Kako rekoh jučer (ili prekjučer), bum se raspisao,…
Čišćenje unutrašnjosti PC kućišta ili laptopa se najlakše (i najbolje) može obaviti ispuhivanjem komprimiranim zrakom (ponovno napominjem,
obavezno blokirati lopatice ventilatora). Ukoliko nemate mogućnost korištenja kompresora za zrak, čišćenje se može obaviti i kupnjom bočice s komprimiranim zrakom (300 ml je dovoljno za jedno računalo s periferijom ili dva laptopa) ili kućnim usisivačem no zbog osjetljivosti komponenti (vidio sam dosta potrganih kondenzatora na matičnim pločama ili grafičkim karticama) preporuka je koristiti malu "pajalicu" koja može podići prašinu s komponenti, a usisivač onda podignutu prašinu usisa. Poželjno je i improvizirati kakav reduktor usisne cijevi usisavača no o tome u dijelu gdje pišem o čišćenju laptopa.
E ak ste mislili da sam se gore raspisao, nisam,… sad ću se tek raspisati
Na početku mala napomena,… ne, ne patim od opsesivno-kompulzivnog poremećaja koji se manifestira pretjeranom potrebom da mi računalo/laptop budu čisti pa neka vam zbog toga neke stvari ne budu čudne. Jednostavno, nakon 15-ak godina i više bavljenja slaganjem i servisiranjem računala (iz gušta, ne profesionalno) nagledao sam se, a još više i namirisao se svega i svačega.
S druge strane, na potrebu za učestalim čišćenjem računala (i periferije) gledam kao da se nisam maknuo od korištenja računala pod penđerima pa ću opisati kako imati čisto računalo uz minimum truda i pokoju DIY modifikaciju.
PC:
Danas je izbor hardvera, u prvom redu mislim na izbor kućišta u kojem je složeno računalo kudikamo bolji i veći nego prije 10-ak i više godina kada se većina stvari ukoliko se želio postići optimum između hlađenja i smanjenog ulaska prašine morao raditi raznim modifikacijama na samom kućištu.
Danas, kako rekoh je situacija drugačija pa nema potrebe za velikim kemijama. Za primjer ću navesti svoje primarno kućno PC računalo složeno u Antecu 300. Navedeno kućište nakon otvaranja lijeve bočne strane ima lako otklopivu prednju masku kojoj 2/3 površine ujedno služi kao filtar prašine. Sam filtar je plastična mrežica na okviru koja se vrlo lako skida i pere. Filtar kao takav sam po sebi zadržava prašinu i dovoljno je jednom tjedno s prednje strane posisati nakupljenu grubu prašinu dok ona finija ipak ulazi u kućište. No sistem filtriranja se može jednostavno poboljšati na način da se preko filtra navuče najlon čarapa. Time je dobiven trostruki sloj kroz koji prolazi usisani zrak i jedina prašina koja ulazi u unutrašnjost je ona jako "fina" prašina koja se zapravo ne može izbjeći no i ona se može reducirati na način da se jedna strana najlon čarape blago (ali doista blago) natopi strojnim uljem no u tom slučaju je potrebno mijenjati filtar, odnosno najlon čarapu, recimo jednom u tri mjeseca no tada se ispuhivanje komponenti složenih u kućištu, odnosno temeljito čišćenje može prolongirati i na jednom u dvije ili tri godine u protivnom ispuhivanje bez "uljnog filtra" je dovoljno jednom ili dva puta godišnje. Spomenuo sam ranije u opisnom dijelu Anteca da je prednja maska s filtrom lako otklopiva nakon skidanja bočne stranice, e pa može biti lako otklopiva i bez skidanja bočne stranice no u tom slučaju je potrebno potrgati tri plastične kukice kojima se maska učvršćuje za okvir kućišta i na tri ili četiri mjesta zalijepiti male magnete koji onda fiksiraju lijevu stranu maske uz okvir kućišta i time smo dobili lako otvaranje maske i pristup filtru.
Prednosti petljanja i modificiranja su gotovo potpuni izostanak prašine u kućištu, a time posredno smanjene temperature komponenti i produžen životni vijek ventilatora što je možda i najbitnije ukoliko ste se odlučili na malo skuplja i tiša rješenja.
Laptop:
Pa zapravo ista stvar kao i kod izbora kućišta. Danas na tržištu imate more laptopa svih mogućih oblika, boja, konstrukcije i tehničkih rješenja, pa tako i izbor na koji se pristupa unutrašnjosti laptopa, odnosno komponentama i kad je već tako zašto prilikom kupnje ne obratiti pažnju i na taj detalj, ja jesam.
Dakle, kad sam prije nekih godinu i pol krenuo u kupnju novog laptopa jedan od prioritetnih parametara pri izboru uz mat LCD, vrstu CPU i autonomije rada na bateriji mi je i bio način pristupa unutrašnjosti te lak način neke buduće eventualne nadogradnje. Izbor je na kraju završio na ProBooku 4530s, a na slici ispod možete vidjeti i zašto:
… uglavnom, nakon vađenja baterije, bravice koje drže bateriju se povuku u suprotnom smjeru i potom skoro kompletno dno laptopa pomaknete 2 mm prema prednjem rubu i skinete poklopac, a komponente i sistem hlađenja za potrebe čišćenja je pred vama i lako dostupan (rekoh u jednom postu ranije da sam laptop otvorio još u dućanu s time da trgovac nije imao ništa protiv nakon što sam mu objasnio razlog tog čina).
Zbog navedenog, danas mi se čišćenje laptopa svodi na to da ga dva puta godišnje propušem komprimiranim zrakom sa svih strana i opet napominjem;
obavezno blokirati lopatice ventilatora.
Ako nemate sreće pa da imate lak pristup komponentama čišćenje je dakako moguće, ali uz malo više pažnje i truda i možda najbitnije slobodnog vremena u kojem vas ukućani neće smetati. Postupak otvaranja/rastavljanja laptopa vam neću (i ne mogu) opisivati jer svaki model ima neke svoje specifičnosti.
Uglavnom, nakon što ste se odlučili za čišćenje prvi korak je pribaviti servisni manual u kojem će vam detaljno biti objašnjene faze rastavljanja i sastavljanja (po meni tu HP i Lenovo prednjače).
Alat,… bez odgovarajućeg alata nemojte ni kretati u rastavljanje/sastavljanje i čišćenje laptopa jer bute nekaj strgali. Prema manualu gdje imate opisane veličine i vrsta šarafa koje bute skidali u pravilu treba imati dva (mali i malo veći) križna odvijača s magnetiziranim vrhovima, malu špahtlu i dva tri komada kartona, bočicu koprimiranog zraka (ili kućni usisavač s adapterom ak ne koristite komprimirani zrak) i jedan meki i jedan tvrdi (manji) kist ili penzl (za tvrđi vam jako dobro može poslužiti ona četkica kaj dolazi uz boje za kosu kaj vam koristi mama. žena, cura (ili koje koristite, ak ste curka koja ovo čita).
Čišćenje,… opet u zavisnosti od laptopa kojeg posjedujete morati ćete rastaviti (skinuti) veći ili manji dio plastičnih poklopaca s donje strane i tu vam uskače servisni manual i onaj komad kartona. Dakle nakon što ste proučili manual krećete u skidanje vijaka koji drže plastične poklopce. Imajte na umu da ukoliko laptop nikad nije bio rastavljan vijci mogu biti osigurani kapljicom boje (ili ljepila kod Aplle-a) zbog čega je nužno koristiti odvijač odgovarajuće veličine i držati ga okomito na os vijka kako ne bi došlo do oštećenja glave vijka (i slobodno odvijač stisnite malo jače u vijak, ništ vijku ne bu bilo).
Zatim prvo otpustite sve vijke malo (jadan-dva okreta) i potom vadite jedan po jedan s time da svaki koji izvadite ušarafite u onaj pripremljeni karton kako poslije ne bi bilo manjka vijaka, a i imati ćete točan raspored vijaka (neki su duži, neki kraći i sl.), a poželjno bi bilo i prethodno na kartonu ugrubo skicirati izgled donjeg poklopca ili dijela koji rastavljate. I da, karton za vijke je jako bitan jer se prilikom kasnijeg ispuhivanja ili usisavanja lako može dogoditi da ostanete bez kojeg vijka.
Nakon što ste skinuli sve vijke, opet u zavisnosti od manuala poklopac ili lako ide dolje ili ga je potrebno nečim otpustiti (pomaknuti) iz utora i tu vam uskače u pomoć ona manja špahtla.
Dolaskom do željenog dijela za čišćenje upotrijebite svoju maštu, ako imate bočicu komprimiranog zraka onda više-manje sve obavite s njom i eventualno mekim kistom/penzlom, ako nemate onda kist/penzl i kućni usisavač koji će skupljati podignutu prašinu. Za rebra radijatora hladnjaka vam izvrsno može poslužiti ona ranije spomenuta četkica za bojanje kose jer ima duge i tvrde dlake.
Reduktor usisavača kojeg sam nekoliko puta spomenuo je zapravo najobičnije crijevo od meke gume ili plastike dužine cca 1,5 do 2 metra promjera 10 mm kojeg se na jednom kraju pripasali na cijev usisavača (priručno rješenje od kartonskog tuljca oblijepljenog selotejpom je čisto zadovoljavajuće rješenje) i kojim možete preciznije i sigurnije manipulirati oko osjetljivih komponenti računala prilikom usisavanja (a možda je i tlak usisanog zraka na otvoru crijeva veći no to nisam siguran).
I da, kod temeljnog raskopavanja laptopa (ako ste već prisiljeni na to zbog konstrukcije), nije zgorega u potpunosti izvaditi sistem hlađenja, temeljito ga oprati i odmastiti (i prije vračanja posušiti fenom za kosu) te promijeniti termalnu pastu na CPU/GPU i nemojte šparati na kvaliteti termalne paste jer je to nešto što ćete raditi jednom u možda dvije tri godine.
Sastavljanje, prateći manual ide obrnutim redoslijedom i uglavnom nakon cca jednog do dva sata polaganog rada očistili ste svoj laptop.
Ufff,… nadam se da nisam pretjerao