ...) uopce nece raditi, a i oni koji hoce ce raditi s minimalnim featureima. Kad malo bolje pogledas, takva situacija ti je i danas - ili imas komercijalni driver koji podrzava skoro sve feature nekog uredjaja (npr. nvidia binary driver) ili imas open source driver koji ne podrzava skoro nista osim najosnovnijih stvari (npr. ati OSS driver - nema power managementa, nema vrle akceleracije) ili nemas uopce podrsku (npr. SiS i VIA Chrome grafike).