Decimal brojčani tip podataka
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
Re: [Ruby] Learn To Program
Dakle, ideja za linux za sljepe (LZS)
, je ta da napravimo linux distru, ili meta paket za postojeće distribucije, a koji bi omogućio korištenje računala slijepim osobama. Kada kažem koristio, mislim na čitanje novina, email i čitanje/pisanje dokumenata. Kritična komponenta takvog sustava je, očito, program koji u stvari čita tekst sa ekrana i neki koji prihvaća set glasovnih naredbi.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- drone
- Moderator
Misliš nešto slično kao Knoppix Adriane, ali na hrvatskom? Ne znam postoji li neki projekt za prepoznavanje govora. U Adriane grub meniju kad ne gledaš nego samo stisneš enter ovaj uskoro počne brbljat 
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
- retsam
- Spol: M
Što mi uradište od teme
, ali nema veze rasprava je krenula u zanimljivom smjeru. Linux za slijepe je već postojao mislim da se zvao GLS, tako da to nije nova ideja, ali moraš imati u vidu da je windows već optimiziran za slijepe osobe i postoji gro screen readera, tako da bi broj korisnika bio neznatan što sam projekt ne bi učinilo uspješnim. Tu se još otvara i mogućnost forkanja nekog screen readera (kao LSR ).
@drone knjigovodstveni program je jedini razlog mog korištenja windowsa
. Jesi li razmislio o pojedinostim? U kojoj bi bazi radio knjigovodstveni program (SQLite3, MySQL ili PostgreSQL ?), pretpostavljam da bi radio na čistoj Fixed-point aritmetici i jesi li možda razmislio o web aplikaciji(java
) da automstski riješiš probleme s multiplatformskim softwareom(pretpostavljam da bi radio i za windows i za linux patformu)
@drone knjigovodstveni program je jedini razlog mog korištenja windowsa
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.
Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
- Suko
- Site Admin
Linux za slijepe vec postoji i zove se Vinux.
Upravo je izisla nova verzija.
Ako hocete raditi Linux za slijepe, pridruzite se njima
http://vinuxproject.org/
Off-topični postovi su postali ova tema. Ako netko ima bolji prijedlog za naziv, volio bih ga čuti.retsum je napisao/la:Što mi uradište od teme
(Originalna tema: http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... =42&t=7182)
Ali ja bi da radi na hrvatskom. Mogu se njima priključiti upravo u tom aspektu.Suko je napisao/la:Linux za slijepe vec postoji i zove se Vinux.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- drone
- Moderator
Koji koristiš? Ja sam bio prisiljen koristiti wand. Nikad mi nije sjeo. Primjetio sam da su se u njemu bolje snalazili oni s manje IT znanja, nego mi informatičari. Možda zato što su UI ili neki dijelovi često nestandardni, a oni koji inače ne koriste računala, nego samo u uredima kad moraju, to ni ne primjete.retsum je napisao/la:@drone knjigovodstveni program je jedini razlog mog korištenja windowsa.
Pa o pojedinostima razmišljam stalnoJesi li razmislio o pojedinostim? U kojoj bi bazi radio knjigovodstveni program (SQLite3, MySQL ili PostgreSQL ?)
Najprije namjeravam napraviti POS kasu s odgovarajućim bazama, a kasnije i knjigovodstveni program koji će naravno koristiti postojeće baze (tablice) od POSa kao i svoje.
Mislio sam MySQL, a možda i jednu jednostavniju verziju POS kase sa SQLite za manje lokale sa samo jednom kasom jer u tom slučaju stvarno nema potrebe za serverima. Također razmišljam da UI za kasu najprije napravim u ncurses. Bez zezanja, ali primjetio sam da se prodavači bolje snalaze s tekstualnim interfejsima nego grafičkim što je i logično. Pogotovo na prometnim mjestima GUI samo smeta. Naravno, ostalo će biti GUI.
Qt bi bio prisutan posvuda jer nije isključivo GUI framework. Primjerice za rad s bazom i ispis na printere Qt ima jednostavna rješenja. U slučaju promjene baze Qt kod ostaje gotovo isti. Problem koji se nazire je decimal tip. MySQL podržava taj tip, ali Qt izgleda ne može napraviti pravilnu konverziju u qstring na način da format broja ostane isti kakav je i u tablici. Ne znam zašto nisu jednostavno napravili konverziju u qstring kao za većinu ostalih tipova. Možda nije tako jednostavno to implementirati. Moram to još isprobati iako ne izgleda obećavajuće. Nigdje ne vidim decimal konverziju za MySQL. Za Postgre izgleda ima, ali pretpostavljam da Postgre decimal tip zapisuje kao string (kao što je i MySQL nekada), a ne kao broj.
http://doc.qt.nokia.com/4.7-snapshot/sql-types.html
Prihvaćam ideje i savjete za ovaj problem. Ako ne smislim ništa pametnije sve će ići u C string (*char), pa u MySQL tablicu isto kao string, a ne kao decimal. S C++ strane za to ću koristiti MAPM lib (decimal <-> string).
pretpostavljam da bi radio na čistoj Fixed-point aritmetici
Da. Floating point nema smisla za ovu vrstu aplikacije. Bar za sada ne vidim gdje bi mogao zatrebati.
Možda jednog dana budem i web aplikaciju radio, ali to neće biti tako skoro. Ako i budem, Java vjerojatno neće biti korištena. Već postoje solidan Openbravo. Mislim da bi jednostavnije bilo prilagoditi (ako je potrebno) taj sw domaćim prilikama nego krenuti od nule. Neke domaće tvrtke to i rade, ali ne znam kakve su cijene.jesi li možda razmislio o web aplikaciji(java) da automstski riješiš probleme s multiplatformskim softwareom(pretpostavljam da bi radio i za windows i za linux patformu)
Qt, a i (n)curses su također multiplatformski, to je bitno. Linux mi je glavni target, a windowsi (i ostali) bit će kolateralne žrtve
Savjeti, ideje i konstruktivne kritike su poželjne
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2010-... Arch
2010-... Arch
- drone
- Moderator
Promijenio sam naziv teme da više odgovara sadržaju i svoj uvodni post jer je bilo malo zbunjujuće s obzirom da se nastavljao na post koji je bio u izvornoj temi. Ne valja offtopičarit, ne valja...jjj je napisao/la:Off-topični postovi su postali ova tema. Ako netko ima bolji prijedlog za naziv, volio bih ga čuti.retsum je napisao/la:Što mi uradište od teme
(Originalna tema: http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... =42&t=7182)
2010-... Arch
2010-... Arch
- retsam
Re: Decimal brojčani tip podataka
ja pupillu, bio sam isprobavao par njih za linux(mislim da se jedan zvao restart i da je radio na firebird bazi), ali to su eksperimentalni projekt niti jedan ne djeluje stabilno za svakodnevno korištenje pogotovo kod čestih promjena zakona kad moraš ovisiti o tome jel se nekome da održavati projekt i pratiti svakodnevne promjene baz nekog velikog dohodka.
Zar si baš ovisan o qt-u ? gtk ne dolazi u obzir?
Zar si baš ovisan o qt-u ? gtk ne dolazi u obzir?
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.
Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
- drone
- Moderator
Re: Decimal brojčani tip podataka
Da, i ja sam taj program isprobao i to prije nekoliko godina. U potpunosti se slažem s tobom osim ako nešto nisu promijenili. Jedva sam bio našao šifru za firebird bazu i to mislim negdje na njihovim forumima. Čak sam i zapamtio komentar jedne korisnice koja se zahvalila i rekla kako se osjeća kao pokusni kunić, tako neštoretsum je napisao/la:ja pupillu, bio sam isprobavao par njih za linux(mislim da se jedan zvao restart i da je radio na firebird bazi), ali to su eksperimentalni projekt niti jedan ne djeluje stabilno za svakodnevno korištenje pogotovo kod čestih promjena zakona kad moraš ovisiti o tome jel se nekome da održavati projekt i pratiti svakodnevne promjene baz nekog velikog dohodka.
Nisam ovisan, ali Qt mi izgleda potpunije i jednostavnije, između ostalog. Rekoh da ima riješeno s bazama, pa ako se ukaže potreba, relativno lako se zamijeni MySQL s PostgreSQL ili SQLite ili nekom desetom. Tko zna što će Oracleu pasti napamet... Imati isti kod za razne baze je velika prednost.Zar si baš ovisan o qt-u ? gtk ne dolazi u obzir?
Zašto spominjem ncurses i zašto ne Java ili KDE aplikacija? Programi za POS vrte se na svakakvim kantama. Ima tu muzejskih primjeraka i to poprilično. Ni ne moraju biti baš muzejski primjerci, ali za ovu namjenu program bi trebao biti što lakši s resursima stroja. Osim toga, ncurses lib je stvarno lagan za upotrebu, pa vjerujem da mi neće oduzeti previše vremena.
2010-... Arch
2010-... Arch