Da li je Linux za sve?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Suko
Site Admin
Spol: M

Re: Android ima 500 000 novih korisnika dnevno!

Post Postao/la Suko »

Ne vidim što se imate razočaravati.
Pa ne trebate gurati ljudima Linux.
Ako ga netko hoće koristiti i na nečemu zapne, može se javiti na LZS. Ako se nađe netko tko će mu pomoći super, a ako ne ništa strašno. Najčešće se problemi ipak riješe.
Isto tako ako hoće raspravljati o Linuxu i srodnim temama ima LZS.
Ako hoće raspravljati s ljudima sličnih razmišljanja o nevezanim temama ima LZS.

Pa nismo mi križari i misionari koji ljudima propovijedaju Svetu istinu i guraju svoje Linuxe.
Nećemo sad hodati okolo i ljudima turati Linux pod nos.
U kojem bi to filmu bilo?

Lagano. Ima nas tu dvadesetak u Hrvatskoj koji koriste Linux, a ostali neka koriste WIndowse. Svi sretni. :D

A Canonical se hrabro bori. Možda koji puta profula, ali čini mi se da je sada na pravom putu.
A i konačno su ljudi počeli shvaćati da ima još operativnih sustava osim Windowsa, a da se taj zove OSX. Od toga je samo jedan korak prema Linuxu.
Grof
Site Admin

Re: Da li je Linux za sve?

Post Postao/la Grof »

Ma u pravu si, no sebe sam doživljavao kao Križara... i moj jad je sada pregolem. :)

no, to je moj križ i teško da će me netko ili nešto utješiti i razuvjeriti ;)
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Linux je za sve.Samo, nisu svi za Linux.Ljudi žele sve servirano i da netko drugi riješi probleme umjesto njih i ljudi žele point`n click avanture dok linux traži da korisnk primjeni mozak.Pa i Ubuntu koje je uz svoje derivate najbliže pont`n click avanturi također traži da korisnik malo mučne glavom i da nešto sam riješi.
Linux ne samo da je imal šansu već je još uvijek ima.Govori da je Linux svoju šansu za primat izgubil su gluposti jer je nikad nije ni imal,bar ne u onom smislu u kojem neki ljudi zagovaraju.Živjeti u vrijeme kad je Vista bila hit je glupo.Čovjek živi u sadašnjosti a gleda i radi za budučnost.Ono što je bilo bilo je i pripada prošlosti.

Svako nek koristi ono što smatra da je za njega najbolje,ali nek ne pljuje po "alternativi".
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

odin je napisao/la:Linux je za sve.Samo, nisu svi za Linux.Ljudi žele sve servirano i da netko drugi riješi probleme umjesto njih i ljudi žele point`n click avanture dok linux traži da korisnk primjeni mozak.Pa i Ubuntu koje je uz svoje derivate najbliže pont`n click avanturi također traži da korisnik malo mučne glavom i da nešto sam riješi.
Linux ne samo da je imal šansu već je još uvijek ima.Govori da je Linux svoju šansu za primat izgubil su gluposti jer je nikad nije ni imal,bar ne u onom smislu u kojem neki ljudi zagovaraju.Živjeti u vrijeme kad je Vista bila hit je glupo.Čovjek živi u sadašnjosti a gleda i radi za budučnost.Ono što je bilo bilo je i pripada prošlosti.

Svako nek koristi ono što smatra da je za njega najbolje,ali nek ne pljuje po "alternativi".
Čovjek treba računalo da na njemu radi, a ne da čovjek radi za njega! Ljudi vole OSX (pa čak i Win7) jer ti OS-ovi rade za ljude. E, to ja želim da Linux postane i to je izvor mojih frustracija.

Ja NE pljujem po Linuxu, niti ću ga IKADA prestati koristiti nego sam razočaran u određene koncepte FOSS-a (ili u sliku FOSS-a kakvu sam sebi predočio ;) )
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Radi i Linux za ljude.Ubuntu se jako približil (pogotovo izgledom) OS-Xu.Nitk netjera korisnike da instaliraju i koriste gentoo,gentoo ionak koriste krajnji frikovi, mazohisti i ljudi bez života kojima se vikend izlazak svodi na partiju gurpsa i/ili ravenlofta po pathfinder pravilima (autoironija :bleh ; valjda je dozvoljena).
Canonical je napravio dobar posao i dapaće još uvijek radi dobar posao i Ubuntu pravomoćno stoju uz Windows.i osx.A sa druge strane imamo i OpenSUSE koj je također odlučan i za uobičajene kućne/uredske poslove i bolji nego Ubuntu.
retsam

Post Postao/la retsam »

Nećemo glumiti jehovine svjedoke, svatko tko hoće hoće koristiti linux može i to uz vrlo malo truda, na wikiu i forumu postoje cjelovita installation i post-installation dokumentacija i svatko tko pročita taj sadržaj je sposoban koristiti linux, kad zapne pita na forumu i linux je IMHO uspio u toj misiji :zvizdi Linux koristim od još Mandrake bluebirda i dolphina i jasno se vidi napredak. To što mu nedostaju neki segmenti kao reklama, gamerska industrija, nedostatak jedinstvenog package managera, api-a, podrška za odrđene drivere, interes velikih korporacija te razvoj komercijalnih aplikcija zajednica nije kriva i linux nikad nije bio osuđen na globalni uspjeh na desktop tržištu. Otvorenost koda donosi svoje prednosti i mane deal with that.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Kad bi se GNU/Linux širio samo kao softver, bez principa koji stoje iza njega, IMHO izgubio bi se njegov smisao. Zašto bih koristio GNU/Linux, a ne Windowse ili OS X? Jedan je bolji u nečemu, drugi u nečem drugom, treći u nečem trećem... Izbor bi bio stvar čisto tehničke naravi (na laptopu bih imao OS X, na kompu za igranje Windose, a na radnom stroju GNU/Linux). Dozvoljavam naravno da se ljudi diskutiraju i oko tehničkih aspekata pojedinog OS-a, ali načelno, tu više nema "boljeg" OS-a nego je stvar vlastitih preferenci, a oni koji bi ga hvalili često bi se sveli na još jednu frakciju fanboya nekog proizvoda. U prvi mah...

No daljnja posljedica gubitka principa, bio bi i gubitak motivacije za danje stvaranje slobodnog softvera pa bi sve to završilo na tome da bi pojedine firme razvijale svoje proizvode i možda uz njih davale i izvorni kod. Motivacija proizlazi upravo iz uvjerenja da ti ljudi koji rade slobodan softver doprinose nečem boljem, nečem što se fundamentalno razlikuje od drugih proizvoda (nikome ne pada na pamet razvijati proizvod za neku firmu za badava). Stoga mislim da bi se cijeli pokret jednostavno ugasio. Moguće je da bi ostali "tehnikalci", ali mislim (čitajući sve te FLOSS blogove), da bi se većina zajednice koja doprinosi FLOSS-u izgubila i ne bih više sate-dane-mjesece trošila u neka pomagala (ja ne bih :( ).

Stoga je forsiranje FLOSS filozofije zapravo jedini način da se cijela zajednica održi živom. Slično nešto govorimo i za demokraciju: iako nam se ne sviđa koji put kako funkcionira, kako nije efikasna, kako i "blesavi" imaju pravo glasa i sl., ona je ideal kojem kao društvo težimo - da smo svi jednaki i da svi imamo pravo glasa.

Da, FLOSS filozofija donosi neke nepraktične i neefikasne strategije i odluke, no moramo se pomiriti da to ide u "paketu". Ne možete uzeti samo onaj dobar dio, koji vam se sviđa, a onaj drugi odbaciti. Nekome je možda to teško prihvatiti, ali tako stvari stoje - ono što mi jedino možemo je ostati doslijedni tim principima, a ne diči ruke od svega i reći "FLOSS pokret ne valja" / "demokracija ne valja!".

Možda se varam. Cijela moja argumentacija pada u vodu, ako je FLOSS zajednicu ideologija zapalila samo na početku, a danas više nije potrebna za njezinu egzistenciju... :zvizdi
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Kako god bilo, meni nikada nije previše stalo do toga da Linux preuzme primat na ovom ili onom tržištu. Sasvim mi je ok sa ovih 1% . Zašto? Zbog intelektualnog snobizma. Ako imaš samo power usere koji koriste Linux, onda češ dobiti pametniju bazu korisnika i nečeš dobiti veći interes za stvaranje malwarea za Linux.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Grof je napisao/la: Da, tako je. Ali onda, na žalost Linux NIJE za Sve ...
Upravo to ja pricam vec 3 godine na ovom forumu i svaki put me netko usutka s kvaziargumentima o "idealnosti" FOSS pokreta.

Osobno nemam nista protiv otvorenog koda, ali FOSS filozofija mi je toliko ekstremisticna da ju smatram nepotrebnom. Naime, onaj degenericki idiot RMS koristi svoje racunalo u skladu sa svojom filozofijom pa eto kaj ima - moje staro racunalo s Win95 ima vise mogucnosti nego njegova kanta.

FOSS pokret bi trebal biti malo fleksibilniji, tj. trebal bi developerima omoguciti da na neki nacin pokupe korist od svojeg programiranja za FOSS, a da ta korist nije samo "dobar osjecaj da si pomogao zajednici". Badava meni dobar osjecaj ako mi je zeludac prazan i imam minus na tekucem.

Po meni je najidealniji model kojeg provodi tvrtka ID software: imas neki proizvod koji je zatvorenog koda i zaradjujes na njemu, a istovremeno radis na novijoj verziji tog proizvoda. U trenutku kad je novija verzija spremna za prodaju, staru verziju otvoris i das kod svima da rade s njim kaj zele, a ti opet zaradjujes na svojem trudu s novijom verzijom.
Na taj nacin uvijek zaradjujes od svog rada, a zajednica uvijek ima visokokvalitetni software (doduse malo stariji, ali opet odlican) na raspolaganju ako ne zeli bas imati najnoviju verziju. Pogledaj malo najvalitetnije open source programe danas - gotovo svi su nekad bili komercijalni pa su kasnije otvoreni (npr. OpenOffice, Mozilla Firefox) ili imaju neku ne-GPL licencu (npr. Apache, Eclipse).
Osim toga, taj model cak i nije u suprotnosti sa software patentima - naime, cim ti istekne patent, otvoris kod programa.
shrike je napisao/la:Kako god bilo, meni nikada nije previše stalo do toga da Linux preuzme primat na ovom ili onom tržištu. Sasvim mi je ok sa ovih 1% . Zašto? Zbog intelektualnog snobizma. Ako imaš samo power usere koji koriste Linux, onda češ dobiti pametniju bazu korisnika i nečeš dobiti veći interes za stvaranje malwarea za Linux.
Istina, ali dobit ces i zanemarivu hardware podrsku - toliko zanemarivu da neki danas normalni uredjaji (webcamovi, tv tuneri, ...) uopce nece raditi, a i oni koji hoce ce raditi s minimalnim featureima. Kad malo bolje pogledas, takva situacija ti je i danas - ili imas komercijalni driver koji podrzava skoro sve feature nekog uredjaja (npr. nvidia binary driver) ili imas open source driver koji ne podrzava skoro nista osim najosnovnijih stvari (npr. ati OSS driver - nema power managementa, nema vrle akceleracije) ili nemas uopce podrsku (npr. SiS i VIA Chrome grafike).
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

DoDo je napisao/la:
Istina, ali dobit ces i zanemarivu hardware podrsku - toliko zanemarivu da neki danas normalni uredjaji (webcamovi, tv tuneri, ...) uopce nece raditi, a i oni koji hoce ce raditi s minimalnim featureima. Kad malo bolje pogledas, takva situacija ti je i danas - ili imas komercijalni driver koji podrzava skoro sve feature nekog uredjaja (npr. nvidia binary driver) ili imas open source driver koji ne podrzava skoro nista osim najosnovnijih stvari (npr. ati OSS driver - nema power managementa, nema vrle akceleracije) ili nemas uopce podrsku (npr. SiS i VIA Chrome grafike).
Upravo zato mislim da bi se veći trud trebao ulagati u bolju hw podršku, nego u razvijanje brda aplikacija, UI-a i sličnih stvari. Bez hw podrške nećem odaleko doći nikada, a pogotovo ne kada se driveri moraju toliko često održavati i nadograđivati da bi radili. Upravo je tu NVIDIA fenomenalan primjer; da bi održavali nvidia drivere za linux, oni svakih par mjeseci moraju prilagoditi sustav novim kernelovim načinom komuniciranja sa driverima, novim ovim i novim onim. Pa kojoj bi se firmi dalo svakih par mjeseci to raditi?!
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Odgovori