ADSL njubi

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: ADSL njubi

Post Postao/la shrike »

Ja sam isto na optimi, i primjetio sma iste stvari, al ina ruteru mi piše da sma spojen na net. Nakon malo prčkanja i pokušavanja spojiti se sa statičnom IP adresom (koju i dalje nisam uspio), skužio sam da je zapravo problem između računala (mrežne) i rutera. Ovisno o nekim detaljima, stvar neće raditi. Probao sam ali ama baš sve i više neznam što da probam za statičnu ip i da se maknem sa dhcp i nat. Pogledao sam sva uputstva na netu, ali ništa. Čak neznam niti da li je stvar u konfiguraciji linuxa ili na ruteru. Nemoguće da svima ista uputstva rade a meni ne.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Soul_Sample
Spol: M

Post Postao/la Soul_Sample »

shrike je napisao/la:Ja sam isto na optimi, i primjetio sma iste stvari, al ina ruteru mi piše da sma spojen na net. Nakon malo prčkanja i pokušavanja spojiti se sa statičnom IP adresom (koju i dalje nisam uspio), skužio sam da je zapravo problem između računala (mrežne) i rutera. Ovisno o nekim detaljima, stvar neće raditi. Probao sam ali ama baš sve i više neznam što da probam za statičnu ip i da se maknem sa dhcp i nat. Pogledao sam sva uputstva na netu, ali ništa. Čak neznam niti da li je stvar u konfiguraciji linuxa ili na ruteru. Nemoguće da svima ista uputstva rade a meni ne.
da, ni ja ne mogu preko statične, moram imat roaming upaljen. ugl, meni je ovo prestalo radit probleme, samo onu večer je zezalo. sad sam se sav zagubio u port forwardingu na smartax mt 880, pa ak neko ima nekih iskustava, feel free. može li se uopće forwardat ako nisam na statičnoj ip adresi?
Subdue the regret. Dust yourself off, proceed.
You'll get it in the next life, where you don't make mistakes.
Do what you can with this one, while you're alive.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Pa, moraš imati staičnu IP adresu da se sve uvjek šalje na istu, je li, adresu. Ako se adresa mijenja, on će i dalje slat na IP koji si ti odredio, a ne nužno na tvoj. Ja sma tome sad doskočio tako da mi je DHCP pool na 1 adresi.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Odgovori